Nadia, campioana pe Wall-Street-ul tiganilor evazionisti. Piranda a scapat fara o zi de puscarie pentru o evaziune record

Nadia Stanescu, administratorul societatii Inter Halofin SRL, cea care a reusit sa prejudiciezeze statul roman cu peste 10 milioane de lei, a fost “recompensata” ieri de judecatorii Tribunalului Iasi, cu o condamnare de 3 ani si 10 luni de inchisoare, cu suspendare, sub supraveghere, pentru evaziune fiscala. Pana in prezent, membrii evazionisti ai „clanului Stanescu” din judetul Iasi au produs in bugetul de stat o „gaura” de peste 100 de milioane de euro. Desi instantele de judecata instituie sechestre pe palatele si masinile de lux ale tiganilor, Fiscul nu reuseste sa recupereze decat niste sume derizorii. Asta si din cauza faptului ca, nimeni nu are curajul ca sa locuiasca intr-un imobil care a apartinut Stanestilor, in eventualitatea adjudecarii acestuia la licitatie publica.

O piranda din clanul Stanestilor, care face parte din asa-zisul Wall-Street al tiganilor evazionisti din zona Hirlaului, a scapat ca prin minune de inchisoare cu executare dupa ce a tepuit statul cu peste 10 milioane de lei, o suma uriasa cu care s-ar fi putut plati mii de pensii batrinilor din Romania. Nadia Stanescu, de 26 de ani, a fost condamnata de magistratii Tribunalului Judetean, la o pedeapsa de 3 ani si 10 luni de puscarie, cu suspendare, sub supraveghere, pentru evaziune fiscala. Potrivit anchetatorilor, femeia, in calitate de administrator unic al SC Inter Halofin SRL, firma care-si trage radacinile din cartierul de rromi de pe str. Pastorel Teodoreanu, din Hirlau, a fraudat statul roman prin operatiuni contabile fictive, documente si acte falsificate, si tranzactii de marfuri fictive. Judecatorii ieseni au dispus si instituirea unui sechestru asigurator pe bunurile imobile si mobile ale patroanei Inter Halofin, in vederea recuperarii unui prejudiciu de 4,5 milioane de lei. Piranda nu a scapat doar cu condamnarea cu suspendare, ea fiind obligata sa mai plateasca si toate cheltuielile de judecata, acestea fiind in suma de 1.588,72 de lei. Metoda de prejudiciere a statului roman a fost una relativ simpla: membrii clanului Stanescu infiinteaza zeci de companii, majoritatea acestora fiind de fapt inactive. Societatile comerciale figureaza absolut toate cu sedii sociale pe strada Pastorel Teodoreanu, din Hirlau, ori pe strada V. Urechia nr. 25, din Iasi.

Schema de fraudare clasica si simpla, dar deosebit de eficienta

Schema de fraudare folosita de tiganii evazionisti este de fapt metoda clasica a facturilor false rezultate in urma unor tranzactii comerciale fictive. Mai precis, firmele evazioniste elibereaza facturi unor societati ce au nevoie sa-si acopere niste sume scoase din contabilitate pentru cu totul alt scop decat pentru cumpararea unor marfuri pretins vandute. In alte cazuri, inspectorii Fiscului au mai descoperit si ca unele dintre firmele Stanestilor ar fi ajutat chiar si unele dintre companiile serioase ca sa-si acopere spagile oferite in institutiile publice unde acestea voiau ca sa cistige licitatii cu bani publici sau din fonduri europene. Societatile curate aveau nevoie de astfel de tigani evazionisti pentru a se forta deseori obtinerea de deduceri de TVA de la stat. In cele din urma insa, fraudele majore savirsite in Wall-Street-ul Stanestilor au iesit rapid la iveala iar o mare parte a averile infractorilor au fost sechestrate.

In topul fraudarii statului roman cu sume imense, pe primul loc se afla patroana SC Inter Halofin SRL, Nadia Stanescu, urmata in ordine de varul sau Nicusor Stanescu, de la SC Traian Intercom SRL, cu datorii de 5,6 milioane lei, Ionel Stanescu de la SC Mondo Stil Construct SRL, cu datorii de 4,45 milioane lei, si nu in cele din urma Anca Stanescu de la firma Gecoled Metal SRL, care are datorii la stat de 3 milioane de lei. Intr-un clasament neoficial al dimensiunii evaziunii si al prejudiciului fabulous produs statului roman de catre infractorii din clanul Stanestilor, pe primul loc se situeaza comuna Grajduri, cu peste 100 de societati evazioniste si datorii de 300 milioane de lei. Urmeaza in ordine:  satul Zanea, comuna Ciurea, cu debite de peste 150 milioane de lei. Locul al treilea este ocupat de cetatenii de etnie rroma din Hirlau, mai precis de locuitorii din cartierul de tigani din str. Pastorel Teodoreanu, in locul cu pricina fiind inregistrate peste 50 de firme evazioniste.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here