Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci în cifre

 

 

La Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci, care se vor desfăşura în perioada 7-23 februarie, vor participa 3.000 de sportivi din 90 de ţări şi aproximativ 13.000 de jurnalişti.
 

 

 

Principalele cifre al Jocurilor Olimpice de la Soci:

1 – este pentru prima dată când Rusia găzduieşte Jocurile Olimpice de iarnă. În 1980, URSS a găzduit, la Moscova, Jocurile Olimpice de vară.

3 – potrivit estimărilor organizatorilor, Jocurile Olimpice de iarnă de la Soci vor fi urmărite de trei miliarde de telespectatori.

5 – aproximativ cinci miliarde de euro (214 miliarde de ruble) au fost investite în construcţii şi pregătirea Jocurilor Olimpice, a anunţat vicepremierul Rusiei, Dmitri Kozak. Prin adăugarea cheltuielilor legate de infrastructură suma totală a ajuns la 37 de miliarde de euro (1.500 de miliarde de ruble). Această cifră, anunţată de Kozak la începutul anului 2013, face din competiţia de la Soci cea mai scumpă din istoria Jocurilor Olimpice de iarnă.

8,3 – este temperatura medie în luna februarie la Soci, aceasta fiind cea mai mare medie de temperatură pentru o ediţie a Jocurilor Olimpice.

20 – este vârsta singurului participant din Zimbabwe la JO. Schiorul Luke Steyn s-a născut la Harare, dar s-a mutat împreună cu familia în Elveţia pe când avea doi ani.

30 – este diferenţa de ani între primul şi ultimul participant din Insulele Virgine Britanice la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă. Peter Adam Crook va lua startul la Soci în proba de half-pipe, după ce Erroll Fraser a participat la JO de la Sarajevo (1984), în proba de patinaj viteză.

55 – este vârsta pe care o va avea la Soci prinţul german de origine mexicană Hubertus Rudolph von Furstenberg-von Hohenlohe-Langenburg, cunoscut sub numele de Hubertus von Hohenlohe. Schiorul mexican va participa pentru a şasea oară la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă şi va deveni al doilea cel mai în vârstă concurent din istoria JO.

98 – este numărul medaliilor de aur ce se vor atribui la Jocurile Olimpice de la Soci (acelaşi număr vor fi şi pentru cele de argint şi bronz), cu 12 mai multe decât la ediţia precedentă de la Vancouver.

148 – este numărul aproximativ de kilometri pătraţi ai oraşului Soci, considerat cel mai întins din Europa.

340 – 340 de euro (13.048 de ruble) este preţul maxim al unei camere de hotel de cinci stele la Jocurile Olimpice, în conformitate cu limitele impuse de guvernul rus.

367 – este numărul de kilometri de drumuri construite în Soci, pe lângă cele 77 de poduri şi cei 201 kilometri noi de cale ferată.

1920 – este anul când hocheiul pe gheaţă a intrat la Jocurile Olimpice, dar nu la cele de iarnă, ci la cele de vară de la Anvers. Atunci, medaliile de aur au fost cucerite de canadieni.

7.000 – este numărul de şefi de sală, bucătari, chelneri, barmani şi casieri care vor lucra în perioada Jocurilor Olimpice.

13.000 – este numărul aproximativ al jurnaliştilor acreditaţi pentru Jocurile Olimpice, cu 3.000 mai mulţi decât la Vancouver în 2010.

14.000 – este numărul de persoane care au purtat sau poartă torţa olimpică prin 2.900 de localităţi din Rusia, până ce aceasta va ajunge la ceremonia de deschidere a competiţiei, în 7 februarie.

25.000 – este numărul de voluntari care fac diferite munci precum şoferi, interpreţi sau însoţitori.

40.000 – sunt kilometrii pe care îi va parcurge torţa olimpică, inclusiv în spaţiu, până la ceremonia de deschidere.

60.000 – este numărul muncitorilor care au lucrat pe şantierele din Soci pentru amenajarea locaţiilor pentru Jocurile Olimpice.

265.000 – sunt litri de supă care vor fi pregătiţi în perioada JO.

Jocurile Olimpice de iarnă vor debuta la 7 februarie şi se vor încheia la 23 februarie.

 

Sursa: mediafax.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here