Lecţia ” Chişinău, 2019 ” : cînd rechinii bat palma, caraşii rămîn în glod

despre noul episod basarabean al serialului ” De unde se împute peştele şi de unde se curăţă „

 

După ce ultima mega-tulbureală de la Chişinău a ieşit dintre maluri, presa romîneză s-a umplut, ca mai mereu în ultimii 30 de ani, de două feluri de mîl : unul al jeluielii clasice – ” Iar nu pricepem ce se întîmplă în Basarabia …” ; celălalt – al manipulărilor ieftine şi agresive, emise de tot felul de idioţi utili, afiliaţi diferitelor tabere basarabene sau ne-basarabene.

Ambele rezervoare de mîl sînt definitorii, prin ricoşeu, pentru nivelul rudimentar la care se află societatea romînească din dreapta Prutului. Şi ambele acoperă cu slin mental informaţii publice, clare, indubitabile, disponibile oricui. Informaţii care ar trebui să permită unui om  cu inteligenţă decentă să înţeleagă ce se întîmplă la Chişinău.

Să vedem deci, mai întîi, cine sînt principalele personaje implicate în acest spectacol agitat.

 

Zinaida Greceanîi

Fostă prim-ministră comunistă, în perioada regimului autoritar al preşedintelui comunist Voronin, un romînofob violent, care declara că ” Romînia e ultimul imperiu din Europa „. În timpul revoltei anti-comuniste din aprilie 2009, prim-ministra Greceanîi  le-a cerut public părinţilor basarabeni să-şi cheme copiii acasă, altfel vor fi împuşcaţi. În urma revoltei, poliţia a omorît cîţiva manifestanţi, zeci / sute de fete au fost brutalizate de poliţie, suferind tratamente degradante, inclusiv agresiuni sexuale, iar sute de bărbaţi au fost bătuţi bestial de poliţie.

Zilele trecute, Zinaida Greceanîi, preşedinta PSRM, partid pro-rus, anti-occidental şi romînofob, a fost votată ca preşedintă a Parlamentului de alianţa pro-occidentală ACUM.

 

Igor Dodon

Fost ministru şi vice-prim-ministru în guvernul comunist condus de Zinaida Greceanîi. Fost preşedinte al PSRM şi actual preşedinte al Republicii Moldova, este un susţinător vechi al intereselor Rusiei. Anti-occidental şi romînofob.

Fosta sa contra-candidată în alegerile prezidenţiale, Maia Sandu, cerea public, în urmă cu ceva timp, anchetarea lui Dodon pentru legături ilegale cu Rusia. Zilele trecute, alianţa pro-occidentală ACUM, condusă de Maia Sandu, a făcut o înţelegere politică cu Igor Dodon şi PSRM, constituind de facto o coaliţie guvernamentală, iar Maia Sandu a fost investită ca premier de preşedintele Dodon.

 

Vladimir Plahotniuc ( Ulinici, în actele romîneşti )

A fost un om de afaceri important în vremea regimului Voronin și a participat ( discret, dar decisiv ) la debarcarea acestuia, preluînd, prin interpuşi, o mare partea din averea fostului preşedinte. Multi-milionar / miliardar. Este acuzat în presă şi de inamicii politici de proxenetism, spălare de bani, practici mafiote, acapararea instituţiilor statului. Prin intermediul PD, pe care îl controlează total, plus alte partide-satelit, și-a configurat în timp o majoritate parlamentară care i-a permis controlul exclusiv al guvernului și al unei părți decisive din celelalte structuri ale statului.

În ultimii doi ani a avut o atitudine evident anti-rusă, fiind sprijinit public de diverşi oficiali ai SUA şi UE. În ultima perioadă şi-a întărit relaţiile cu preşedintele anti-american al Turciei, Erdogan.

 

SUA, Rusia, UE 

Zilele trecute, oficiali de rang înalt din SUA, Rusia şi UE s-au întîlnit, public, cu liderii taberei pro-ruse & anti-Plahotniuc ( Dodon, Greceanîi etc ) şi ai taberei pro-occidentale & anti-Plahotniuc ( Maia Sandu, Andrei Năstase etc ), iar rezultatul a fost ” monstruoasa coaliţie ” dintre oamenii Moscovei şi pro-occidentali, cu criminala comunistă Greceanîi ca şefă a parlamentului şi cu democrata Maia Sandu şefă a guvernului.

Urmarea : Moscova a salutat oficial şi călduros această înţelegere ruso-americană, exprimîndu-şi speranţa că vor urma şi altele, de calibru mai mare. Siria, Iran ? Cînd Rusia, fostul prădător criminal de ieri, devine, brusc, un partener onorabil de discuţie, restul sînt detalii.

Principalul e că Rusia are mînă liberă în stînga Prutului. Adică la 15 kilometri de Iaşi. Dacă vi se pare că asta nu duhneşte, cinic, a anul 1939, sau a Ialta, vă urez o Siberie mentală fericită. Da zdravstvuiet ! In Glod we trust.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here