Mafia de la Cultură, fabrică de acte pentru blocul ilegal al lui Bolobiță

În condițiile în care până și printre judecătorii de la Tribunal s-a stârnit suspiciunea că Bolobiță a demolat un monument istoric pentru a ridica un bloc lângă Spitalul de Boli Infecțioase, Direcția de Cultură vrea să-i vină în ajutor acestui dezvoltator fabricând noi documente @ Aceasta instituție vrea să reactualizeze Lista monumentelor istorice din municipiul Iași și să includă pe listă o casă din secolul 20, acoperind astfel faptul că Bolobiță a demolat  o casă din secolul 19

Prinsă în off-side de justiție, fiind suspectată chiar și de judecătorii Tribunalului că a permis demolarea unui monument istoric pentru ca dezvoltorul Cristinel Bolobiță să ridice ilegal un bloc lângă Spitalul de Boli Infecțioase , Direcția de Cultură încearcă cu disperare să-și salveze pielea și să se ”acopere” acum cu documente. Astfel, în condițiile în care Tribunalul Iași a suspendat autorizația de construire pentru acest bloc, unul din motive fiind cel privind demolarea ilegală a Casei Pogonat (casa familiei actriței Margareta Pogonat) monument istoric din secolul 19, Direcția de Cultură încearcă acum să dreagă busuiocul și să se acopere cu acte. Direcția vrea să obțină aprobarea Institutului Național al Patrimoniului (INM) pentru a arăta că de fapt pe această stradă casa care trebuia inclusă în lista monumentelor istorice era un bloc cubist construit în anul 1930 și care aparține familiei Dumbravă.

Dacă Direcția de Cultură va obține această aprobare, Virgil Babîi intenționează să depună documentul la dosarul de la instanță, în procesul în care vecinii Sorin și Demetra Andrian solicită anularea autorizației de construire. Astfel, încă o dată, Direcția de Cultură îl ajută cu intenție pe Bolobiță, îi pune pe tavă un document pe care acesta îl va folosi pentru a scăpă de acuzația că a demolat un monument istoric.

„Da, vom proceda la reactualizarea listei, de aceea ne întâlnim în acest zile la Sighișoara cu reprezentanții Institutului Național al Patrimoniului. În cazul casei de pe strada Nicolae Bălcescu lista se va reactualiza cu casa cubistă din secolul 20 și așa vom  termina și cu dosarul din justiție”, a spus Virgil Babîi.

De câte ori au mințit?

Problema este că Direcția de Cultură a mai reactualizat de câteva ori această listă și de fiecare dată instituția condusă de Babîi a transmis Institutului Național al Patrimoniului (INM) că pe strada Nicolae Bălcescu, pe lista monumentelor istorice figurează ca monument istoric Casa Pogonat aflată la adresa Nicolae Bălcescu 17A. Asta în timp ce ”blocul cubist”, figurează pe toate documentele ca fiind la adresa Nicolae Bălcescu 17 bis. „Sunt două case distincte. În listele publicate în Monitorul Oficial este publicată casa din sec XIX. În toate adresele trimise spre publicare de Direcția de Cultură corectate actualizate și verificate apare Casa Pogonat ca monument istoric. Faptul că domnul Babîi vrea să declare blocul familiei Dumbravă monument istoric nu exclude faptul că în toate documentele Casa Pogonat era monument istoric. Acum, pe ultima sută de metri, domnul Babîi încearcă să-și salveze pielea”, a spus Demetra Andrian.

„Șefii” de la București il contrazic din nou pe Babîi

Pentru a arăta că directorul Virgil Babîi este duplicitar și încearcă să ascundă faptul că a permis demolarea unui monument istoric, prezentăm în fotocopie, o adresă de răspuns trimisă de INM familiei Andrian și în care se arată că de fiecare dată când s-a produs modificarea listei monumentelor istorice în ceea ce privește monumentele de pe strada Nicolae Balcescu, de pe listă nu a lipsit Casa Pogonat , din secolul 19.

„În concluzie se poate constata că în toate propunerile înaintate de  Direcția Județeană pentru Cultură Iași pentru reactualizarea listei monumentelor istorice 2004, 2010 și 2015 imobilul din municipiul Iași strada Nicolae Bălcescu nr.17A cu codul IS-II-m-B-03721 a fost înscris constant cu denumirea „Casă” și datarea începutul sec. XIX-lea”, se arată în adresa respectivă.

Nereguli la documentația urbanistică

După cum s-a precizat mai sus, judecătorii au suspendat autorizația de construire pentru blocul lui Bolobiță de pe Nicolae Bălcescu. Însă pe lângă suspiciunile privind demolarea Casei Pogonat judecătorii au constatat și unele nereguli în documentația de autorizare cum ar fi faptul că studiul de însorire conține date eronate.

„Într-adevăr, la o primă vedere, schiței Studiu de însorire depusă de pârâți, reprezentarea tridimensională, parte componentă a Studiului de Însorire, nu reprezintă grafic întregul imobil al reclamanților, conformă extrasului de Carte Funciară și a Planului de amplasament și delimitare a corpului de proprietate, acte depuse la dosarul cauzei, astfel încât există posibilitatea reală ca dreptul acestora la minimă însorire să fie afectat. În aceste condiții, se circumscriu, cazului bine justificat și aspectele invocate de reclamanți, cu referire la emiterea autorizației de construire nr.235/2018, ce derivă din relația de proximitate între imobilul acestora și cel care se construiește, referitoare la  dreptul la minimă însorire a imobilului acestora așa cum prevede Ordinul nr.119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației”, au arătat magistrații.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here