Miroslava, sub talpa Cartelului Nita & Fiul. Primaria sacrificata pentru o afacere de familie

Afacerile Clanului Nita functioneaza dupa regulile marilor carteluri care urmaresc sa obtina monopolul in domeniul in care activeaza @ Primaria Miroslava nu mai este o institutie publica, ci o sucursala a business-urilor familiei Nita, deoarece s-a ajuns pana acolo ca bugetul local sa fie sacrificat, doar pentru a nu se realiza retrocedarea unor terenuri care incurca afacerile fiului primarului @ Primarul Dan Nita a fost obligat de justitie sa-i plateasca Esmeraldei Simionescu, mostenitoarea unor boieri, cate 200 de euro pe zi, iar calculul se face din decembrie 2015 si pana in prezent @ Scenariul s-a repetat: un teren revendicat de femeie a ajuns la feciorul primarului, Bogdan Nita @ Bombardati de plangeri impotriva primarului Dan Nita, procurorii DNA Iasi au spus ca au reunit anul acesta toate sesizarile respective intr-un singur dosar avand numarul 16/P/2018

Abia acum incep adevaratele probleme pentru primarul Dan Nita si feciorasul sau, Bogdan Nita, care a ajuns cel mai mare dezvoltator imobiliar din zona tocmai datorita functiei ocupate de tatal sau. Asta deoarece, Primaria Miroslava incepe sa plateasca din bugetul propriu pentru toate afacerile imobiliare care au legatura cu familia Nita. Astfel, in aceasta perioada se afla pe rolul instantelor iesene un proces prin care Esmeralda Simionescu, una din mostenitoarele boierilor care au detinut mosii in Iasi, solicita despagubiri imense Primariei Miroslava pentru ca a refuzat sa puna in executare o serie de sentinte judecatoresti care-i ofereau acesteia posibilitatea sa recupereze o parte din proprietatile confiscate de comunisti.

Culmea, femeia are toate sansele sa obtina respectivele despagubiri si spunem asta deoarece a obtinut deja o sentinta care obliga Primaria Miroslava sa-i plateasca sub forma de despagubiri si penalitati de intarziere, de 200 euro pe zi din luna ianuarie a anului 2015 si pana in prezent. Un calcul matematic arata ca pana la sfarsitul anului acesta suma pe care “primarul comunei Miroslava” trebuie sa i-o plateasca Esmeraldei Simionescu se ridica la circa 300.000 euro. Aceasta “amenda” de 200 euro pe zi a fost aplicata de judecatori, deoarece Dan Nita a refuzat sa respecte o decizie judecatoreasca care obliga Primaria Miroslava sa-i retrocedeze femeii o anumita suprafata de teren, obligatie care nu a fost respectata nici pana astazi.

Cum suna decizia judecatorilor

Decizia de a amenda Primaria Miroslava a fost luata de judecatori in dosarul 10.082/245/2014, sentinta ramanand definitiva in ianuarie 2015  de cand a inceput calcularea respectivelor penalitati.

“Instanta constata ca reclamanta a suferit o limitare in ceea ce priveste dreptul sau. Avand in vedere ca paratii au refuzat executarea obligatiei de a face stabilita prin titlul executoriu si anume sentinta civila nr.9264/10.2010, obligatie ce nu poate fi indeplinita decat de parati instanta va admite cererea reclamantei. In aceste conditii in numele Legii obliga primarul comunei Miroslava sa plateasca in favoarea reclamantei penalitati de 200 euro pe zi de intarziere incepand cu data comunicarii prezentei pana la executarea “obligatiei de a face” stabilita prin titlul executoriu sentinta civila nr.9264/10/06.2010 pronuntata de Judecatoria Iasi”, se arata in sentinta judecatorilor.

Esmeralda Simionescu s-a adresat deja unui executor care a obtinut deja procedurile de executare silita a primarului comunei Miroslava. De asemenea, sfatuita de executor si de avocati, in baza acestor sentinte mentionate anterior, Esmeralda Simionescu a decis recent un nou proces de “stabilire valoarea fixa”. Prin aceasta cerere, Esmeralda Simionescu le solicita magistratilor sa stabileasca suma finala pe care poate sa o obtina prin intermediul executorului de la Primaria Miroslava in baza dispozitiei care stabileste ca incepand cu ianuarie 2015 si pana in prezent primarul comunei trebuie sa-i plateaca femeii penalitati de 200 euro pe zi. In acest dosar Primaria Miroslava s-a aparat, sustinand ca s-a aflat in imposibilitatea de a retroceda terenul solicitat de Esmeralda Simionescu deoarece suprafata respectiva se afla in administrarea Agentiei Domeniilor Statului si nu a fost predata comisiei locale de fond funciar.

Terenul a ajuns la fecior. Un alt dosar la DNA

La Miroslava, abuzurile par sa se repete dupa acelasi scenariu. Astfel, cetatenii care se plang ca au ramas fara proprietatile pe care le revendica la Miroslava (de cele mai multe ori terenuri), afla cu stupoare ca de fapt aceastea au ajuns in final pe diferite cai la feciorul primarului, Bogdan Nita, care intre timp a si construit pe suprafata respectiva un cartier de blocuri sau niste case pe care de altfel le-a si vandut.

De altfel, saptamanalul 7 Est a relatat cazul medicului psihiatru Constantin Gavrilescu care s-a trezit deposedat de familia Nita. In urma unei plangeri depuse de medicul Gavrilescu, DNA Iasi a inceput urmarirea penala impotriva unor membri ai familiei Nita in frunte cu primarul, in dosar fiind mentionat si numele lui Bogdan Nita.

Si Esmeralda Simionescu s-a adresat DNA Iasi deoarce la randul sau a constatat ca o buna parte din terenul pe care il revendica, adica circa 1 hectar a ajuns la Bogdan Nita dupa ce i-a fost retrocedat lui Constantin Nita, socrul primarului si bunicul “dezvoltatorului”. Mai exact, dupa retrocedare  Constantin Mahu care intre timp a  decedat, i-a vandut terenul lui Bogdan Nita.

In anul 2012, Esmeralda Simionescu a solicitat in justitie anularea titlului de proprietate eliberat pe numele lui Constantin Mahu si a contractului de vanzare-cumparare incheiat cu Bogdan Nita. Aceasta a pierdut procesul civil, dar in acelasi timp femeia a depus o plangere si la Directia Nationala Anticoruptie.

Pe data de 25 mai a.c DNA Iasi i-a transmis Esmeraldei Simionescu ca toate dosarele care-l privesc pe Dan Nita au fost reunite intr-unul singur care are numarul 16/P/2018. Nemultumita de raspunsul DNA, femeia a deschis, zilele trecute la Curtea de Apel un dosar prin care incearca sa obtina trimiterea in judecata a lui Dan Nita. Dosarul are nr. 371/45/2018 si are ca obiect “plangere impotriva rezolutiei procurorului de netrimitere in judecata”.

Sa mai precizam ca in ultimii ani Esmeralda Simionescu a obtinut sentinte judecatoresti in baza  carora ar fi trebuit sa i se retrocedeze circa 40 hectare de teren pe teritoriul comunei Miroslava. In municipiul Iasi, Esmeraldei Simionescu i-a fost retrocedata cladirea din Copou care a adapostit Centrul Cultural German.

Contactat telefonic de jurnalistii 7 Est, primarul Dan Nita a refuzat sa comenteze.

“Cine sunteti dumnevoastra sa va dau explicatii? Nu vreau sa vorbesc cu dumnevoastra”, a  spus Dan Nita.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here