Ministerul Educaţiei: Clasa pregătitoare este OBLIGATORIE

FOTO: jurnaldevrancea.ro

Metodologia și calendarul de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2016-2017 au fost aprobate prin Ordinul de ministru nr. 3158/15.02.2016, informează un comunicat de presă al Ministerului Educației remis astăzi Agerpres, transmite Radio Iași.

 

Învățământul primar, care este obligatoriu, cuprinde clasa pregătitoare și clasele I-IV. În ceea ce privește înscrierea, din anul școlar 2016-2017 nu va mai fi posibilă înscrierea în clasa I fără ca elevul să fi urmat clasa pregătitoare.

Ministerul Educației rămâne ferm în decizia sa: înscrierea în clasa pregătitoare trebuie să fie obligatorie începând cu anul școlar 2016-2017 datorită eficienței demonstrate în reducerea decalajelor dintre elevi și în diminuarea riscului de abandon școlar. Respectând dreptul copiilor la educație, MENCȘ a elaborat o procedură prin care inspectoratele școlare pot verifica posibilitatea cuprinderii în clasa I a copiilor care nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2015-2016 și care au împlinit vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2016, inclusiv. Astfel, inspectoratele școlare trebuie să verifice cauza amânării înscrierii copiilor și, după o analiză punctuală, să transmită ministerului o situație centralizată, spre aprobare. Pentru acești copii, înmatricularea în clasele I, în anul școlar 2016-2017, se poate realiza doar la nivelul claselor deja existente, pe locurile rămase disponibile„, menționează ministerului.

 

Inspectoratele școlare și unitățile de învățământ au obligația de a asigura permanent, corect și cât mai rapid informarea și consilierea părinților.

Numărul de locuri alocate, prin cifră de școlarizare, pentru clasa pregătitoare în învățământul de stat este mai mare sau egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, asigurându-se, astfel, școlarizarea tuturor copiilor. Fiecare locuință este arondată unei unități de învățământ din proximitate, numită școală de circumscripție. Inspectoratele școlare județene, respectiv inspectoratul școlar al Municipiului București au responsabilitatea organizării sau, după caz, a reorganizării circumscripțiilor. Nu în ultimul rând, inspectoratele școlare vor soluționa orice situație legată de înscrierea în învățământul primar, în interesul educațional al elevului și în limitele legii„, prevede metodologia.

 

Circumscripțiile școlare, planul de școlarizare, respectiv numărul de clase pregătitoare alocate, perioada de desfășurare a evaluării dezvoltării psihosomatice, precum și adresele unităților/instituțiilor la care se desfășoară evaluarea psihosomatică vor fi afișate pe site-urile inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, precum și ale unităților de învățământ.

Metodologia, calendarul pentru înscrierea în clasa pregătitoare și procedura care vizează înscrierea în clasa I a copiilor care împlinesc 7 ani până la data de 31 august 2016 pot fi consultate pe www.edu.ro.

 

 

(Sursa: radioiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here