Negocieri complicate în PNL: ziua în care Florin Cîțu ar putea pierde partidul

Liderii PSD și PNL au lăsat de înțeles, oficial sau neoficial, că astăzi este ziua marilor decizii și ziua în care se va desemna premierul noii coaliții PSD-PNL-UDMR.

În PNL este haos, înaintea ședinței BEX, care va avea loc în această seară. Există mai multe tabere în partid, iar ”umbra” președintelui Klaus Iohannis planează în tot partidul.

O primă tabără din PNL este cea a lui Florin Cîțu. Acesta își dorește să rămână el premier, dar soluția nu este agreată nici de PSD, nici de Klaus Iohannis.

A doua tabără este cea care l-ar susține pe Nicolae Ciucă pentru funcția de premier. Acesta este opțiunea lui Klaus Iohannis și ar fi agreat și de către cei de la PSD.

În ședința BEX se va tranșa această dispută. Dacă tabăra lui Florin Cîțu va pierde, atunci în interiorul PNL se va creea un nou pol de putere al tandemului Nicolae Ciucă-Klaus Iohannis, iar Cîțu va mai fi președinte al partidului doar cu numele.

O a doua chestiune care va fi tranșată în ședința BEX este cea a rotației premierilor. Cei de la PNL își doresc să aibă ei prima tragere, dar cel mai probabil această problemă va fi lămurită în cadrul negocierilor cu președintele Klaus Iohannis.

Sursele noastre susțin că, astăzi, ar putea avea loc o serie de consultări informale între Klaus Iohannis și liderii PNL, PSD și UDMR. Dacă în cadrul acestor negocieri se va ajunge la o concluzie, atunci se va intra într-un program accelerat pentru învestirea noului Guvern.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here