Maricel Popa:”Demagogia penelistă atinge apogeul!Județul Iași, sabotat de dragul campaniei politice “

Presedintele Consiliului Judetean Iasi a postat pe Facebook un mesaj in care ii acuza pe consilierii liberali ca boicoteaza proiectele judetului si ca se opun bugetului pentru anul 2020:

“Constat cu indignare că demagogia politică penelistă nu are limite, ultima ședință a Plenului Consiliului Județean Iași fiind dovada clară a faptului că liberalii sunt capabili să saboteze constant dezvoltarea județului Iași de dragul campaniei politice și a notorietății.

Concret, stimabilii consilieri ai dreptei nu au depus minimul efort de a citi măcar proiectul de buget al județului pentru anul în curs, luând parte la ședința Plenului nepregătiți și puși pe boicot, fără a ține cont de faptul că, pentru prima dată în ultimii 30 de ani, comunitatea noastră va avea la dispoziție suma de 1,47 miliarde de lei. Fără argumente pertinente în ceea ce privește proiectul bugetului și incapabili să-și asume politic deciziile, peneliștii și-au ascuns tentativa de boicot în spatele abținerii de la vot a proiectului de hotărâre care stabilea practic funcționarea și dezvoltarea județului nostru, lipsindu-le curajul de a recunoaște în fața ieșenilor că nu vor să susțină proiectele județului și că se opun bugetului pe anul 2020.

Dacă tot s-au învățat cu fuga de responsabilitate și aleg să se ascundă în spatele unor abțineri de la vot, în ședințele de Plen, sper ca la următoarele alegeri peneliștii să se abțină și de la a veni în fața cetățenilor și a cere acestora votul, mințind, mimând implicarea și făcând promisiuni pe care nu sunt capabili să le respecte.

Revenind la bugetul pentru acest an al Iașului, doresc să fac următoarele precizări:
– alocarea sumelor pe capitole bugetare a ținut cont de necesitățile existente și nu s-a realizat pe criterii discreționare sau preferințe politice;

– repartizarea celei mai mari sume din capitolul de investiții către reabilitarea și modernizarea drumurilor județene a avut ca motivație starea acestora, adresabilitatea populației și traficul existent;

– o serie de drumuri pe care grupul consilierilor județeni liberali le-a depus ca amendamente la proiectul de buget se află fie în procedură de licitație, fie depuse la Comisia Națională de Strategie și Prognoză-FDI, (DJ 281 B-Borosoaia-Plugari, DJ 282 F-Andrieșeni, Dj 249 Hermeziu-Vladomirna) Consiliul Județean neprimind însă, până acum, niciun răspuns, deși a înaintat numeroase solicitări în acest sens;

– în ceea ce privește parcul industrial de la Lețcani, Consiliul Județean nu a putut obține autorizația de construire, din cauza avizului nefavorabil de amplasament, emis de Delgaz Grid, care a impus devierea rețelei aeriene de electricitate existente aici. În acest sens, au fost avute în vedere două variante pentru rezolvarea problemei: cea a devierii aeriene a instalației electrice și cea a modificării acesteia în rețea subterană, ultima presupunând manipularea a 430 000 metri cubi de pământ și înălțarea cu aproximativ un metru a întregii suprafețe. Facem mențiunea că terenul pentru înființarea parcului industrial a fost preluat de către Consiliul Județean de la Consiliul Local Lețcani prin Hotărârea 373 din 29 octombrie 2013, fără a se ține cont de investițiile necesare pentru a-l putea face funcțional. Astfel, Consiliul Județean a alocat suma de 592,58 mii lei (inclusiv T.V.A.) necesară pentru realizarea lucrărilor de eliberare a amplasamentului în vederea realizării parcului industrial „IASI INDUSTRIAL PARK”;

– cu privire la amendamentele depuse de grupul consilierilor județeni liberali referitoare la parcurile industriale de la Miroslava și de la Holboca, Consiliul Județean Iași a demarat deja o serie de acțiuni și anume: este în procedură de achiziție realizarea testului investitorului privat prudent, primul pas obligatoriu în vederea asocierii cu parcul de la Miroslava pentru a-l putea dezvolta, iar societatea administrator pentru parcul de la Holboca, în care CJ este parte alături de primăria de aici, se află în procedură de constituire.

Opinia publică trebuie să cunoască unele detalii pentru a ne putea evalua corect. Nu trebuie să fii specialist ca să vezi clar că aceia care în anii 2013-2014 au inițiat parcul industrial pe terenul de la Lețcani nu au gândit în perspectivă și nu au luat în calcul riscurile și situația reală a terenului. Lipsa de preocupare și viziune a celor care l-au propus și a celor desemnați să se ocupe de administrarea proiectului a întârziat foarte mult amenajarea obiectivului. Unii dintre aceștia au devenit acum cei mai vehemenți critici ai proiectului, ceea ce mă surprinde.

Am spus în repetate rânduri că drumurile reprezintă o prioritate a mandatului meu de președinte la Consiliul Județean. Doar pentru acest an am prevăzut în planul de modernizare și reabilitare 320 de kilometri cu fonduri de la CJ, nemailuând în calcul ceea ce am reușit să facem deja în județ prin PNDL. Cred eu că aceasta este o performanță greu de egalat.

La nivelul județului ar trebui să se țină cont de numărul de unități de învățământ reabilitate sau construite, de proiectele în domeniul sportului pe care le derulăm pentru copii, de preocupările pentru bunăstarea populației și nu pentru a atrage permanent atenția opiniei publice cu afirmații fără un fundament real. Consider că moral și etic ar fi ca atunci când vii și ceri vehement ceva, să prezinți și soluții, dacă tot spui că ești preocupat de binele celor care te-au trimis în scaunul de consilier județean. Ieșenii au nevoie de lideri care găsesc soluții și le pot face traiul mai bun, nu de personaje care permanent fac opoziție doar de dragul opoziției și al publicității. În cazul de față, dezbaterea bugetului ar fi trebuit să presupună studierea acestuia înainte de prezența la ședința de vot și amendarea acestuia.

Vreau să asigur ieșenii că, indiferent de piedicile pe care încearcă unii să le pună, fie prin alocarea discreționară de fonduri sau prin ștergerea Iașului din lista de priorități naționale, scopul și determinarea mea în a dezvolta județul vor rămâne aceleași iar prioritatea va fi în continuare dezvoltarea județului.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here