Mohammad Mokhber – noul președinte al Iranului: mai trebuie să primească aprobarea liderului suprem

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi a fost ucis într-un accident de elicopter, au anunţat luni un oficial iranian şi agenţia de presă Mehr. Reuters face o scurtă prezentare a ceea ce prevede Constituţia iraniană în cazul în care un preşedinte este incapacitat sau moare în timpul mandatului, relatează News.ro. Mohammad Mokhber ar urma să presa rolul de președinte, un personaj cu un parcurs interesant, pe care îl redăm mai jos. 

Ce urmează?

În cazul în care un preşedinte moare în timpul mandatului, articolul 131 din Constituţia Republicii Islamice spune că primul vicepreşedinte – care este Mohammad Mokhber (n.r.: foto) – preia conducerea, cu confirmarea liderului suprem, Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat din Iran.

Guvernul iranian se reunește luni într-o întâlnire de urgență, a anunțat presa de stat din Iran. Pe ordinea de zi ar putea fi discuții despre succesorii celor decedați în accidentul de elicopter de duminică. De asemenea, s-ar putea discuta despre organizarea ceremoniilor de doliu, relatează Mediafax.

Membrii Guvernului iranian au fost convocați luni la o „întâlnire urgentă”, după ce s-a aflat că președintele Ebrahim Raisi și ministrul de externe al țării se numără printre victimele accidentului de elicopter, potrivit agenției de știri de stat IRNA, citate de CNN.

Scaunul ocupat de obicei Raisi a rămas neocupat, pe el fiind așezat un obiect negru, simbol al doliului. Miniștrii vor discuta despre măsurile urgente care vor fi luate și despre succesorii celor decedați.

Potrivit primelor informații, vicepreședintele iranian Muhammad Mukhbar urmează să devină președinte al Iranului. El va prelua funcțiile președintelui până la organizarea de alegeri în termen de maximum 50 de zile.

Detaliile legate de ceremoniile de doliu vor fi anunțate în viitor, a informat presa de stat FARS News Agency.

Context

Un consiliu format din primul vicepreşedinte, preşedintele parlamentului şi şeful sistemului judiciar trebuie să organizeze alegeri pentru un nou preşedinte în termen de maximum 50 de zile.

Raisi a fost ales preşedinte în 2021 şi, conform calendarului obişnuit, alegerile prezidenţiale ar fi trebuit să aibă loc în 2025. În conformitate cu normele constituţionale, se poate aştepta acum ca acestea să aibă loc până la începutul lunii iulie.

Cine e Mohammad Mokhber?

Mohammad Mokhber, în vârstă de 68 de ani, este vicepreședintele Iranului. El a devenit acum președinte interimar.

Născut la 1 septembrie 1955, Mokhber este văzut ca un apropiat al liderului suprem Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate problemele de stat. Mokhber a devenit prim-vicepreședinte în 2021, când Raisi a fost ales președinte.

Mohammad Mokhber a fost anterior șeful Setad, un fond de investiții legat de liderul suprem.

În 2010, Uniunea Europeană l-a inclus pe Mokhber pe o listă de persoane și entități sancționate pentru implicare în „activități nucleare sau cu rachete balistice”. Doi ani mai târziu, l-a scos de pe listă.

În 2013, Departamentul Trezoreriei SUA a adăugat Setad și 37 de companii pe care le-a supravegheat pe o listă de entități sancționate, relatează Reuters.

Fondul de investiții Setad, al cărui nume complet este Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam, sau Cartierul General pentru Executarea Ordinului Imamului, a fost înființat printr-un ordin emis de fondatorul Republicii Islamice, predecesorul lui Khamenei, Ayatollahul Ruhollah Khomeini. Acesta a ordonat consilierilor săi să gestioneze proprietățile abandonate în anii de după Revoluția Islamică din 1979 și să canalizeze cea mai mare parte a veniturilor în scopuri caritabile.

Mohammad Mokhber a făcut parte dintr-o echipă de oficiali iranieni care a vizitat Moscova în octombrie și a fost de acord să furnizeze rachete sol-sol și mai multe drone armatei ruse, potrivit relatărilor Reuters de la acea vreme. Echipa a inclus, de asemenea, doi înalți oficiali din Gărzile Revoluționare ale Iranului și un oficial din Consiliul Suprem de Securitate Națională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here