Mai(c)a Domnului din Chișinău și cleiosul ei sobor politic

despre prezervative simpatice și noul episod cu iluzii electorale basarabene

 

Pe 11 iulie sînt din nou alegeri în Republica Moldova, adică fosta Basarabie. Alegeri parlamentare și anticipate, cerute aprig de recenta președintă a țării, Maia Sandu, deci dorite automat și de PAS, partidul pe care actuala președintă l-a condus oficial pînă nu demult. Și pe care îl conduce și acum ( precum tov. guru bleg Iohanis) , mai mult sau mai puțin ne-oficial.

În basmele cu Făt-Frumoasa Maia ( povestite pe un ton apocaliptic de fanii Messiei cu fustă & ie basarabeană) , această Angelica Merkelescu de Chișinău luptă cu balaurul socialist Dodon, trimisul zmeului moscovit Putin. Ceea ce, în principiu, are o anume acoperire faptică în realitatea basarabeană, nu doar în poveștile politico-electorale din vitrina noii mitologii politice basarabene, de unică folosință și multiplă întrebuințare.

Problema e că, precum se întîmplă mai mereu, diavolul se ascunde în detalii. De exemplu : acum vreo doi ani, Făt-Frumoasa pro-occidentală Maia Sandu bătea palma cu balaurul pro-rus Igor Dodon și se încumetrea cu el, devenind astfel prim-ministră, într-o coaliție guvernamentală nășită de SUA, Rusia, Germania și restul kolhozului numit UE. Mda, frăția de ieri cu dracul de azi nu prea e un simplu detaliu, ci ditamai balega toxică și duhnitoare. Oricît ni s-ar scoate ochii cu puntea care trebuia trecută, prin înfrățirea cu Necuratul.

Desigur, propagandiștii cei buni, bio, ne-au spus și ne spun că aceste pupături jegoase între Maia Sandu și Igor Dodon erau obligatorii pentru îndepărtarea de la putere a lui Vladimir Plahotniuc, mafiotul-șef basarabean de rit sud-american. Ce nu ne spun acești leorbăitori cleioși e că pupatul tactic al Maiei Sandu cu putinistul Igor Dodon a legitimat strategic o mizerie de calibru mare : împreună cu prezervativele ei basarabene, Rusia lui Putin ( ocupantă de facto a unei părți din R. Moldova) a fost declarată partener igienic. Nu doar de negociere, ci și de cooperare. Adică Dodon a devenit brusc onorabil, la pachet cu Zina ,, Carabina ,,  Greceanîi, prim-ministra comunistă și anti-romînă care binecuvînta public, cu ceva ani în urmă, împușcarea de către poliția din Chișinău a tinerilor care protestau contra regimului autoritar, lukașencoid și pro-rus al lui Vladimir Voronin.

După ce a cîștigat președinția Republicii Moldova, Maia Sandu a fost primită repejor de Angela Merkel și restul granzilor europeni. Absolut explicabil : Germania, ca prostituată politico-economică de lux, are nevoie de pîrghia basarabeano-transnistreană, în vechea ei negociere cu Rusia. Iar restul birocrației europene se aliniază, disciplinat, în spatele slinosului panzer nemțesc. Real politik, cum s-ar zice, cu sos de macrou macronian și zamă de varză putredă rumînskaia. Un fel de tilibencik urît mirositor și dăunător pentru băștinașii tricolori. Adică, în traducere pentru blegii spectatori din Romînia, un carcalete geopolitic și geostrategic, după care o să fie iar dureri de cap pe ambele maluri ale Prutului. Asta dacă am crede că există prin această zonă vreun cap ne-decorativ .

Nimic nou sub soare, în acest ,, nou ,, episod de mare dragoste occidentală pentru năcăjîții băștinași dintre Prut și Nistru. Cu niște ani în urmă, Joe Biden și Angela Merkel veneau la Chișinău, ca să fericească R. Moldova și să-l binecuvînteze pe premierul Vlad(imir) Filat, tăticul politic al actualei Alba ca The Pad(l)a Maia. Sandu. Doar că ,, povestea de succes ,,  basarabeană s-a terminat în glod, iar celebra Victoria Nuland a ajutat SUA și UE să parieze pe mafiotul-șef Plahotniuc, adică taman actuala sperietoare de serviciu, fluturată frenetic de majoritatea clasei politice basarabene  ( detalii – aici : https://www.catavencii.ro/moldovistan-povestea-unei-cangrene-de-succes/).

