Mihai Chirica și-a dat certificat de urbanism în 7 zile. Ieșenii așteaptă șase luni

În doar șapte zile lucrătoare, Primăria Iași a eliberat certificatul de urbanism pentru palatul pe care Mihai Chirica urmează să-l construiască pe numele fiului său minor @ Ieșenii de rând așteaptă chiar și jumătate de an eliberarea unui certificat de urbanism @ 7IAȘI a reconstituit traseul documentului de la depunerea cererii până la eliberarea certificatului de urbanism @ După doar două minute de la depunere, cererea înregistrată pe numele lui Ștefan Chirica  a ajuns la arhitectul șef Alexandru Mustiață @ Șefa Direcției Juridice a rezolvat certificatul de urbanism în 10 minute: l-a semnat și l-a trimis mai departe pe traseu @ Cristina Oțeleanu a primit documentul la ora 15.44, iar la 15.54 l-a expediat către biroul viceprimarului Daniel Juravle @ Termenele legale sunt de 15 zile pentru eliberarea certificatului de urbanism și 30 de zile pentru autorizație de construire

Primăria Iași a eliberat certificatul de urbanism pentru vila de 800 metri pătrați pe care Mihai Chirica urmează să o construiască pe numele fiului său minor în doar șapte zile lucrătoare. Viteza cu care s-a mișcat întregul aparat al Primăriei pentru solicitarea înregistrată pe numele lui Ștefan Chirica este amețitoare, raportat la ritmul în care municipalitatea se mișcă atunci când cererea pentru eliberarea unui certificat de urbanism vine din partea unui ieșean de rând.

Programul informatic utilizat de Primăria Iași urmărește parcursul unui document de la depunerea cererii și până la eliberarea certificatului de urbanism sau a autorizației de construire. Softul înregistrează numele funcționarului care preia documentul, precum și ora și data la care este repartizat și soluționat. Programul surprinde timpul în care documentul stă la fiecare funcționar din întregul circuit al semnăturilor.

În două minute, cererea a ajuns la arhitectul șef, iar la Juridic a stat doar zece minute

Iată cum s-au mobilizat funcționarii din Primăria Iași atunci când a fost vorba despre cererea șefului.

La data de 19 iulie, la ora 10.00, a fost înregistrată la Registratura Primăriei cererea privind eliberarea certificatului de urbanism

După doar două minute, la ora 10.02, cererea a fost preluată de către arhitectul șef Alexandru Mustiață. O precizare care nu trebuie omisă: între Registratura Primăriei (Centrul de Informații pentru Cetățeni) și sediul central al municipalității, unde se află biroul arhitectului șef, este o distanță de aproximativ 80 de metri.

Pe 22 iulie, la ora 13.20, arhitectul șef Mustiață repartizează documentul către Emanuela Simion, funcționar în cadrul Serviciului de Urbanism. Aceasta întocmește certificatul de urbanism într-un timp record și-l expediază pe traseul semnăturilor după doar două ore.

Astfel, la ora 15.44, certificatul de urbanism ajunge la șefa Direcției Juridice, Cristina Oțeleanu. Aceasta analizează documentul și îl semnează cât ai bate din palme. După doar zece minute, certificatul de urbanism părăsește biroul șefei de de la Juridic către semnătura finală.

În aceeași zi, la ora 15.54, după doar zece minute, documentul figurează ca aflându-se în mapa viceprimarului Daniel Juravle. Acesta îl semnează însă după câteva zile.

Pe 28 iulie, cu zece minute înainte de începerea programului de lucru, la ora 07.48, certificatul de urbanism a ajuns la Registratura Primăriei de unde a fost ridicat.

Oamenii de rând așteaptă cu lunile. Termenul legal este de 15 zile

Una dintre cele mai mari probleme legate de activitatea de la Urbanismul Primăriei Iași este timpul mare de așteptare pentru eliberarea actelor. Banale cereri pentru eliberarea unui certificat de urbanism pentru o împrejmuire, pentru un branșament la rețelele de utilități sau pentru construirea unei case sunt soluționate după luni de zile. Termenul legal pentru eliberarea certificatului de urbanism este de 15 zile, iar pentru autorizații de construire este de 30 de zile.

Cu toate acestea, oamenii simpli sau chiar și marii investitori sunt obligați să aștepte chiar și ani de zile pentru a parcurge etapele birocratice premergătoare obținerii autorizației de construire.

