Investigație incognito: cum se vând apartamente într-un bloc care se construiește ilegal. Primăria, mână în mână cu dezvoltatorul

Autorizația blocului de lângă podul Bucium este suspendată de un an și jumătate, din octombrie 2020, atunci când prefectul a deschis acțiune în instanță pentru anularea acesteia @ Dezvoltatorul a continuat însă să lucreze ilegal și de la stadiul „la roșu” a ajuns în stadiul de vânzare și predare a apartamentelor către client @ Un reporter 7IAȘI a pretins că este potențial client, a vizionat două apartamente și a înregistrat audio discuția cu reprezentantul dezvoltatorului @ Potrivit legii, odată atacată de prefect, autorizația este suspendată și nu se mai pot efectua lucrări @ Mai mult, tot conform legii, Primăria era obligată să sesizeze Parchetul pentru că la bloc s-a lucrat și după suspendarea autorizației @ În schimb, municipalitatea a mers mână în mână cu dezvoltatorul @ Pe 27 ianuarie 2021, la trei luni de la suspendarea autorizației, printr-o adresă semnată de primarul Mihai Chirica și arhitectul șef, Primăria Iași notifica Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) cu privire la finalizarea lucrărilor la blocul de lângă Podul Bucium @ Adresa Primăriei este documentul premergător realizării procesului verbal de recepție și a celui de edificare, ambele necesare intabulării @ Nici agentul imobiliar nu a pomenit nimic despre suspendarea autorizației, dar ne-a avertizat că încheierea actelor poate întârzia din cauza problemelor pe care primarul Mihai Chirica le are cu legea @ „Dacă se mai fac anchete DNA peste DNA, și-l mai suspendă nu două săptămâni, ci o lună, vreau să spun că s-au dus iar toate termenele. Cine poate garanta pentru aceste termene?!” @ Dezvoltatorul vinde cu antecontract de vânzare-cumpărare și cere avans 90% pentru plata cash @ Dezvoltatorul Dragoș Iosub este asociat cu un consilier PNL membru în Comisia de Urbanism

Un dezvoltator cu puternice conexiuni în PNL a lucrat nestingherit vreme de un an și jumătate la un bloc deși autorizația de construire este suspendată, fiind atacată în instanța de contencios administrative printr-o acțiune deschisă de Prefectura Iași.

Legea este cât se poate de clară în acest caz: odată suspendată autorizația, lucrările trebuiau oprite.

Până la soluţionarea cauzei, actul atacat potrivit alin. (1) şi (2) este suspendat de drept”, se arată la articolul 3 al Legii 554/2004.

Ba mai mult, Primăria Iași prin instituțiile cu atribuții de control în domeniu, cum ar fi Poliția Locală, este obligată tot conform legii să facă sesizare penală atunci când lucrările continua. Însă, în cazul de față nici acest lucru nu s-a întâmplat.

„Fapta la care faceți referire este de natură penală. Poliția Locală era obligată să anunțe Parchetul de pe lângă Judecătorie cu sesizare penală”, a declarat un specialist în urbanism consultat de 7IAȘI.

Însă Primăria Iași nu doar că nu face sesizare penală, ci îl și ajută pe dezvoltatorul care construiește ilegal. Mai precis, pe 27 ianuarie 2021, la trei luni de la suspendarea autorizației, printr-o adresă semnată de primarul Mihai Chirica și arhitectul șef, Primăria Iași notifica Inspectoratul de Stat în Construcții cu privire la finalizarea lucrărilor la blocul de lângă Podul Bucium, aparținând firmei 3I Teknik SRL, patronată de Dragoș Iosub. Adresa Primăriei este documentul premergător realizării procesului verbal de recepție și a celui de edificare necesare intabulării.

Apartamentele au fost scoase la vânzare

Modul în care au evoluat lucrările la blocul ridicat de firma 3I Teknik SRL este incredibil. Dosarul prin care Prefectura Iași a solicitat anularea autorizației a fost înregistrat la Tribunalul Iași pe 6 octombrie 2020. La acea data, blocul era „la roșu”, adică lucrările erau la stadiu de zidărie. Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru data de 9 iunie, magistrații solicitând depunerea unui raport de expertiză. În tot acest timp, dezvoltatorul a lucrat nestingherit la bloc. S-a ajuns în stadiul de finisaje la interioare. Apartamentele au fost scoase la vânzare pe site-urile de profil, iar de  toate formalitățile se ocupă un agent imobiliar.

