Mardarasevici: Vreau șpăgile înapoi! Mita, pe factură

Mardarasevici l-a dat în judecată pe Urdăreanu solicitând plata a 500.000 de euro, în cadrul contractului de semaforizare a orașului @ UTI, firma magnatului Tiberiu Urdăreanu, tranșează brutal litigiul: „Ce vreți de la noi? Factura era șpagă!”@ „ Din declarațiile date în fața organelor de cercetare penală, reprezentanții IBC au recunoscut că deși a încasat de la UTI sume pentru servicii, IBC urma să nu presteze acele servicii’”@ Afaceristul Gabriel Mardarasevici, cel care a recunoscut în fața procurorilor DNA că ar fi intermediat mita primită de cumătrul său Gheorghe Nichita de la UTI Grup, se plânge că a rămas în pagubă după toată afacerea @ Firma lui Mardarasevici a dat în judecată UTI Grup la Tribunalul București pentru neplata unei facturi în valoare de 2.234.019,43 lei plus penalități de întârziere

Citiți și vă cruciți: șpaga pe factură! Afaceristul Gabriel Mardarasevici se plânge că a rămas în pagubă din ”Afacerea Semafoarelor”, cea în care și-a denunțat cumătrul, fostul primar Gheorghe Nichita, care s-a și ales cu 4 ani de închisoare cu executare, în primă instanță. Astfel, după ce a declarat în fața procurorilor DNA că întreaga afacere a fost viciată, că toate „cărțile” au fost făcute pentru ca licitația organizată de Primăria Iași pentru semaforizarea orașului să fie câștigată de asociarea UTI Grup și firma sa Information Business Consulting (IBC) , Mardarasevici a deschis un proces la Tribunalul București arătând că în final  firma lui Tiberiu Urdăreanu nu i-a mai dat „partea”.  Valoarea totală a contractului încheiat de Primăria Iași cu asocierea UTI Grup-IBC pentru implementarea proiectului de semaforizare denumit oficial „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” a fost de „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iași” a fost de  69.614.309 lei (fără TVA), iar potrivit declarației lui Mardarasevici 10 la sută din această valoare trebuia să ajungă  la Nichita sub formă de mită. Acum, IBC a dat în judecată la Tribunalul București firma UTI Grup reclamând faptul că nu i-a plătit ultima factură aferentă proiectului de management al traficului din municipiu.

Vrea 500.000 euro

Procesul deschis de IBC împotriva UTI Grup a fost înregistrat la Tribunalul București cu numărul 8946/3/2019. Suma solicitată de IBC este în valoare de  2.234.019 lei reprezentând contravaloarea facturii emisă în data de 14.12.2015. „Suma cuprinsă în factura fiscală este datorata de UTI, având în vedere că factura fiscală este emisă în temeiul Situația de lucrări nr.13/14.12.2015, prin care s-au recepționat fără rezerve de către UTI un număr de 13 poziții reprezentând lucrări și echipamente, efectuate și livrate de IBC pentru realizarea Contractului de lucrări din data de 13.08.2013 încheiat de Asociere cu Municipiul Iași. În temeiul art.8.3 din Contractul de asociere nr.947/13.08.2013, UTI era obligată să achite contravaloarea facturii in termen de 5 zile „de la încasarea de la Beneficiar”, se arată în acțiunea depusă la Tribunalul București de UTI Grup.

Firma lui Mardarasevici a mai arătat că deține suficiente dovezi care să arată că UTI Grup a încasat de la Primări Iași contravaloarea  lucrărilor executate și cu toate acestea după aceea nu și-a mai îndeplinit obligațiile conform contractului de asociere. IBC solicită și plata unor daune moratorii iar valoarea acestora a fost evaluată provizoriu la suma de 100.000 lei.

UTI se apără cu dosarul de corupție

Firma lui Urdăreanu s-a apărat în acest proces reamintind chiar acuzațiile formulate de procurorii DNA. Astfel, UTI Grup a arătat că nu datorează nici un ban către IBC deoarece asocierea cu firma lui Mardarasevici s-a făcut tocmai pentru a putea să-i remită „partea” din contract care trebuia să ajungă la Gheorghe Nichita. Prin urmare, susține UTI Grup conform ”înțelegerii” IBC nu trebuia sa realizeze nici una din lucrările prevăzute în contractul de asociere ci avea doar misiunea de a încasa doar banii care trebuiau să ajungă la Nichita.

„În  cursul lunii octombrie 2015, organele de cercetare penală au descins la sediu subscrisei și au solicitat o serie documente care vizau Contractul de asociere. Cu această ocazie, așa cu s-a arătat în presă ulterior, căpătând astfel și notorietate, din declarațiile date în fața organelor de cercetare penală, reprezentanții IBC au recunoscut că deși a încasat de la UTI sume pentru servicii, IBC urma să nu presteze acele servicii”, a arătat UTI Grup. Oamenii lui Urdăreanu au mai arătat că au solicitat IBC o mediere  pentru a reuși să găsească de comun acord o modalitate de identificare a „sumelor nedatorate și excluderea acestora din obligațiile contractuale, trecute și viitoare”.

UTI a mai arărat că IBC a încasat în avans o serie de bani ”mentenanță, customizare aplicații, planificare rețea sau proiect management”  care nu au fost efectuate.

„Cu toate acestea, IBC a refuzat returnarea sumelor încasate pentru serviciile menționate mai sus, arătând că va derula serviciile încasate în avans. Observând că IBC nu prestează serviciile de mentenanță și garanție, UTI a făcut tot posibilul pentru a evita vreo culpă a asocierii față de Beneficiar și a prestat ea însăși aceste servicii deși au fost achitate către IBC”, a  mai arătat UTI.

În aceste condiții firma lui Urdăreanu arată că de fapt firma lui Mardarasevici trebuie achite niște bani și nu invers.

„În  această situație, în care UTI presta obligațiile care erau în sarcina IBC, s-a urmărit clarificarea relațiilor contractuale pentru a se stabili care dintre părți datorează celeilalte sume de bani. Această necesitate de clarificare a ajuns însă în fața instanței în prezenta cauză, IBC solicitând suma de 2.234.019,43 lei iar UTI solicitând la rândul său suma de 3.039.534 lei”, au mai arătat avocații UTI Grup.

Procesul dintre IBC și UTI Grup nu este finalizat cu o sentință definitivă.  Reamintim că în acest dosar de corupție, fostul primar Gheorghe Nichita a fost arestat tocmai pentru că ar fi  pretins să primească prin intermediul firmei lui Mardarasevici 10 la sută din valoarea contractului încheiat de primărie cu UTI. În noiembrie 2017 fostul primar a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare dar a făcut apel.

Constantin MAZILU

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here