N-avem vaccinuri pentru copii, dar le exportăm…

Circa 3.900 de vaccinuri împotriva ru­­jeolei, oreionului şi rubeolei (ROR), comercializate pe piaţa locală sub bran­dul Priorix al producătorului Glaxo­Smith­Kline (GSK), vor lua calea ex­­por­tului paralel, arată 13 notificări de li­vrări in­tra­comu­ni­ta­re de­puse de distribuitori la Agen­ţia Na­ţio­nală a Me­­­di­­ca­mentului şi Dispo­zi­ti­­­velor Me­di­cale (ANMDM) în ul­ti­mele trei săptămâni.

Priorix (ROR) este omologul vac­ci­nu­lui cu acelaşi efect, comercializat sub bran­dul M-M-M Vaxpro (inclus în sche­­ma obli­ga­torie de vaccinare) ce ajun­­ge în cabi­ne­tele medicilor de familie.

Priorix reprezintă alternativa la vac­­cinul M-M-Vaxpro având în vedere că ministerul nu a asigurat o apro­vizio­nare eficientă cu acest vaccin, în zece judeţe stocul fiind epuizat încă din fe­brua­rie. Riscul este ca părinţii care vor să îşi imunizeze la timp copiii să nu mai gă­sească nici în farmacii acest vac­cin dacă ia calea exportului paralel.

Tot mai mulţi copii sunt imunizaţi cu întârziere, schema de vaccinare se dă peste cap, ceea ce du­ce la apariţia mai mul­­tor cazuri de îm­bol­năviri.

Numărul total de cazuri con­fir­mate cu ru­jeolă până pe 14 apri­lie era de 4.793, din care 22 de decese, ara­tă da­tele Centrului Na­ţional de Su­pra­ve­ghe­re şi Control al Boli­lor Trans­mi­si­bile. Recent, un bebe­luş de câteva luni in­ternat cu rujeolă a mu­rit la Spi­talul de Copii din Timişoara. Acesta este cel de-al 22-lea caz de deces în­registrat în România din cauza rujeolei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here