MEDI-COM Forum – Primul eveniment de comunicare medicală din România creditat CMR

Între 22-24 martie 2023 la Iași a avut loc MEDI-COM Forum. Comunicare medicală pentru prevenție și promovarea sănătății. MEDI-COM Forum este primul eveniment care abordează în mod integrat rolul comunicării din domeniul sănătății (healthcare communication) și oferă modele de bună practică naționale și internaționale pentru sănătatea publică și comunicarea medic-pacient.

Obiectivul Forumului este să contribuie la eficientizarea campaniilor de informare pe teme de sănătate și să constituie un cadru de învățare și schimb de experiență pentru cei implicați în programe și campanii de prevenție/informare/schimbare a comportamentelor legate de sănătate.

MEDI-COM Forum este creditat CMR cu 18 credite EMC, iar în cadrul acestuia s-au desfășurat în format hibrid cursuri, workshopuri și flash-seminars (dezbateri) care au tratat subiecte de comunicare medicală precum: comunicarea medic-pacient, comunicarea în cadrul echipelor medicale, abordarea strategică a politicilor de sănătate publică, comunicarea în campanii de prevenție și educație pentru sănătate ș.a.m.d.

MEDI-COM Forum a numărat peste 700 de persoane (medici, asistenți medicali, studenți, psihologi) care au participat la cursurile din cadrul evenimentului susținute de 25 de speakeri, dintre care 3 speakeri internaționali.

„Comunicarea medicală este extrem de importantă, iar ea este un factor de risc pentru siguranța pacientului. Orice mesaj care nu este decodificat corect de cel care îl recepționează, poate să ducă la o atitudine greșită. Dacă ne referim la dificultatea comunicării cu pacientul, avem suficiente dovezi că există un risc destul de mare ca pacientul să nu înțeleagă ceea ce i-a spus medicul și să fie nevoit să revină ulterior pentru a clarifica sau să nu efectueze acele recomandări în mod corespunzător.” Dr. Vasile Cepoi – Coordonator știintific MEDI-COM Forum, Medic specialist în Nefrologie, Institutul Regional de Oncologie Iași.

„Indiferent cât de mult își va găsi locul inteligența artificială în actul medical, cu siguranță comunicarea medic-pacient rămâne esențială. În programul manifestării științifice MEDI-COM Forum au loc workshopuri și discuții foarte interesante, atât sub aspectul comunicării medic-pacient, cât și privitor la comunicarea instituțională care la ora actuală în România, în mijlocul unei reforme ale sectorului sanitar, este extrem de importantă. Vorbim, de asemenea, și despre comunicarea care trebuie să existe la nivel de spital între diferitele specialități medicale care abordează un act medical. Eu vă felicit!”- Prof.univ.dr. Viorel Scripcariu – Rector Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T.Popa” Iași

MEDI-COM Forum a fost organizat sub egida UMF Iași, sprijinit de International Association for Communication in Healthcare (EACH) și a avut ca parteneri de dezvoltare companiile Antibiotice și Sandoz.

Mai multe detalii despre eveniment pot fi accesate pe www.comunicaremedicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here