Milionarul fără chip: Trandafirescu, jupânul din CFR

Fost şef la CFR Iaşi, a fost avansat ca director pe proiecte europene la Bucureşti. Şocant: a împrumutat cuiva, ca persoană fizică, 500.000 de euro. 

Ca să dai cuiva atât, înseamnă să ai de cel puţin zece ori mai mult. Dar Sorin Trandafirescu stă la bloc, iar el şi soţia câştigă împreună 1.200 euro pe lună.

Sorin Trandafirescu (PNL) este unul dintre milionarii fără chip din politica ieşeană. Stă la bloc, în Ciurchi, dar a avut atât de mulţi bani încât a împrumutat cuiva, ca persoană fizică, ameţitoarea sumă de 500.000 de euro. Este anchetat de ANI, după cum singur a recunoscut, dar refuză să dea presei explicaţii despre averea ascunsă pe care o deţine. A fost şef la Infrastructură la CFR Iaşi, iar de câteva luni l-a apucat pe Dumnezeu de-un picior: Relu Fenechiu, ministrul Transporturilor, l-a numit director pe proiecte europene la centrala CFR.

 

Jumătate de milion de euro, dintr-un foc

O anchetă realizată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie (CRJI) a scos la iveală faptul că Sorin Trandafirescu, director în cadrul CNCFR şi consilier local, a împrumutat o sumă impresionantă unei persoane fizice. „De mai mulţi ani, în declaraţiile sale de avere figurează suma de 500.000 de euro împrumutată unui anume Victor Lefter. Familia Trandafirescu locuieşte în municipiul Iaşi, într-un apartament de pe o stradă periferică, Ciurchi, deţine un teren într-o comună, cumpărat în 2002, conduce un Subaru, are bijuterii de 5.000 de euro şi la un moment dat achita ratele la patru credite simultan. În prezent, Trandafirescu mai are un credit de 40.000 de lei, scadent în 2016. Pentru 2012, soţia sa nu figurează cu venituri”, se arată în ancheta CJCI.

 

Cercetat de ANI, şi-a reclamat un coleg

Personaj discret, Trandafirescu s-a ferit de apariţiile în media chiar dacă anul trecut a devenit consilier local. Numele său a fost implicat în scandalul de şantaj produs în urmă cu aproape două luni şi soldat cu reţinerea lui Virgil Tcaciuc, şeful serviciului de licitaţii şi contracte din cadrul CFR.

În calitate de director general adjunct în cadrul Sectorului de Proiecte Europene din CFR, Sorin Trandafirescu a acuzat că este şantajat de Tcaciuc, ceea ce a generat o anchetă din partea Biroului de Investigaţii Criminale. În acelaşi timp însă, Sorin Trandafirescu face obiectul unei investigaţii din partea Agenţiei Naţionale de Integritate. Motivul îl constituie averea declarată de Trandafirescu care, aparent, nu se justifică.

 

S-a mutat câteva etaje mai sus

Astfel, în septembrie 2010, pe când era şef al Diviziei patrimoniu din CFR Iaşi, Trandafirescu şi-a declarat un teren de 2.200 metri pătraţi intravilan în Iaşi, un apartament de 78 metri pătraţi, o Dacia Pickup şi un VW Golf. În plus, a contractat patru credite de aproape 90.000 de lei. Veniturile familiei erau derizorii în comparaţie cu cheltuielile şi datoriile. Astfel, Sorin Trandafirescu a încasat 40.000 lei anual, iar soţia 11.800 lei.

Interesant este şi faptul că adresa declarată în 2010 nu mai coincide în momentul de faţă. Familia Trandafirescu locuieşte în acelaşi bloc din Ciurchi, dar la apartamentul 30 şi nu la apartamentul  5, aşa cum figura în declaraţia de avere. Sorin Trandafirescu nu a putut fi contactat nici telefonic, nici la domiciliul din Ciurchi.

 

Are datorii la Asociaţie

Pe lângă cei 500.000 de euro împrumutaţi lui Victor Lefter, Sorin Trandafirescu a făcut dovada potenţei sale financiare şi în afaceri. În 2007 a înfiinţat Compania de Credit IFN SA, în care deţinea 50% din capital. Valoarea declarată a acţiunilor este de 400.000 de lei, adică de aproape 100.000 de euro. La salarii anuale primite de la CFR care se ridică la 40.000 de lei, este greu de explicat provenienţa sutelor de mii de euro cu care „jonglează” directorul CFR.

În pofida prosperităţii afişate, Trandafirescu pare a avea probleme în achitarea sumelor către Asociaţia de Proprietari. Ultimul aviz de plată emis de asociaţie arată că familia şefului CFR nu mai are datorii la întreţinere, dar are de plătit penalităţi de aproximativ 1.600 de lei.

500.000 de euro a dat cu împrumut Sorin Trandafirescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here