Ionel Oancea : parșivărie + arhitectărie

Dacă te uiți de departe, Ionel Oancea pare mare specialist în urbanism, ca fost arhitect-șef al Primăriei Iași, și mare intelectual civic al urbei, ca vechi titular de rubrică la gazeta care se pretinde ” liderul presei ieșene „.

Dacă te uiți mai de aproape, pe portretul lui Oancea se văd clar mai multe dungi tărcate, începînd cu lungii ani în care a fost omul buhaiului Simirad, pe vremea cînd burduhosul din Ghireni călărea Iașul, ținîndu-l în sărăcie și înapoiere. Iar principala calitate pentru care Oancea a ajuns om de încredere al buhaiului primărez Simirad a fost aceea că era din județul Botoșani, la fel ca șeful lui de atunci.

După ce a fost omul lui Simirad, Ionel Oancea a devenit omul altui dubios, inculpatul și pușcăriașul Dan Voiculescu, fiind șef local în partidul ” varanului ” și candidînd pe listele pentru primărie ale milionarului bucureștean. Evoluție logică – de la buhai botoșănean, la varan dîmbovițean.

” 7 Iași ” a scris despre  un proiect imobiliar dubios, în care e implicat marele urbanist și marea voce civică Oancea : un bloc construit pe o fîșie îngustă și bizară de pămînt, pe care alți proprietari n-ar fi primit în veci autorizație de construcție de la primăria lui Chirica. Dar fiindcă fostul șef al lui Oancea, buhaiul Simirad, e consilier principal al piticului primărez pesedisto-liberal, desigur că ceea ce pentru alții ar fi fost imposibil a fost parfum de tei pentru marele urbanist civicărez.

Așa stînd lucrurile, e absolut clar de ce tovarășu’ entelectoal ciuvic Oancea a avut o poziție publică parșivă și dubioasă, mai mult decît lunecoasă, atunci cînd presa locală i-a cerut opinia, în legătură cu un proiect imobiliar mega-dubios din buricul tîrgului,  proprietate a unui șmecher din anturajul primarului Chirica :  ” Nu cred că apariția acestor apartamente va aglomera acea zonă, pentru că presiunea pe oraș nu vine neapărat din traficul din oraș „.

Ca să vezi, soro … Și noi, care dormeam și habar n-aveam … Noroc c-a venit să ne lumineze marele urbanist Oancea, și așa am aflat că sufocarea traficului rutier e provocată de extratereștri și de navetele lor spațiale, plus trotinete & triciclete.

Tov. Oancea, du-te, bree, la Ghireni sau la Coțușca cu dume ieftine din astea, de aburit fraierii cu sandale îmblănite. Ăi fi avînd gheșefturi cu primăria, da’ poate ai și oleacă de obraz. Nu mult, că e clar că n-ai de unde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here