Marius Bodea (deputat USR): În Iași, cel mai poluat oraș din țară, Primăria aruncă sute de mii de euro pe autobuze folosite și scoase din uz de alții

Deputatul Marius Bodea consideră decizia Companiei de Transport Public Iași (CTP), societate aflată în subordinea Primăriei, de a achiziționa 21 de autobuze vechi, folosite zeci de ani de alții, pentru care a plătit 400.000 de euro, un exemplu de management retrograd.

„În alte mari orașe din România au început să circule primele tramvaie noi, produse de Astra Arad, sau autobuze electrice noi, toate cumpărate din fonduri europene. La Iași, o administrație anchilozată în timp cumpără din banii noștri autobuze poluante, second hand, de parcă am fi cetățeni «de mâna a doua»”, a declarat Marius Bodea.

Deputatul mai atrage atenția că o astfel de măsură este proastă „în condițiile în care, de mai bine de 10 ani, Agenţia pentru Protecţia Mediului ne transmite că flota învechită a companiei de transport și utilajele uzate ale Salubris sunt printre cei mai importanți factori poluanți din Iaşi”.

Marius Bodea a prezentat și soluția sa pentru creșterea numărului de autobuze pe perioada pandemiei.

„În loc să cumpărăm relicve poluante, aruncate de alții, tocmai pentru că acestea nu mai corespund exigențelor de poluare și au devenit costisitoare la întreținere, și care vor rămâne mulți ani în trafic atunci când nu sunt trase la garaj pentru diverse defecțiuni din cauza uzurii mari, mai degrabă închiriam vehicule mai noi de la firme de transport locale, cu tot cu personalul necesar, și le foloseam pe toată perioada pandemiei. Astfel, rezolvam înghesuiala din mijloacele de transport, mediu propice de răspândire a noului virus, și în același timp ajutam și firmele locale fără să ne încărcăm inutil cu aceste «cazane pe roți».

Chiar și in lipsa acestei pandemii, noi avem nevoie de mijloace de transport suplimentare – în perioada de închiriere, Primăria putea achiziționa, prin CTP, autobuze electrice sau hybrid, nepoluante, care să fie folosite fără probleme măcar 10 ani de acum înainte.

Abia aștept momentul în care «inteligenții» care au gândit o afacere atât de proastă să dea explicații în fața consilierilor locali USR PLUS, atât din punct de vedere al oportunității acestei achiziții scandaloase, dar și din perspectiva legalității ei, întrucât firma care a câștigat această licitație a avut anul trecut o cifră totală de afaceri de 4 ori mai mică decât contractul încheiat cu Primăria Iași”, a adăugat deputatul USR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here