Maricel Popa: Incompetentul Costel Alexe nu are ce căuta în Guvernul României

Costel Alexe, ministrul demis al Mediului a primit două cartonaşe galbene din partea Comisiei Europene pentru proasta gestionare a două dintre cele mai importante probleme cu care se confruntă România în ceea ce priveşte mediul: tăierile ilegale de păduri şi poluarea atmosferică.

Astfel, Comisia Europeană (CE) îndeamnă România să adopte programe naționale de control al poluării atmosferice și să le comunice CE, în conformitate cu legea privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici. Prin urmare, Comisia a decis să emită o scrisoare de punere în întârziere, acordând României două luni pentru a răspunde și pentru a-și adopta și comunica planurile până la acest termen limită. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat, următoarea etapă în cadrul procedurii de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor.

De asemenea, Comisia Europeană a activat o a doua  procedură de infringement pentru România din cauza tăierilor ilegale de păduri. Problemele sesizate au fost legate de legislația defectuoasă care nu permite gestionarea și verificarea de către autoritățile române a cantităților mari de lemne tăiate ilegal din pădurile României.

Cele două avertismente serioase primite de Costel Alexe de la Comisia Euopeană ar trebui să conducă la plecarea acestui habarnist din fruntea ministerului Mediului. Pentru mine este un adevărat mister ce a făcut ministruldemis cât timp a condus acest minister. Știu că nu a făcut nimic concret pentru Iași, acest lucru este clar. Mai știu că nu prea stă pe la noi prin județ, ci ne vizitează din când în când. Chiar el spune lucrul ăsta. Declarativ însă, de când a fost numit la conducerea Ministerului Mediului se luptă cu mafia lemnului, schimbă legi, modifică atribuții, programe, rezolvă el ”greaua moștenire”. Sper să nu își facă vreo prioritate din județul Iași, că e vai și amar de noi.” a declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.

Concret, Comisia Europeană cere autorităților naționale ca, în termen de cel mult 2 luni, să transmită observații privind problemele sesizate. În caz contrar, se trece la a doua etapă a procedurii şi CE transmite un aviz motivat prin care sunt indicate motivele pentru care consideră că statul membru a încălcat legislația UE. Se acordă alte două luni autorităţilor naţionale pentru conformare.

Dacă nici în această etapă, răspunsul României, prin ministerul Mediului, nu corespunde exigenţelor şi normelor europene, Comisia solicită Curții Europene de Justiţie să deschidă etapa contencioasă a procedurii şi să aplice sancţiuni financiare ţării noastre.

Costel Alexe nu are nicio scuză. Conduce ministerul de mai bine de trei luni, timp în care, dacă era cu adevărat preocupat de aceste probleme și nu doar să apară în media, ar fi putut evita activarea acestor două clauze. Concret, a avut trei luni și jumătate la dispoziție pentru a face o treabă de două luni. Nu o spun eu, ci Comisia Euopeană, prin scrisorile transmise României. Știm cu toții circul făcut de Alexe pe la toate televiziunile cu problemele poluării din București. Îmi amintesc că în mijlocul acestui scandal, a participat la o emisiune radio și nu a știut să spună cât de poluat este, de fapt, aerul dincapitală, ci doar că «situația este, în mod clar, din ce în ce mai rea». Se pare că așa a comunicat și la nivelul Comisiei Europene, iar Comisia nu acceptă doar vorbe, așa cum nu ar trebui să accepte nici românii!” a mai punctat șeful PSD Iași.

Problemele sesizate de Comisia Europeană reprezintă noi motive pentru care PNL trebuie să plece de la Guvernare. Parlamentul a demis Guvernul Orban, dar președintele României susține incompetența și a propus practic același Guvern – o nouă sfidare la adresa românilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here