Pe 4 iulie 2024, președintele Costel Alexe a emis dispoziția nr. 644 prin care a aprobat un nou regulament de organizare și desfășurare a concursurilor pentru funcția de manager în spitalele publice aflate în subordinea CJ Iași @ Deși dispoziția nu a fost făcută publică pe site-ul instituției, managerul de la Sf. Maria a atacat-o cu proces la instanța de contencios-administrativ @ Schema a fost ticluită pentru a putea fi atacată la Curtea Constituțională prevederile ordonanței de guvern din 2022, în temeiul căreia Alexe a emis dispoziția „secretă” și care nu îi mai permite Alinei Belu să participe la un nou concurs pentru funcția de manager @ 7IAȘI a întrebat managerii de spitale din subordinea CJ despre dispoziția emisă de președintele Costel Alexe, document care teoretic îi privește pe toți @ Habar nu aveau de dispoziție! @ Singurul manager care a aflat despre document este Alina Belu, căreia în 2025 în expiră mandatul @ Schimbările legislative o afectează direct pe Belu, care nu mai poate participa la concurs deoarece nu mai respectă criteriul studiilor @ „Solicit instanței de contencios administrativ să sesizeze Curtea Constituțională a României și să suspende soluționarea cauzei pe fond. Constatarea neconstituționalității constituie temei pentru anularea actului administrativ contestat”, se arată în acțiunea depusă la instanță de către actualul manager al Spitalului de Copii Sf. Maria
După modelul lui Dragnea, care ticluia noaptea ordonanțe de urgență pentru a scăpa politicienii corupți de răspunderea penală, Costel Alexe emite pe ascuns documente administrative pentru a servi intereselor unor persoane apropiate președintelui Consiliului Județean Iași.
Pe 4 iulie 2024, președintele Costel Alexe a emis dispoziția nr. 644 prin care a probat un nou regulament de organizare și desfășurare a concursurilor pentru funcția de manager în spitalele publice aflate în subordinea CJ Iași. Regulamentul a fost modificat ca urmare a unor modificări legislative efectuate de guvern prin ordonanță în anul 2022. În această perioadă nu urmează niciun concurs pentru funcția de manager, mandatele actualilor directori expirând în 2025. Prin urmare, momentul adoptării acestei dispoziții ridică mari semne de întrebare! Mai mult, dispoziția nu a fost publicată pe site-ul instituției, deci acțiunea președintelui Alexe devine cu atât mai suspectă. Un proces aflat pe rolul Curții de Apel Iași închide cercul și deconspiră scopul și interesele lui Alexe. Scopul dispoziției este unul simplu: documentul a fost emisă doar pentru a fi atacat în instanța de contecios administrativ. Schema a fost ticluită pentru a se putea ataca la Curtea Constituțională prevederile ordonanței de guvern din 2022 care o afectează pe Alina Belu, unul dintre actualii de manageri puși în funcție de Alexe.
Ceilalți manageri nu au habar de dispoziția lui Alexe
Prin ordonanța de guvern 37 din 31 august 2022, au fost aduse mai multe modificări la legea sănătății, printre care și una cu privire la condițiile de ocupare a funcției de manager. Astfel, s-a făcut o precizare cu privire la specializarea studiilor pe care trebuie să le aibă managerii spitalelor publice.
„În vederea ocupării prin concurs a funcției de manager general, candidatul trebuie să fie absolvent cu diplomă al studiilor universitare de licență sau de master în: medicină, specializarea medicină, medicină dentară, specializarea medicină dentară științe juridice sau științe economice și să aibă cel puțin 5 ani vechime în specialitatea studiilor.” – modificarea operată de OG 37/2022 privind condițiile de ocupare a funcțiilor de manager în spitalele publice. Modificarea adusă legii o scoate pe tușă pe managerul Spitalului de Copii Sf. Maria, Alina Belu, care la finalul actualului mandat nu va mai putea accede în concurs. Belu este absolventă a Universității de Medicină, însă specializarea ei este de Bioinformatică și management sanitar. În România, persoanele fizice nu pot ataca neconstituționalitatea unei ordonanțe de guvern. În schimb, o persoană care se consideră vătămată într-un drept al său ori într-un interes legitim prin ordonanţe sau dispoziţii din ordonanţe, poate introduce o acţiune la instanţa de contencios administrativ, însoţită de excepţia de neconstituţionalitate, în măsura în care obiectul principal nu este constatarea neconstituţionalităţii ordonanţei sau a dispoziţiei din ordonanţă. Acţiunea poate avea în schimb, ca obiect, anularea actelor administrative emise în baza acestora. Prin urmare, Belu nu putea ataca ordonanța 37/2022 și avea nevoie ca o instituție să emită un act administrativ în baza acesteia. Așa își intră în rol Costel Alexe care emite actul administrativ care deschide poarta spre invocarea neconstituționalității OG 37.