În tot acest timp, din octombrie 2020 și până în prezent, niciun inspector al Poliției Locale, instituție al cărei sediu se află la o distanță de câteva sute de metri de blocul de lângă podul Bucium, nu a îndrăznit să întrebe de ce se lucrează ilegal.

„Toate termenele acestea sunt decalate datorită situației cu Chirica”

Un reporter 7IAȘI a sunat la numărul de telefon din anunțul postat pe un site specializat în imobiliare și a intrat în contact cu agentul imobiliar care se ocupă de vânzarea apartamentelor din blocul construit lângă podul Bucium.

La două zile de la discuția telefonică a fost programată o vizionare a apartamentelor pentru care ne-am manifestat interesul. Este vorba de două apartamente cu suprafețe mai mici de 30 mp, unul amplasat la parter, iar cel de al doilea la etajul unu.

În discuția cu agentul imobiliar am încercat să aflăm dacă potențialilor client li se aduce la cunoștință faptul că autorizația de construire este suspendată și că există un proces pe rol pentru anularea acesteia deschis chiar de către Prefectura Iași.

Agentul imobiliar a vorbit însă despre posibile întârzieri cu privire la încheierea contractului de vânzare-cumpărare în formă finală, pentru început existând posibilitatea semnării doar a unui antecontract. Agentul a explicat că aceste întârzieri sunt cauzate de modul în care se lucrează în Primăria Iași, Oficiul de Cadastru, dar și situației în care se află primarul Mihai Chirica, actor principal în mai multe dosare penale.

Discuția pe care am purtat-o cu agentul imobiliar în timpul vizionării apartamentelor a fost înregistrată audio, iar conținutul acesteia îl prezentăm în rândurile de mai jos.

Reporter (R): În randarea din anunț imobilul mai avea un etaj…

Agent Imobiliar (AI):  Da, este vorba de o supraetajare cu două apartamente dar nu știu dacă o să le mai facem pentru că în momentul de față ceea ce se întâmplă la Iași cu așteptarea pe la Cadastru și cu intabulările e jale. Acolo erau două apartamente tip penthouse cu două camere și terase.

R.: Care este termenul de finalizare al proiectului?

A.I.: Dacă vreți vă dau trei termene, șapte termene, zece termene… nu știu exact ce să vă zic legat de finalizarea cu actele pentru că nu știe nimeni în momentul de față cât durează intabulările. Noi ne asumăm, legat de partea cu construcțiile, finalizarea undeva în august – septembrie. Aici vorbim de partea de exterior, pavele, de finalizat interioarele ș.a.m.d. Ce ține de partea de acte, sincer, ne luăm în calcul 4 – 5 luni de zile. Din momentul în care terminăm, se face recepție, intabularea clădirii, dezmembrare, apartamentare etc. Cam astea sunt termenele. (…) Toate termenele acestea sunt decalate datorită situației cu Chirica, care de vreun an de zile e cu judecări, cu probleme pe care le-a făcut el cu autorizații emise ilegal, cu supraetajări ilegale. De aici se decalează absolut totul. În mod normal pentru o intabulare termenul este de 30 de zile lucrătoare, dar s-au decalat și cu trei luni. Cei de la Cadastru nu respectă termenele.

De exemplu, când a fost Chirica suspendat două luni din funcție nu s-a făcut absolut nimic. Nu știm ce urmează… Dacă se mai fac anchete, DNA peste DNA, și-l mai suspendă nu două săptămâni, ci o lună vreau să spun că s-au dus iar toate termenele. Cine poate garanta pentru aceste termene?

R.: Aveți parcare?

A.I.: Parcările se achiziționează contra cost. Cine dorește, 3.500 de euro bucata.

R.: Care sunt prețurile?

