Mesajele periculoase ale filmului “50 shades of Grey”

Cu siguranţă ai auzit de cărţile şi mai apoi de filmul “50 shades of Grey” sau, poate, chiar le-ai citit şi l-ai văzut. Părerile despre film sunt împărţite, deşi mulţi îl califica “toxic”. Ce părere au, însă, psihologii?

Romantism vs abuz

Deşi a fost lansat de Valentine’s Day, filmul este departe de a fi romantic. Filmul descrie o relaţie bolnavă, periculoasă şi chiar abuziva din punct de vedere fizic şi emoţional.

Sub aparenţa strălucire a unor actori superbi, a imaginilor luxoase şi a coloanei sonore susţinute de Beyonce, se afla mesaje care pot deveni traumatice.

Christian Grey, personajul principal masculin, interpretat de Jamie Dornan, a fost neglijat de mic. El nu ştie ce e iubirea pentru că nu a experimentat-o până acum. În mintea luni, iubirea este ceva încâlcit, un amestec de sentimente de durere şi ruşine. Lui Christian îi place să rănească femeile în moduri bizare.

Ana (Anastasia), intrepretata de Dakota Johnson, este o fată inocentă, virgină, care se îndrăgosteşte nebuneşte de Christian şi îi acceptă bizareriile.

În lumea reală, această poveste ar sfârşi, probabil, cu Christian la închisoare, şi cu Ana într-un adăpost pentru persoane abuzate sau poate chiar la morgă. Sau, Ana ar continua să sufere, în timp ce Christian continua să o bâtă. Indiferent de variantă, nu e deloc un basm cu Feti Frumoşi şi Ilene Cosânzene.

Dragoste vs manipulare
 
 Christian o inalneste pe Ana. Ana începe să-l obsedeze. El afla unde lucrează, îi urmăreşte telefonul, îi intră în dormitor în mod suprinzator când ea e singură. Apoi încep să se întâlnească, dar el ia poziţia de dominator. Se joacă cu sentimentele ei şi o manipulează. O sărută, dar apoi o respinge. Se culca cu ea, dar nu doarme cu ea. Ea nu e mulţumită de modul în care o tratează, însă vizează la cuplurile drăgăstoase şi afectuoase. El îi cumpără un computer ca să o poată contacta oricând vrea. Îi vinde maşina şi îi cumpără alta fără ca ea să aibă un cuvânt de spus. Îi spune cu ce să se îmbrace, îi spune la ce doctor să se ducă, ce contraceptive să ia. Ea trebuie să facă doar ce vrea el. E datoria ei să-i facă toate plăcerile şi, dacă nu i le satisface, relaţia lor s-a terminat. O izolează de familie şi prieteni. Vi se pare dragoste?

Fetele vor un băiat dur ca Grey, băieţii vor o fată supusă şi îndrăgostită de el că Ana

Oare? O femeie stabilă din punct de vedere psihologic nu va accepta durerea şi va căuta să o evite. Femeile vor, în general, să se simtă în siguranţă, respectate, de către un bărbat în care ei au încredere. O femeie visează la rochie de mireasă, nu la cătuşe. În timp ce bărbaţii stabili din punct de vedere emoţional vor o femeie care să îşi susţină convingerile. Dacă el “deraiază”, vrea de la ea să-l readucă “pe sine”.

Este alegerea Anastasiei şi nu trebuie judecată pentru asta
 
 Deşi este hotărârea Anastasiei să-i accepte lui Christian capriciile, ea alege greşit. O decizie autodistructiva este din start o alegere greşită.

Anastasia are discernământ total

Urmărind filmul, îţi dai seama că el are grijă să-i sucească minţile în fel şi chip, să-i dea alcool etc. Sexul este o experienţă cu implicaţii emoţionale puternice, cu atât mai mult cu cât este pentru prima dată. Şi mai apare şi contractul în care el îi cere să semneze o înţelegere prin care îi interzice să povestească ce fac. Alcool, sex şi manipulare nu prea sunt ingredintele unor decizii luate cu un discernament total.

Dragostea schimbă totul

Ana are comportamentul tipic al femeii abuzate şi face orice pentru menţine pacea în cuplu. Cu timpul, însă, îşi pierde puterea şi se izolează social. În lumea reală, este greu de crezut că un astfel de personaj, precum Grey, ar putea să se schimbe. În filme, scenaristul decide.

Sexualitatea trebuie experimentată

Sexualitatea poate fi experimentată în cuplu (căsnicie) de către adulţi sănătoşi, în relaţii monogame de lungă durată, în care există iubire şi angajament. Altfel, riscurile de boli cu transmitere sexuală, sarcini nedorite şi abuz fizic şi emoţional sunt foarte mari. Tinerii ar trebui să fie foarte precauţi cu ce persoane îşi experimentează sexualitatea. Până la urmă este vorba de sănătatea şi integritatea lor fizică şi emoţională.

 

 

 

 

 

Sursa: sfatulparintilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here