Marius Bodea: Declararea stării de urgență este o decizie oportună

Președintele României anunță că începând de săptămâna viitoare va declara stare de urgență!
Decizia este perfect constituțională și se regăsește la art. 93 din Constituția Romaniei și este reglementată pe larg în OG 1/1999.

Măsura a fost adoptată deja de către toate statele în care evoluția epidemiei cu COVID-19 este îngrijorătoare. Se impunea fără echivoc și în România.

Deși sună apocaliptic, această măsură excepțională este luată tocmai pentru a proteja populația, pentru că, în primul rând, conferă Guvernului puteri sporite pentru a acționa rapid și ferm pentru combaterea epidemiei.

Deși măsurile potențiale la dispoziția Guvernului pot părea măsuri de forță, trebuie înțeles că în situații excepționale deciziile se iau foarte repede și cu mai puțină dezbatere tocmai pentru că primează viața cetățenilor.

Măsurile nu vor fi preponderent limitative pentru populație, deși este clar că se impune imperios distanțarea socială forțată a oamenilor, ci vor permite achiziții de medicamente și echipamente medicale în regim de urgență, precum și concentrarea resurselor statului pentru înlăturarea efectelor epidemiei cu COVID-19.

Totodată, în baza acestei decizii, statul poate ajuta sectorul privat și cel public, fără a încălca dispozițiile legale aplicabile până la acest moment, pentru a susține pe cât posibil economia până la depășirea crizei ce a declanșat starea de urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here