Jaful de la Ambulanţă, demonstraţie finală

SMURD Iaşi cheltuieşte de cinci ori mai puţin pentru întreţinerea maşinilor de intervenţie decât Ambulanţa n Costurile aberant de mari de la Ambulanţă au intrat şi în atenţia Curţii de Conturi n Atent pe subiect este şi prefectul Romeo Olteanu

Ambulanţa Iaşi cheltuieşte anual sume enorme din bugetul de stat pentru întreţinerea maşinilor de intervenţie, fapt demonstrat de 7est, săptămâna trecută, printr-o comparaţie cu serviciul similar de la Cluj. Proporţiile jafului sunt evidente dacă comparăm cheltuielile Ambulanţei şi cu cele ale autospecialelor SMURD.

Diferenţă uriaşă

Deloc surprinzător, cheltuielile de la SMURD Iaşi, unitate medicală aflată în curtea pompierilor ieşeni, sunt mult mai mici decât la Ambulanţa Iaşi şi chiar decât cele de la Ambulanţa Cluj. Conform unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi, cheltuielile de întreţinere din anul 2012, cu cele 17 autospeciale sanitare din dotare, sunt de 26.824 de lei. Raportat la fiecare maşină, ca medie, Ambulanţa a cheltuit 31.549 de lei, iar SMURD ceva mai puţin de 1.600 de lei. Şi la calcularea cheltuielilor de întreţinere pe kilometru diferenţa este uriaşă. Ambulanţa Iaşi cheltuieşte, din bani publici, 0,75 lei pe fiecare kilometru, în vreme ce SMURD doar 0,13 lei.

 legenda

alskjflkajasdl

Anchetă la Ambulanţă

După ce Curtea de Conturi, prin directorul Constantin Iaţco, a anunţat că va verifica Serviciul Judeţean de Ambulanţă Iaşi, prefectul judeţului, Romeo Olteanu, a precizat că vor fi luate măsuri în funcţie de constatări. „Momentan nu vreau să fac nicio declaraţie. Ştiu subiectul, am citit materialele. În funcţie de rezultatele celor care vor ancheta cazul, se vor lua măsuri”, a precizat Romeo Olteanu. Directorul Serviciului de Ambulanţă Iaşi, Florin Agapi, a refuzat orice comentariu pe acest subiect.

 

……………

Caseta:

Sume exorbitante la Ambulanţa Iaşi

SAJ Iaşi a cheltuit, în anul 2012, nu mai puţin de 2,24 milioane de lei pentru întreţinerea celor 71 de maşini de intervenţie. Suma cuprinde piesele de schimb, reviziile, salariile celor 12 angajaţi ai atelierului auto de la SAJ, precum şi nu mai puţin de 964.946 de lei, bani care reprezintă reparaţii în service-uri externe. Directorul Serviciului de Ambulanţă Iaşi, Florin Agapi, a refuzat să detalieze tipul reparaţiilor efectuate în service-urile independente, spunând doar că atribuirea acestor lucrări s-a făcut printr-o licitaţie publică susţinută la nivel naţional. Într-o declaraţie pe acest subiect, Florin Agapi a dat vina cheltuielilor imense pe starea extrem de proastă a drumurilor din Iaşi. Problema este că şi maşinile SMURD circulă pe aceleaşi drumuri, dar cheltuielile pe kilometru sunt mult mai reduse.

 

………………

Caseta cifre:

 

n Serviciul de Ambulanţă Iaşi – cheltuieli de întreţinere pe 2012: 2,24 milioane de lei, la un parc de 71 de maşini de intervenţie şi 3 milioane de kilometri parcurşi. Preţ pe kilometru: 0,746 de lei

n Serviciul de Ambulanţă Cluj – cheltuieli de întreţinere pe 2012: 847.255 lei la un parc auto de 68 de maşini şi 2,5 milioane kilometri parcurşi. Preţ pe kilometru: 0,33 de lei. De 2,3 ori mai puţin decât la Ambulanţa Iaşi.

n SMURD Iaşi – cheltuieli de întreţinere pe 2012: 27.000 lei cu 17 maşini maşini de intervenţie. Au parcurs 200.000 de km, iar costul de întreţinere pe kilometru este de 0,135 lei. De 5,5 ori mai puţin decât la SAJ Iaşi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here