Milițienii din Lețcani plimbă capra comunistă prin IPJ-ul lui Gîtlan

Vă mai amintiți ? Prin 2005, ministrul de interne umplea ecranele televizoarelor, declarînd ritos că gata, s-a terminat cu comunistele ,, controale de rutină ,, ale poliției rutiere. Șeful Direcției de Poliție Rutieră confirma și el spusele ministrului : s-a terminat cu ” controalele de rutină ” , șoferii vor putea fi opriți de către polițiști doar dacă au comis o infracțiune ori o contravenție ,,  , sau dacă în zona respectivă s-a declanșat o operațiune de căutare a vreunui infractor. Clar ca ,, bună ziua ,, , s-ar zice. Și de bun simț, într-o societate democratică.

Doar că  poliția romîneză și bunul simț au un război vechi, cu rădăcini în vremea Miliției comuniste și încă mai înainte de ea. Aşa că duminica trecută, pe şoseaua dinspre Rediu, doi miliţieni cu uniforme de poliţişti opreau maşinile pentru un comunist şi idiot ” control de rutină ” . Mai exact, un duet format dintr-o miliţiancă şi un miliţian aparţinìnd secţiei de poliţie Leţcani, după cum a zis juna tanti & tovarăşă, deghizată cu uniformă poliţistă.

De ce miliţiancă ? Fiindcă tantea în uniformă, parcă Butnaru după numele cu care s-a prezentat, avea cam toată acreala ţîfnoasă, penibilă şi contra-productivă după care recunoşti moştenirea mucegăită a Miliţiei comuniste. Cînd a fost întrebată, politicos, care e motivul opririi, tantea miliţiancă a devenit brusc acră şi iritată, invocînd, pe un ton gutural, celebrul şi idiotul ” control de rutină „. Cînd  şoferul i-a amintit, la fel de decent, că un ministru de interne a declarat demult, public, că nu vor mai exista ” controale de rutină „, care nu sînt deloc în regulă,  miliţianca s-a acrit şi mai tare, ridicînd tonul ca la infractoriii prinşi în flagrant şi începînd să bată cîmpii la foc automat ( e drept, nu-i bătea cu bulanul de cauciuc, ci cu limba de lemn ).

Ca şi cum asta nu era de-ajuns, miliţianca a băgat mîna în  maşină, peste portiera din dreptul şoferului,  amestecîndu-şi degetele prin hîrtiile în care acesta căuta asigurarea maşinii. Mai mult, ţaţa poliţistă şi-a permis să facă şi comentarii nepotrivite, atunci cînd şoferul, suferind de o afecţiune medicală gravă, i-a explicat de ce are cardul de sănătate mai la îndemînă decît asigurarea maşinii.

Ca în bancurile clasice cu echipele de miliţieni, tanti a luat actele la verificat, în maşina de poliţie, dar le-a adus înapoi colegul ei – agent de nu ştiu care fel Păduraru Sebastian, parcă ( că  n-are rost să-ţi ocupi memoria cu nume de năcăjiţi în uniformă ). Agent care, întrebat de pasagerul maşinii despre aceeaşi chestiune a interzicerii ” controalelor de rutină „, a început să se comporte şi mai miliţieneşte decît acra lui colegă. Pe un ton semi-lătrat, tovarăşul neo-miliţian s-a enervat Brusc Lee, cerîndu-i pasagerului să prezinte un act de identitate.

Cînd a fost întrebat, la fel de calm, dacă există vreun motiv brusc, deodată şi instantaneu pentru această legitimare intempestivă ( care semăna de la o poştă a exces de zel sau hărţuire ), miliţianul de Leţcani şi-a încordat şi mai tare neuronii stingheri şi a zis că face asta fiindcă are dreptul s-o facă. Aşa că pasagerul l-a chemat la portiera din dreapta, deşi miliţianul băga mîna după act peste portiera şoferului.

După ce i s-a explicat, calm, ca la şcoala ajutătoare de miliţieni, de ce nu trebuie să bage mîna peste portiera şoferului ca să preia documentul cerut, neo-miliţianul de Leţcani, presupusul Păduraru Sebastian ( sau poate Corcodel  Cosmos Bengalezul, fiindcă n-a dovedit cu vreun act cum îl cheamă ) a venit lîngă portiera pasagerului şi a luat actul de identitate. Cu o mutră cam plouată, fiindcă pe faţa lui ultra-inteligentă se vedea din satelit că miza pe lipsa acelui act din buzunarele pasagerului. Ghinion, ca să cităm dintr-un profesor de fizică sas, ajuns preşedinte-miliţian.

Ca să scurtăm povestea : tovarăşe comandant al IPJ Iaşi Costel Gîtlan, cei doi plătitori de impozite care au consumat degeaba timp, nervi şi anti-vomitive ( din cauza celor doi miliţieni de Leţcani pe care îi conduci ) au cîteva întrebări pentru matale, înainte de a le adresa şefilor de la Bucureşti ai Poliţiei Rutiere, ai IGPR şi ai Ministerului de Interne.

Cu speranţa că un comisar-şef, comandant al poliţiei judeţene, are oleacă  mai multă minte decît cei doi miliţien rutierişti de Leţcani, iată întrebările ( formulate simplu, ca să  nu fie necesar ajutor din public sau de la un prieten ) :

  1. A ajuns poliţia rutieră mai înapoiată şi mai comunistă decît în 2005, cînd ministrul de interne declara public că nu vor mai exista ” controale rutiere de rutină ” şi că va da un ordin clar în acest sens, pentru interzicerea lor ?
  2. Cei doi miliţieni de Leţcani amintiţi în acest text aveau un ordin de serviciu pentru acel idiot ” control de rutină ” , sau făceau asta de capul lor ?
  3. Dacă aveau un asemenea ordin, cine e miliţianul-şef care le-a dat ordinul idiot ?
  4. Decît să oprească aiurea maşini, pe şoseaua nu prea circulată dinspre Rediu, n-ar fi mai util, pentru cetăţenii care vă plătesc salariile babane, ca perechea de neo-miliţieni din Leţcani ( şi alţi inutili gonflabili ca ei, tot cu salarii babane ) să se ocupe de circulaţia auto din zone mult mai aglomerate şi riscante, cum e chiar ” şoseaua morţii ” dinspre Leţcani ?
  5. Le puneţi subordonaţilor vreo substanţă halucinogenă în salarii sau în sporul de hrană, de ajung să spună, ca miliţianul rutierist pomenit aici, că ” La revedere şi succes ” înseamnă ” vorbit urît ” ?!

Aşteptăm răspunsul tov. şef IPJ Gîtlan pînă lunea următoare. Pe urmă, în lipsa lui sau a minimei decenţe vizavi de plătitorii de lefuri poliţiste, o să urmeze întrebările direct la Bucureşti. Apropo : dom’ şef, nu v-aş sfătui să vă scrie eventualul răspuns fetele alea care vă poartă vorbele, că şi ele par făcute tot din material de miliţian.

2 COMENTARII

  1. Si nenea soferul, prietenul vostru desigur, daca nu cumva tu care ai scris, ce cauta la volan daca are asa afectiuni grave de tine cardul la indemana pt cand vine salvarea sa-l ia? Ca s-ar putea sa nu ajunga inainte de a intra in vreun chiosc de ziare prin vreo intersectie….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here