Manifestul sandalist

despre sandale cu şosete, aparent ( se dedichează lu’ duamna Aiurina Scrotter și cumetriei bahluieze Rrrumenien Fleașcăn Quick ) 

 

 

Fiindcă tot a venit, iar, ,, sezonul cald ,, , mi-am amintitără  ( iar, soro & frate dă planetă involuntară & cam  obligatorie ) de vextita aksiomă a întrelighenției vextimentare romîneze : sandale cu șosete poartă dăcît tractoriștii, cocalarii ‘efteni, țeranii dă asfalt etc.

Fi’n’că-cărturarii vextimentari sus & veșnic pomeniți ie dăcît nijte bipede pavloviene cu pampion mental, am zis că nu strică să încurajez, și pe această cale, oamenii care gîndesc cu mintea lor. Fiindcă nu despre chicioare îi vorba în povestea cu sandale & șosete, ci despre creier și folosirea lui.

Car’va’s’zică : stimaţi oameni normali, nu vă mai uitaţi la esteţii de frizerie, inteligenţi şi teribel de vituperanţi, pă ștrasele urbane & mentale, care vă spun că sandalele purtate cu şosete vă plasează automat în categoria tractoriştilor, a cocalarilor etc.

Că, cică, sandaua e făcută ca s-o porţi pe piciorul gol, p’ecum romanii.
Ceea ce uită aceşti cătălini botezaţi, cu aere de ciorani vestimentari, e un lucru simplu : pe vremea romanilor, şoseta nu se inventase. Altfel, fiţi siguri că legiunile romane ar fi purtat obligatoriu şosete în sandale, ca să fie scutite de disconfortul transpiraţiei acumulate în lungile marşuri, sau de rănile cauzate de frecarea pielii piciorului direct de sanda.

Desigur, dacă o să purtaţi în sandale ciorapi ” trei sferturi ” negri , veţi fi caraghioşi. Dar dacă o să purtaţi şosete cît mai scurte, de culoarea pielii ori a sandalelor, eventual, sau o nuanţă vesel-estivală, puteţi face ceva pe tot corul esteţilor sandalieri.
Iar faptul că multă lume normală face la fel, în ţări oleacă mai civilizate dăcît Romîniea, e doar un indiciu în plus.

Liberté, sandalité, chaussettité !

( în episoadele următoare : despre şpriţ şi vin alb, sec, la peşte ; plus alte dexconstrucțiuni de flatulențe mentale )

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here