Achitări pe linie în dosarul angajărilor ilegale de la Administrația Bazinală Siret, unde în 2020 au fost angajați pe funcții de conducere doi activiști ai PNL @ Judecătorii care au pronunțat sentința au ajuns la concluzia că faptele care au fost comise nu pot fi pedepsite de legea penală și au dispus ca recuperarea prejudiciului să se facă pe calea unui proces civil @ DNA i-a trimis în judecată în decembrie 2021 pe șeful resurselor umane de la ABA Siret, dar și pe Marius Andrei Rîznic și Marius Mihai Nechita pentru modul în care ultimii doi fuseseră angajați în instiutuție @ Prejudiciul a fost calculat la suma de 231.864 lei, reprezentând salariile brute achitate către cei doi angajaţi @ La momentul angajării, Rîznic nu avea vreo slujbă, dar era vicepreședinte al PNL Pașcani @ Rămas din nou fără loc de muncă după ancheta DNA, Rîznic și-a deschis două ziare online în care îl laudă pe președintele CJ, Costel Alexe, și pe șefii PNL Iași
Dosarul angajărilor ilegale de la Apele Române – Administrația Bazinală Siret s-a finalizat în coadă de pește. Acuzații scapă doar de răspunderea penală, urmând să răspundă doar civil pentru faptele comise și pentru recuperarea prejudiciului. În decembrie 2021, DNA a trimis în judecată dosarul în care șefii ABA Siret erau acuzați că au angajat ilegal doi activiști ai PNL, pe Marius Andrei Rîznic și Marius Mihai Nechita, de asemenea inculpați în cauză. Prejudiciul a fost stabilit la peste 230.000 lei, sumă ce reprezintă salariile achitate necuvenit celor doi. Ambele angajări s-au făcut pe filieră liberală, Rîznic și Nechita fiind detașați la ABA Siret de pe un post de consilier al primarului PNL din Ciortești și de la cabinetul fostului secretar de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Gelu Puiu.
Dosarul a fost judecat de către Tribunalul Bacău, care luni, pe 27 noiembrie, a pronunțat sentința în cauză, dispunând achitarea celor trei inculpați, Ioan Tănasă, Marius Andrei Râznic și Marius Mihai Nechita. Aceștia au fost achitați în baza art. 16 alin. 1 litera b Cod procedură Penală, care stipulează că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”.
„Judecătorul a reținut că fapta a fost săvârșită din culpă ori fără vinovăție. Funcționarul s-a aflat în eroare atunci când a comis fapta ilegală, dar nu de natură penală. S-a reținut că fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege. Așadar, cum legea pedepsește doar fapta comisă cu intenție, inculpații au scăpat doar de răspunderea penală”, a explicat textul minutei publicate pe portalul instanțelor de judecată un specialist în drept penal.
În aceeași minută a magistraților de la Tribunalul Bacău se mai arată că „instanţa lasă nesoluţionată acţiunea civilă formulată de partea civilă ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ SIRET”.
„Deși vinovăția nu este de natură penală, prejudiciul trebuie recuperat pe cale civilă. Până la urmă, s-a greșit. Aceasta cred că este interpretarea deciziei judecătorilor”, a mai explicat pentru 7IAȘI același specialist în drept penal.
De la lipitor de afișe la șef la Apele Române
În aprilie 2020, 7IAȘI scria despre traseul pe care l-a urmat Marius Andrei Rîznic pentru a fi angajat pe un post de șef la ABA Siret. Anterior, Rîznic era vicepreședinte al PNL Pașcani, dar nu mai avea vreun loc de muncă de aproximativ 5 ani. Conform, publicației Reporter de Iași, ultimul job al acestuia a fost de șef de sală la un local din Pașcani. Pentru a putea prelua această funcţie, tânărul s-a angajat ca administrator public la Primăria comunei Ciorteşti, la peste 100 de km distanţă de Paşcani. Contractul a fost încheiat pe perioadă determinată, prin dispoziţia primăriţei Alina Apostol, tot de la PNL. Edilul localităţii a motivat că este dreptul ei să numească un nou administrator public, fara concurs, post cuprins în organigramă, dar vacantat de ceva vreme.
Câteva zile mai târziu, Andrei Raznic a cerut mutarea locului de muncă la Apele Romane Paşcani, pe motiv că nu mai poate face naveta din cauza pandemiei COVID-19.
Ca prin minune si Administrația Naţională a Apelor Romane, aflată în subordinea Ministerului Mediului care era condus la acea vreme de Costel Alexe, a rezolvat imediat cererea înaintată de Rîznic. De asemenea, organigrama unităţii a fost modificată prin transformarea unui post de inginer de la exploatare pentru a putea fi ocupat de un economist.
Rîznic a intrat înb presă și îl laudă pe Costel Alexe
Rămas din nou fără loc de muncă după trimiterea în judecată a dosarului de către DNA, Rîznic a căutat să se facă în continuare util partidului și a deschis două publicații, una de „anvergură națională” iar cea de a doua doar regională.
Vocea Moldovei și Bursa de Știri sunt două publicații online ale firmei Ramcom Energy SRL, prin intermediul căreia, în anii trecuți, Rîznic a derulat cîteva mici afaceri în municipiul Pașcani. Cele două site-uri preiau știri locale și naționale din spațiul virtual, dar publică și articole elogioase la adresa PNL, dar mai ales pentru președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. Firma care figurează ca editor al acestor publicații are indicatori financiari insignifianți, dar cu toate acestea site-ul Vocea Moldovei a pus la dispoziție spații publicitare firmei Edil Industry SRL, deținută de familia subprefectei PNL Adina Gârjan sau deputatului PNL Sorin Năcuță.
Tudor LEAHU