Marius Bodea: “Manipularea pesedistă trebuie oprită! Autostrada Moldovei POATE fi finanțată integral din bani europeni!”

Ca urmare a știrilor apărute în spațiul mediatic, plecând de la răspunsul Ministrului Afacerilor Europene, Marcel Boloș, cu privire finanțarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, dar și pentru o corectă informare a publicului, deputatul Marius Bodea, Preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi, precizea:

Ne-am obișnuit deja cu practicile PSD de manipulare a opiniei publice. Pesediștii interpretează răspunsul ministrului Boloș după bunul plac, încercând să isterizeze și să creeze controverse inutile. Realitatea este una singură, ce nu le convine – ministrul Boloș spune clar ceea ce susținem și noi de atâta vreme: finanțarea sectorului de autostradă, denumit generic Tg. Neamț-Iaşi Ungheni, nu este contractatădeocamdată din fonduri UE deoarece actuala formă juridică inventată de PSD anume parteneriatul public-privat – nu permite acest lucru. Fantasmagoria PPP înseamnă tocmai renunțarea la fonduri europene, dat fiind că Uniunea Europeană nu are cum să plătească bani în locul finanțatorului privat.

La peste 6 ani de existență a POIM 1 program ce poate finanța acest proiect de infrastructură mare nu avem încă “ingredientele” necesare pentru a deconta lucrările de proiectare și execuție pentru întreaga autostrada A8. Singurul tronson decontabil din fonduri europene este sectorul aflat în execuție, în faza de revizuire a Studiului de Fezabilitate, respectiv Tg.MureșDitrăuTg.Neamț, având termen de finalizare luna noiembrie 2020. În schimb, secțiunea de autostradă aflată pe PPP (DN2/Soci-Lețcani), precum și bâjbâiala fostei guvernări în legătură cu rezolvarea situației podului de la Ungheni au condus la întârzierea și implicitblocajul accesării finanțării europene. Dar, cu voință, profesionalism și comunicare permanentă cu Ministerul șiasociațiile civice care se implică activ în acest proiect, vom stopa curând experimentul făcut de PSD pe spatele moldovenilor și vom depune cererea de finanțare pentru sectorul de autostradă rămas necontractat din bani UE.

În concluzie, proiectul Autostrăzii Unirii ESTE eligibilpentru finanțarea integrală din fonduri europenenerambursabile și POATE fi decontată în procent de până la 85% din fonduri de coeziune prin programele operaționale POIM 1 2014-2020 și POIM 2 2021-2027. În viziunea, Uniunii Europene, autostrada A8 un proiect important și necesar de implementat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here