În luna martie a acestui an, primarul Mihai Chirica recunoștea existența acestor probleme și promitea într-o declarație oferită  jurnaliștilor de la Ziarul de Iași că a luat măsuri pentru eficientizarea activității de la Urbanism.

„Repartizarea mai eficientă a sarcinilor de serviciu între serviciile, birourile şi compartimentele Direcţiei de Arhitectură şi Urbanism. Realizarea unor planuri de soluţionare a documentaţiilor de urbanism şi raportarea săptămânală a progresului. Organizarea mai eficientă a activităţii de audienţe şi sprijinirea acesteia de către angajaţi ai altor direcţii ale Primăriei”, sunt măsurile pe care Mihai Chirica le anunța la acea vreme.

Însă, situația a continuat să persiste, ritmul greoi de eliberare a documentelor de urbanism fiind singura constantă a Primăriei Iași.

De altfel, chiar consilierii locali membrii ai Comisiei de Urbanism au arătat că persoanele pe care le primesc în audiență reclamă întârzieri enorme în privința eliberării certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire

„Șase cetățeni am primit în audiență în ultimele 2 zile care mi-au relatat situații revoltătoare: de 4 luni așteaptă emiterea unui certificat de urbanism pentru ”închidere portic proprietate” sau ”construire locuință individuală”.

De 4 luni așteaptă eliberarea autorizației de construire pentru proiecte care presupun ”locuințe unifamiliale” sau ”mansardarea unor case”.

Am primit alte zeci de solicitări de-a lungul celor doi ani de mandat cu aceeași situație”, arată consilierul Răzvan Timofciuc într-o postare făcută pe pagina sa de facebook.

De asemenea, consilierul Iulian Nicolau, președintele Comisiei de Urbanism, a făcut public mesajul unei ieșence care așteaptă de mai bine de doi ani de zile eliberarea autorizației de construire pentru o casă:

„În anul 2019 am început demersurile pentru proiectarea și construirea unei case pe un teren de cca 500mp, în Iași. Primul pas era întocmirea și aprobarea unui PUZ, ceea ce am demarat imediat. În anul 2020, am mers la bancă și, pe baza veniturilor salariale, am primit asigurări că vom primi credit pt construire, foarte necesar nouă. Au trecut mai mult de 2 ani. Vă vorbesc azi din față băncii, care tocmai mi-a comunicat că au fost schimbate condițiile de creditare și creditul nostru nu mai poate fi aprobat. Acum 1 an, probabil că se putea. Acum 1,5 ani, cu siguranță încă se mai putea să fie aprobat. Vă întreb, domnule Primar, domnule Arhitect Șef, domnule Arhitect, cum este posibil ca un PUZ al Primăriei întocmit pt 100 de hectare să poată fi aprobat în mai puțin de 1 an, iar aprobarea PUZ-ului meu, pt o casă, pe un teren de 500mp, să dureze 2-3 ani? Acum sunt la etapa întocmirii actelor necesare obținerii Autorizației de Construire, dar, înțelegând că mai durează încă vreun 1 an, voi renunța. Visul casei noastre a devenit un coșmar.”

Palatul lui Bebe-Chirica va avea 820 de metri pătrați

În urmă cu un an, 7IAȘI dezvăluia în exclusivitate detalii din proiectul vilei pe care Mihai Chirica vrea să o construiască pe numele fiului său în vârstă de doar cinci ani.

Casa va avea o amprentă la sol de 300 metri pătrați. La demisol, proiectul prevede mai multe spații tehnice și un garaj mare care ar trebui să adăpostească trei autoturisme.

Accesul în casă nu se va face direct, ci printr-un vestibul. Tot la parter va fi și biroul în care cel mai probabil va lucra primarul Mihai Chirica. Urmează un living generos și o „zonă dining”, unde se va servi masa. Tot pe la parter se va face accesul și către terasa din spatele casei.

Camerele de la etaj sunt distribuite în jurul unui „gol deschis” de deasupra zonei de dining de la parter. Patru dormitoare cu dressing și baie proprie vor fi amenajate la etajul clădirii, dar și un mic hol, o așa-numită zonă de relaxare.

 

2 COMENTARII

  1. Un penal…oamenii așteaptă luni de zile răspuns la adrese….pe îl doare în dos….cat este partidul face ceva pe cererile oamenilor….dar…plantam panseluțe…..elevul și a întrecut maestrul în golanii….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here