Liberalii ieșeni au recunoscut public boicotul Guvernului în ceea ce privește finanțarea spitalului mobil de la Iași!

În ședința de astăzi a Consiliului Județean liberalii au încercat să arunce din nou cu venin asupra achiziției spitalului mobil. Deși primele tiruri care transportă containerele și o parte a echipamentelor medicale au intrat de aseară în România și se îndreaptă spre Iași, consilierii județeni PNL au lansat o nouă serie de fumigene prin care încearcă să inducă în eroare opinia publică.

În ciuda faptului că toate documentele cu privire la procedura de licitație au fost publicate în mod transparent pe site-ul ADI Euronest liberalii se fac că nu le găsesc și nu vor să le consulte. Obișnuiți probabil cu modul de lucru netransparent al propriului guvern care, prin ministerul Mediului și ministerul Educației a finalizat proceduri de milioane de euro în câteva ore, au considerat că și la Consiliul Județean se întâmplă același lucru.

“Am explicat astăzi, din nou, ca să înțeleagă și liberalii că procedura de achiziție a spitalului mobil a respectat toți pașii legali. Inclusiv formarea Comisiei de evaluare a fost făcută conform normelor metodologice din HG 395/2016, art. 126. Acolo spune foarte clar că reprezentanții acestei comisii pot fi membri aparținând atât autorității contractante care organizează procedura de atribuire (ADI Euronest), cât și autorității contractante beneficiare (spitalele din regiunea Nord-Est , în special cele implicate direct în diagnosticul/tratarea/combaterea Covid-19). Informațiile se regăsesc în Caietul de sarcini al procedurii de achiziție și se pot verifica prin consultarea site-ului Euronest” a declarat Maricel Popa, președintele Consiliului Județean și al PSD Iași.

 

 

În altă ordine de idei, unul dintre consilierii județeni PNL a afirmat că ei știau încă din luna martie faptul că spitalul nu va primi finanțare de la Guvern. Acest lucru nu arată decât o acțiune concertată și premeditată a liberalilor ieșeni care i-au sabotat tocmai pe cei pe care îi reprezintă. Banii alocați pentru realizarea spitalului sunt ai tuturor ieșenilor, iar fondurile europene s-ar fi întors către alte proiecte județene de dezvoltare. Consiliul Județean și-a propus încă de la început achiziția unei unități medicale mobile eficientă pentru orice situație de urgență, indiferent de sursa de finanțare, având ca prioritate sănătatea ieșenilor.

“Afirmațiile consilierilor județeni liberali sunt foarte grave, adică, înainte de a supune dezbaterii publice Ghidul de finanțare, înainte de a aproba OUG 43/2020 privind decontarea spitalelor mobile, ei știau că Iașul nu va primi finanțare europeană. Am făcut toate demersurile necesare, atât prin Euronest, cât și prin Consiliul Județean să fim eligibili pentru finanțare. În susținerea acestei afirmații stă întreaga corespondență purtată încă din luna martie cu toate autoritățile responsabile în realizarea mecanismului financiar pentru accesarea banilor europeni (http://adieuronest.ro/2020/05/22/centralizator-corespondenta-notificari-si-avize-de-principiu-cu-privire-la-realizarea-spitalului-mobil-covid-19/). Am reușit să includem în Ghidul de finanțare achiziția unităților medicale mobile modulare, am primit aviz pozitiv de la ministerul Sănătății, dar la sfârșit, Guvernul a considerat că au dreptul să facă astfel de achiziții doar MAPN și ISU, excluzând practic Iașul din lista celor care puteau accesa fonduri europene. Inclusiv alte consilii județene și primării din țară au întreprins demersuri pentru includerea în lista solicitanților eligibili a ADI-urilor și APL-urilor. Mi se pare că la Iași unii nu pot depăși condiția de politician de Bahlui.

Mai plastic, ceea ce a făcut cu bună știință Guvernul PNL a fost să ne dea afară din casă și apoi să ne acuze că nu am fost acolo la împărțirea banilor. Mai avem posibilități de accesare a banilor europeni pentru decontarea spitalului și le vom folosi. Ne vom adresa direct Comisiei Europene pentru modificarea Ghidului de finanțare.” a mai puncat șeful CJ și al PSD Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here