Fraierii romînezi care mai cred că Maia Sandu și partidul ei sînt, dincolo de vorbele de fațadă, niște mari iubitori ai Romîniei, ar putea afla că Jenica D’Arc de la Chișinău vehiculează public, în ambalaj ușor modificat, vechile teze staliniste, preluate de Voronin, Dodon & co, vizavi de anexarea forțată a Basarabiei de către imperialista și ocupanta Romînie. ,, Nu este real ca Uniunea Europeană să permită unui stat membru să înghită un teritoriu  ”, a tunat mica amazoană Maia Sandu, de la tribuna partidului ei, în legătură cu ipotetica unire a R. Moldova cu Romînia. ,, Nu poate fi impusă sau făcută unirea așa cum s-a întîmplat altădată „ , a precizat  actuala președintă de la Chișinău , ca să nu mai fie nici un dubiu că odioasa unire din 1918 nu mai e posibilă ( detalii – aici  : https://moldograf.wordpress.com/2017/09/13/contabila-maia-unirea-si-matematica-non-aritmetica/ ). ,, Jos mîinile de pe Basarabia, ocupanți romîni ! ,, , cam asta e traducerea mesajului transmis de simpatica Maia Sandu & partidul ei minunat, care vrea majoritate parlamentară.

Numai naivii se pot mira de acest jeg mental, răspîndit cu mare zel de președinta chișinăueză. Acum doi ani, ministrul de externe al premierei Maia Sandu, mega-occidentalosul Nicolae ,, Nicu ,, Popescu, ne povestea că în Transnistria a fost, la începutul anilor ’90, un ,, război civil ,, , nu o agresiune militară a Rusiei. Probabil că și trupele rusești din Transnistria sînt doar niște grupuri folclorice care dansează pașnic kazaciok, nu o armată de ocupație, pe care Rusia s-a angajat oficial s-o retragă, demult, înainte de anul 2000. Într-o țară normală, un ministru care spunea public asemenea cretinii trădătoare  ( mai ales ministrul de externe ) era demis în următoarele secunde. Dar fiindcă dl. tov. Nicu Popescu era ministrul mega-pro-occidental al minunatei prim-ministre Maia Sandu, acest reziduu a plecat din executiv doar odată cu șefa lui, după ce toată echipa guvernamentală și-a făcut treaba prezervativică, adică a legitimat Rusia ocupantă și slugile ei basarabene.

Alt ,, detaliu ,, : actualul șef al partidului Maiei Sandu, micul cardinal cenușiu Igor Grosu, a fost implicat într-un scandal ( cu probe audio ) legat de finanțarea ilegală a PAS de către personaje ultra – dubioase și penale . Dar evident că asta e doar o manipulare a propagandei rusești. La fel cum e, desigur, și felul dodonist, penibil & nesimțit în care, la doar cîteva luni de la preluarea funcției, președinta Maia Sandu se găinățează toxic pe Constituție, pe legi și pe regulile elementare ale unei democrații reale. Ce era rău la Dodon e minunat la Maia Sandu. Iar turma extaziată, anesteziată și în delir nu pricepe că așa începe orice mizerie sinucigașă.

Desigur, Maia Sandu e mult mai decentă, din punctul de vedere al integrității, decît Igor Dodon, iar partidul ei e mai puțin toxic decît partidul slugilor și captivilor Rusiei putiniste. Dar asta nu înseamnă că o contabilă de treabă și echipa ei de mecanici mediocri, legați la ochi, pot opera pe creier, cu succes, o ,, țară ,, în semi-comă. Nu-i de mirare deci că, în Romînia, marionetele numite PNL, USR, Ludovic Orban, Dan Barna & co sprijină oficial o majoritate parlamentară prezidențială , pentru ca Maia Sandu să aibă ,, guvernul meu ,, , după cleiosul și toxicul model iohanist.

Maia Sandu nu e o lideră reală a țării ei, precum Golda Meir, Indira Gandhi sau Margaret Thatcher, ea e, din păcate, doar un prezervativ simpatic al unor cinice interese occidentale. Desigur, pentru basarabeni, ca și pentru romînii din dreapta Prutului, un prezervativ pro-occidental e mai puțin nociv decît unul pro-rus. Doar că prezervativele, oricît de simpatice ar fi, nu produc viitor durabil, ci doar rebuturi. La fel ca iluziile repetate.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here