A.I.: Prețul este 35.000 euro cu un avans de 30.000 euro și 5000 de euro achitați la final.

R.: Cum se face plata?

A.I.: Se face un antecontract de vânzare-cumpărare, se plătește un avans… Prețurile afișate sunt pentru plata cu un avans de 90%. Dacă se dă un avans mai mic, prețurile cresc, în medie, cu 100 euro/mp.

Dezvoltatorul este asociat cu un consilier PNL din Comisia de Urbanism

Dragoș Iosub, patronul firmei 3I Teknik SRL, care ridică blocul de lângă podul Bucium, este asociat într-o altă firmă cu soția lui Ciprian Bostan, consilier municipal al PNL și membru în Comisia de Urbanism.

Asocierea a fost descoperită de către ziariștii de la Reporter de Iași (www.reporteris.ro), care dezvăluiau în 2020 că: „Unic asociat și administrator al firmei 3I Teknik este Dragoș Iosub. Din februarie 2020, acesta apare ca asociat și în societatea CDO Conceptis unde o are parteneră pe Oana, soția lui Ciprian Bostan, consilier local PNL.”

Bloc cu 23 de apartamente cu PUZ de hală

7IAȘI este publicația care a descoperit faptul că autorizația pentru blocul construit lângă podul Bucium a fost eliberată cu încălcarea legii. La mai bine de jumătate de an de la publicarea primului articol, Prefectura Iași a confirmat investigația 7IAȘI și a atacat în instanța de contencios administrativ autorizația emisă de Primăria Iași, solicitând judecătorilor anularea acesteia.

Autorizația de construire a cărei ultim beneficiar este firma 3I Teknik SRL a fost emisă pentru „construire imobil locuințe colective”, în vreme ce PUZ-ul a fost realizat pentru obiectivul „construire hală de producție, sediu firmă, împrejmuire teren”.

În rândurile de mai jos, prezentăm în odine cronologică documentele eliberate de Primăria Iași pentru blocul de lângă podul Bucium.

Pe 31 martie 2015, Consiliul Local Iași aprobă hotărârea nr. 112 privind Planul Urbanistic Zonal propus de societatea Omega Tub SA pentru un teren situat la baza podului Bucium. ”Se aprobă Planul Urbanistic Zonal – Iaşi, B-DUL SOCOLA FN ( FOSTĂ ŞOSEAUA SOCOLA NR. 39), NUMAR CADASTRAL 131544, întocmit în vederea construirii unei hale de producție, sediu de firma şi împrejmuire teren proprietate privată persoană juridică.” se specifică precizează în dispozitivul hotărârii adoptate.

Pe 25 octombrie 2016, la cererea Omegatub SA, Primăria Iași eliberează autorizația cu numărul 1005. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Municipiului Iași, Omegatub a obținut, în baza PUZ-ului menționat anterior, o autorizație pentru construirea unui imobil de locuințe cu 23 de apartamente și regim de înălțime P+2E. „Construire imobil de locuințe conform PUZ aprobat prin HCL 112/31.03.2015. Aria construită 255,80 mp, aria desfășurată construită 767,40 mp, POT 33%, CUT=0,9, H=P+2E. Parter 6 apartamente cu o cameră, 1 apartament cu 2 camere, etaj 1 – 8 apartamente cu 1 cameră și etaj 2 – 8 apartamente cu 1 camera.”

În 2018 Omegatub SA vinde terenul de la baza podului Bucium împreună cu autorizația de construire către societatea 3I Teknik SRL. În aprilie 2019, Primăria Iași eliberează o nouă autorizație de construire pentru terenul în cauză. Obiectul documentului cu numărul 388/11.04.2019 îl reprezintă ”continuarea lucrărilor autorizate prin autorizația nr 1005/2016” deși lucrările nu fuseseră demarate.

Pe 6 octombrie 2020, Prefectura Iași înregistrează la Tribunalul Iași procesul pentru anularea autorizației de construire, care din acel moment a fost suspendată. Lucrările trebuiau oprite, iar pentru continuarea acestora Primăria Iași era obligată să facă sesizare penală.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here