Așa cum am spus, dispoziția lui Alexe nu a fost publicată pe site-ul instituției. Am întrebat managerii de spitale din subordinea CJ despre această dispoziție, care teoretic îi privește pe toți. Habar nu aveau de ea. Cu toate acestea, la câteva zile după emiterea dispoziției, Alina Belu contestă actul la Curtea de Apel Iași. Era singura care îl avea și care știa de existența lui!
„Solicit suspendarea cauzei”
Acțiunea depusă la instanță de către Belu arată că singurul scop este atacarea la Curtea Constituțională. Regulamentul în sine contestat de Belu nu este decât o transpunere fidelă a prevederilor Legii Sănătății. Consiliul Județean nu a intervenit, nu a scos condiții și nici nu le-a înăsprit. Prin urmare, nimic ce se poate imputa direct instituției cu privire la regulament. Pe Belu nici măcar nu o interesează să se judece cu Consiliul Județean pentru că nu ar avea câștig de cauză. Miza este analizarea textului ordonanței de către CCR care ar putea interveni și i-ar oferi lui Belu șansa de a candida din nou la funcția de manager. De aceea au și cerut suspendarea procesului de la Iași până la pronunțarea CCR pe această temă.
„Condițiile preluate din OG 37/20222 sunt neconstituționale. Anexez prezentei cereri excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art I pct 20 din OG 37/2022. Solicit instanței de contencios administrativ să sesizeze Curtea Constituțională a României și să suspende soluționarea cauzei pe fond. Constatarea neconstituționalității constitue temei pentru anularea actului administrativ contestat.” se arată în acțiunea depusă la Curtea de Apel.
Vrea manager pe viață
Belu se plânge judecătorilor că modificarea legislației nu-i mai permite să ocupe în viitor funcția de manager într-un spital public. Jalnică, ca un copil răzgâiat, Belu bate din picior și spune că vrea manager, musai la un spital din subordinea lui Costel Alexe. Ca și cum, țara și Iașul ar trebui să-i fie recunocătoare și să îi ofere o funcție de conducere pe viață.
Impusă politic de către Costel Alexe la conducerea Spitalului Sf. Maria, printr-un concurs ilegal, Belu a ajuns să creadă că i se cuvine această funcție pentru tot restul vieții. Belu este deranjată că Ministerul a decis că doar doctorii, juriștii sau economiștii pot ocupa funcția de manager, nu și bioinginerii.
„Evident că inițierea unui nou regulament de organizare și desfășurare a concursului pentru ocuparea funcției de manager persoană fizică nu afectează derularea contractelor de management în vigoare, ci reglementează modalitatea de recrutare a viitorilor manageri ai spitalelor aflate în subordinea Consiliului Județean Iași. În noua configurație normativă s-a restrâns sfera persoanelor care pot ocupa funcția de manager al spitalului public, ceea ce mă afectează în mod direct, în sensul că în calitate de licențiat al unei universități de medicină acreditate în profilul medicină, specializarea ”Bioinformatică și management sanitar”, nu mai pot accede în viitor la postul de manager al unui spital public aflat în subordinea CJ Iași.” menționează managerul de la Sf. Maria în cererea transmisă judecătorilor.
Sintagma care o poate salva pe Belu
Atacarea ordonanței la CCR nu are niciun efect pe moment. Prevederile ordonanței se aplică în continuare. În cazul în care CCR va găsi textul neconstituțional, respectivul paragraf nu se mai poate aplica. Nu există niciun orizont clar definit în care CCR va emite o decizie. Contestația de neconstituționalitate se învârte practic în jurul cuvântului ”specializare”. Se insistă pe faptul că nu aceasta este denumirea corectă din materia studiilor universitare. Totodată, se menționează că nu există în România specializarea medicină pentru programele de master, ceea ce creează premisa unei interpretări neuniforme a textului legii.
„În ipoteza în care m-aș prevala de echivalarea diplomei de licență cu cea de master, înscrierea la concurs sau ocuparea postului de manager ar putea fi contestate întrucât textul normativ preluat din OG 37/2022 în Regulament este ambiguu și poate da naștere unei aplicări arbitrare, deoarece face vorbire despre absolventul cu diplomă de master în medicină, specializarea medicină. Or, în materia studiilor universitare de master nu există specializări, ci operăm cu noțiunile de domenii și programe de studii universitare de master.” precizează Alina Belu.
Tocmai de aceea se speră ca CCR să declare articolul ordonanței neconstituțional. Asta ar obliga Ministerul Sănătății să reformuleze textul sau să scoată sintagma „specializare”. Până la modificare, ramâne valabil textul de lege vechi. Belu poate participa la concurs doar dacă se scoate sintagma „specializare” sau dacă Ministerul nu modifică în timp util textul legii și rămân valabile condițiile vechi din anul 2020. Însă, la fel de bine, Ministerul poate opera modificarea ordonanței cu terminologia corectă și astfel, strădania lui Belu și a celor care o susțin a fost în van.
Rareș Neamțu