MONSTRUL DIN ŢIBANA: un caz care îţi zburleşte părul pe mâini

Cristian Olariu candidează pentru un loc în galeria celor mai sângeroase personaje din istoria Iaşului.

În văzul unei comunităţi întregi, cu primar, poliţişti şi asistent social, care n-au reacţionat nicio clipă, un bărbat şi-a maltratat concubina luni şi ani la rând, aşa cum numai în filmele de groază se poate vedea. A agăţat-o de grindă ca s-o spânzure, a pus-o să bea clor şi, la sfârşit, a obligat-o să-şi omoare pruncul.

Nopţi şi zile la rând a băut şi şi-a bătut femeia, cu care nu era luat cu acte, dar cu care trăia de ani buni. Însă întâmplările de la începutul anului 2011 fac din acest caz unul de un dramatism cum de mult nu s-a mai auzit. Este una dintre monstruoase fapte petrecute la Iaşi în ultimul deceniu.

 

A bătut-o până şi-a luat lumea-n cap

Oamenii din sat spun că, în tinereţe, Cristian Olariu îşi vedea de treabă şi că, timp de şase ani, a trăit în armonie cu Ionela Străchinaru, femeia cu care făcuse copii, dar cu care nu se căsătorise. Trăiau în satul Domniţa din comuna Ţibana. Apoi a început să dea în patima băutului şi în viaţa concubinei sale n-a mai fost linişte. O bătea de câte ori se îmbăta şi devenea din ce în ce mai crud pe măsură ce trecea timpul. O lovea cu pumnii şi picioarele, iar de multe ori lua câte-o lopată sau un hârleţ şi o altoia cu sălbăticie.

În iunie 2010, Ionela şi-a luat lumea în cap, ajungând să se teamă pentru viaţa ei. A fugit la Iaşi, pentru că n-avea nicio rudă care s-o primească în casă, şi a declarat la Poliţie că ajunsese să cerşească pe străzile oraşului. Asta după ce făcuse trei fete frumoase cu concubinul ei, care între timp se transformase într-un animal.

 

S-a întors cu burta la gură

Tot ea a povestit poliţiştilor, după ce s-a produs grozăvia din martie 2011, că la Iaşi a întreţinut relaţii sexuale cu câţiva bărbaţi. Spune că a făcut asta pe câţiva bani, tot ca să se hrănească. După câteva luni, s-a întors în Ţibana, Cristian Olariu acceptând s-o primească din nou acasă. Dar femeia ascundea un secret: rămăsese însărcinată.

Concubinul ei şi-a dat seama că femeia se întorsese „borţoasă” abia pe la sfârşitul toamnei şi a văzut negru în faţa ochilor. Ca o bestie, o lovea zilnic în abdomen cu obiecte contondente ca s-o facă să lepede sarcina. Pe măsură ce trecea timpul, nebunia lui Cristian Olariu devenea incontrolabilă.

 

A spânzurat-o de grindă

Într-o zi, la începutul lui 2011, i-a pus cuţitul la gât şi a obligat-o să bea clor, ca să avorteze. Femeia trecea printr-un supliciu pe care doar torţionarii îl aplicau în închisorile din anii ’50. Martorii au povestit apoi cea mai mare grozăvie: întors acasă, Olariu şi-a luat femeia la bătaie, târând-o prin curte. Apoi i-a pus ştreangul la gât, a urcat-o pe un butuc şi apoi l-a tras, lăsând-o să atârne de o grindă. Ionela Străchinaru a fost salvată în ultima clipă de o vecină, care a auzit scandalul.

Iată ce povesteşte victima: „După ce m-a bătut din nou, fiind ca de obicei în stare de ebrietate, m-a dus în una din camerele anexă ale casei, unde tăiam lemne, şi mi-a legat strâns mâinile şi picioarele cu sfoară, iar în jurul gâtului mi-a pus o frânghie. Cumătra mea mi-a dat drumul la laţ”.

 

Scenă de film horror

Pe 6 martie 2011, bătăile lui Olariu şi-au atins scopul. După încă o serie de lovituri, Ionela a născut prematur, la 8 luni, două fetiţe gemene. Scenele sunt şocante. Pe una a născut-o moartă, însă cealaltă respira şi părea să reziste. Dar şi al doilea copil avea să-şi găsească sfârşitul după câteva minute.

Cristian Olariu a venit peste mamă şi i-a ridicat o sapă deasupra capului, ţipând: „Ori o omori cu mâna ta, ori îţi crap capul pe loc!”. Finalul a fost apoteotic, aşa cum îl povesteşte chiar femeia, în declaraţia de la dosar: „De frică, am astupat cu o palmă gura copilului, iar cu cealalaltă am luat o cioată pe care tăiam lemne şi l-am lovit o singură dată în piept”, declară femeia.

Fetiţele, născute prematur la opt luni, au fost aruncate în WC-ul din curtea casei, moartea acestora fiind violentă.

 

Nu va mai vedea lumina zilei

În prezent, Cristian Olariu este cercetat pentru infracţiuni de omor calificat, tentativă de omor deosebit de grav, provocare ilegală a avortului şi lipsire ilegală de libertate. Se află în arest preventiv din martie 2011.

Pe 26 aprilie 2013, avocatul lui Olariu a cerut înlocuirea măsurii arestării cu obligaţia de a nu părăsi localitatea. Judecătorii au respins cererea pe motiv că este neîntemeiată. “Inculpatul este arestat de 25 de luni, iar prin menţinerea repetată a stării de arest i se încalcă dreptul la libertate. Consider că în cursul urmăririi penale inculpatului i s-au încălcat drepturile. Doar în cursul cercetării judecătoreşti a putut adresa întrebări martorilor care nu şi-au mai menţinut depoziţiile date în cursul urmăririi penale”, susţine Claudia Tun, avocatul lui Olariu.

Monstrul din Ţibana ar putea lua cel puţin 20 de ani de închisoare. Concubina sa abia îşi duce zilele după ce-a scăpat cu viaţă, iar cele trei fete ale lor au ajuns în grija statului.

 

Scrisoare către tată: „Trebuie să fim uniţi şi să ne iubim”

Cei doi concubini au împreună trei copii minori care au fost daţi în plasament. De acolo, cele trei fiice i-au trimis, anul trecut, o scrisoare emoţionantă lui Olariu.

“Dragă tata,

Ne este foarte dor de tine. Noi suntem bine şi sănătoase. Vreau să ştii că aici avem de toate, dar ar fi fost mai bine să fim acasă, toţi împreună. Trebuie să fim uniţi şi să ne iubim şi să sperăm că într-o zi vom fi din nou împreună. Primim bursă la fel în fiecare lună, câte 28 de lei, şi ne luăm dulciuri şi tot ce vrem noi. Ecaterina va merge în clasa I, eu sunt în clasa a VII-a şi Luminiţa a V-a.

Semnat: Ecaterina, Cristina şi Luminiţa”.

„Olariu Cristian a luat o sapă şi a ridicat-o deasupra capului şi a spus că dacă nu-l omor pe fătul născut viu îmi dă o sapă în cap şi mă omoară.”

Ionela Străchinaru, declaraţie dată în dosarul de urmărire penală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here