Marius Bodea: La Iași, în plină pandemie, primarul Chirica refuză să achiziționeze aparate de testare, dar aprobă salarii nesimțite directorilor din subordine

Primăria Oradea a achiziționat un al doilea echipament de testare pentru Covid-19 și își propune să testeze gratuit toate cadrele medicale, pacienții internați în spitale și cazurile suspecte. Cu acest nou aparat, se vor putea face săptămânal câte 1500 de teste. Pe lângă asta, Primăria orădeană a cumpărat 10 aparate de ventilație, a alocat 60.000 de euro pentru echipamente de protecție și a suplimentat cu 3,1 milioane lei bugetul spitalului unde se vor trata pacienţii bolnavi cu noul coronavirus.

La Iași însă, prioritățile Primăriei sunt cu totul altele: amendamente ce prevedeau diminuarea la jumătate a salariilor pentru cei ce conduc societățile din subordine și indemnizații mai mici pentru membrii Consiliilor de Administrație, astfel încât banii economisiți să fie folosiți pentru a susține sistemul medical în această perioadă grea, au fost respinse.

„În timp ce la Oradea, edilii fac eforturi pentru ca personalul medical să-şi poată desfăşura activitatea în siguranţă, Primăria Iași se gândește doar la binele vasalilor săi: în plină pandemie, aprobă cu nesimțire salarii umflate artificial pentru șefii societăților din subordine, de ordinul zecilor de mii, în loc să ia măsuri concrete pentru a-i ajuta pe cei din linia întâi.

Prin reducerea acestor lefuri, așa cum a propus consilierul local Răzvan Timofciuc, s-ar fi economisit 4 milioane de lei, iar banii puteau fi folosiți pentru dotarea unităților medicale implicate în lupta cu epidemia. În plus, angajații nu ar mai fi fost trimiși în șomaj tehnic și ar fi putut susține activitatea societăților unde lucrează.

Nici măcar amendamentul privind achiziția unui aparat medical pentru a se putea face un număr mai mare de testări, dat fiind că vârful de infectare cu coronavirus se estimează că va fi la sfârșitul acestei luni, nu i-a interesat deloc pe mai marii din Primărie. Avem echipă medicală din Iași, trimisă să lupte cu focarul de la Suceava, și cadre medicale care au grijă de pacienții internați în unități medicale ieșene.

Este datoria autorităților locale să găsească resursele necesare pentru a susține cât mai bine sistemul sanitar, nu să aștepte ca cei din mediul privat să facă treaba în locul lor! Atitudinea celor care azi conduc Primăria Iași e de-a dreptul sfidătoare!”

Marius Bodea
Deputat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here