Regimul nord-coreean se confruntă cu o nouă provocare după dezertarea lui Ri Il Kyu, un diplomat de rang înalt care se afla în post la ambasada nord-coreeană din Cuba. Ri a fugit în Coreea de Sud în noiembrie anul trecut, cu câteva luni înainte ca Seulul și Havana să stabilească relații diplomatice, conform informațiilor publicate marți de cotidianul sud-coreean Chosun Daily, citat de AFP și Agerpres.
Ri Il Kyu, responsabil pentru probleme politice la ambasada din Havana din 2019, avea misiunea de a obstrucționa stabilirea de relații diplomatice între Coreea de Sud și Cuba, a relatat Chosun Daily. Diplomatul a dezertat împreună cu soția și copiii săi la începutul lui noiembrie, devenind astfel cel mai înalt oficial nord-coreean care a evadat în Sud după fuga lui Thae Yong Ho, ambasadorul adjunct al Phenianului la Londra, în 2016.
Ministerele sud-coreene ale Unificării și Afacerilor Externe au declarat că nu pot confirma dezertarea lui Ri. Ministerul Unificării a informat anterior despre un număr în creștere de dezertări din rândul membrilor clasei conducătoare nord-coreene, înregistrând în 2023 circa zece astfel de cazuri dintr-un total de 196 de evadări, cel mai mare număr din ultimii ani.
La aproximativ trei luni după dezertarea lui Ri, Coreea de Sud și Cuba, țară comunistă și unul dintre cei mai vechi aliați ai Phenianului, au anunțat stabilirea de relații diplomatice.
Într-un interviu exclusiv pentru Chosun Daily, Ri a explicat că a decis să dezerteze după ce cererea sa de tratament medical în Mexic a fost respinsă de Phenian, în urma unei răni suferite, deoarece Cuba nu dispunea de echipamentul medical necesar.
Ri a dezvăluit că a fost supus unor rapoarte de evaluare injuste după ce a respins o cerere de mită venită din partea unui înalt funcționar al Ministerului nord-coreean al Afacerilor Externe în 2019, legată de deschiderea unui restaurant nord-coreean în Cuba.
„Fiecare nord-coreean se gândește măcar o dată să evadeze pentru a trăi în Coreea de Sud”, a declarat Ri pentru Chosun Daily. „Deziluzia față de regimul nord-coreean și viitorul sumbru m-au făcut să iau în calcul evadarea”, a adăugat el.
Ri a afirmat, de asemenea, că fostul ministru nord-coreean al afacerilor externe, Ri Yong Ho, și familia sa au fost trimiși într-un lagăr de deținuți politici în decembrie 2019 pentru „suspiciune de corupție”, în cadrul unui dosar pentru mită care implica și ambasada Coreei de Nord la Beijing.
În luna mai, agenția de spionaj sud-coreeană a afirmat că Phenianul pregătește atacuri „teroriste” vizând funcționari și cetățeni sud-coreeni din străinătate. Ca răspuns, Ministerul Afacerilor Externe a majorat nivelul de alertă pentru misiunile sale diplomatice în cinci țări. Potrivit agenției, Phenianul plănuia să reacționeze astfel la un val de dezertări ale unor nord-coreeni de rang înalt, blocați în străinătate în timpul pandemiei și care căutau să evite întoarcerea acasă după relaxarea controalelor la frontiere.