Omul pe care nimeni din oraș nu-l vorbește de rău. Interviu EXCLUSIV cu MARIAN BERDAN: „Toţi fac politică, fiind dependenţi de stat. Eu nu!”

Nimeni nu-l vorbeşte de rău în oraş pe Marian Berdan. Patronul Electra nu se consideră un profesionist în politică, ci doar un om cu principii. „Mi-am făcut firmă în Austria din cauza proastei reputaţii a României. Acesta e rezultatul concret al politicienilor români după 23 de ani”, spune Marian Berdan, ca o concluzie la situaţia mediului de afaceri. El spune că suntem sclavii moderni ai Europei şi că politica se face privind spre viitor şi nu spre avantajele din prezent.

 

 

Se consideră un „naiv în politică”. Doar aşa, spune Marian Berdan, patronul Grupului Electra, poţi rămâne credincios principiilor pe care vrei să le urmezi. Cu 15 ani în urmă a intrat la liberali, dorind înlăturarea baronilor PSD. Apoi, i s-a cerut să-l înlăture pe Adrian Mogoş şi s-a retras din prim-planul PNL. Mereu a privit contemplativ ascensiunea unora şi decăderea altora, rămânând în umbră. Acum s-a înscris în Mişcarea Populară. „Fac politică pentru copiii mei. Aici au vrut să se înscrie câte 500 pe săptămână. Dar suntem doar 37. Dacă se transformă într-un nou vehicol pentru oportunişti, eu mă retrag. Nu înţeleg să fac politică decât privind spre viitorul ţării şi nu pentru avantajele prezentului”, spune Marian Berdan, ultimul naiv rămas în Iaşi. Unul care plăteşte lunar 160 de salarii fără să facă nicio afacere cu statul.

 

„În România este sclavie modernă”

 

7EST: – Cum priviţi contextul economic naţional, este unul favorabil sau defavorabil pentru firma Electra, pe care o conduceţi?

Marian Berdan: – Încercăm să nu ne mai racordăm la contextul economic naţional pentru că nu prea avem ce face în ţară. România a mai rămas doar ca ţară de asigurat forţă de muncă. Doar atât. Nu mai ai infrastructură. Nu ai o orizontală a industriei în care să colaborezi cu alte companii. Unul să facă injecţie mase plastice, altul să facă altceva. Nu mai poţi cumpăra de la unul, de la altul şi să faci un produs nou. Mă felicit c-am reuşit să integrez aici chimie, electronică, mase plastice, mecanică.

E ca în Evul Mediu în economie pentru că nu mai ai cu cine să lucrezi. România a rămas doar ca ţară de asigurat sclavi, de asigurat forţă de muncă ieftină. Mai sunt firme care lucrează, dar tendinţa asta este. Este o sclavie modernă. Chiar şi calitatea forţei de muncă a început să scadă. Puteţi spune că a crescut exportul spre UE, dar alea nu sunt produsele noastre. Sunt produsele unor companii străine care folosesc de aici doar resursa umană.

 

– Nu aduceţi totul din China, aşa cum se procedează?

– Aducem doar camere de luat vederi, display-uri şi difuzoare. În rest, producem aici tot ce ne trebuie. Doar pentru vopsire apelăm la o altă firmă.

 

75% din piaţa de interfoane din România este acaparată de Electra Iaşi. Marian Berdan are 160 de angajaţi la Electra, liderul naţional în interfoane
 

„Încercăm să devenim o firmă globală”

 

– Şi produsele unde le vindeţi, dacă spuneţi că în România nu mai aveţi ce face?

– Muncim de doi-trei ani să mergem la export. Asta facem, asta este strategia. Dacă nu reuşim în următorii ani, în cinci ani firma se duce în jos. Asta văd. Va rămâne o firmă cu 10-15 angajaţi care să lucreze pe întreţinere şi atât. Dacă reuşim însă, devenim un producător important pe piaţa globală.

Aş împărţi lucrurile în două. Una este să exporţi materie primă sau subansamble care intră în componenţa unor produse finite pe care le fac cei din afară şi pe urmă le vând ei pe pieţele lor şi este mult mai uşor. Alta este să vinzi un produs realizat 100% în România şi care se adresează unui consumator de pe piaţa globală. Noi asta încercăm.

 

– Pe ce pieţe aţi intrat? Ce cotă de piaţă aveţi în România?

– Acum avem 75% din piaţa de interfoane din România. A mai scăzut după intrarea importatorilor chinezi, am avut şi mai mult de atât. Avem contracte cu Rusia negociate aproape un an. Avem contracte cu Germania, cu Anglia. În Rusia, spre exemplu, ca să intri trebuie să ai un „tătic” sau o „mămică”. Noi avem o mămică. S-a întâmplat s-o găsim în Austria. Pregătim exportul în Belgia. La anul mizăm pe două milioane de euro din export.

 

Declaraţie:
„N-o să credeţi, dar sunt bani în România. România are bani să se autosuţină. Proasta guvernare face să se fure mult şi să se risipească mult şi suferim toţi.”
Marian Berdan, patron Electra

 

„Electra face cercetare, care e foarte scumpă”

 

– Cum evoluează piaţa interfoanelor? Care sunt tendinţele?

– Touch şi alt design. Suntem singurii în lume care am lucrat pe design. Există o piaţă a produselor desenate în 2004-2005 şi noi am venit cu ceva nou. Ne ajută şi trendul cu smart-phone, cu touch. Toată lumea lucrează acum pentru comunicaţia între interfon şi internet. Şi noi ne mutăm acum în zona de home-automation. În 5 ani va dispărea video-interfonul. Va fi home-automation în care ai totul integrat în acelaşi aparat care controlează toate sistemele din casă. Sunt soluţii cunoscute teoretic şi problema este să le aduci în faţa clienţilor la un preţ acceptabil. Cercetăm acum acest domeniu şi suntem avansaţi.

 

– Câţi ingineri aveţi în cercetare acum? Este o problemă pentru Electra să-şi recruteze resursele umane de care are nevoie?

– Sunt 10 ingineri acum. Pe cei buni îi găseşti greu şi aşteaptă şi salarii foarte mari pentru România. Pentru unii sunt îndreptăţite, pentru alţii sunt mofturi. Salariile la noi, pentru cei din cercetare, sunt de la 1.500 de lei, pentru un debutant, la 2.000 de euro, pentru un inginer cu experienţă.

Ne-a fost foarte greu să găsim oameni buni. Cu inteligenţă şi cu experienţă. Noi avem nevoie de ingineri softişti, dar absolvenţi de informatică. Noi nu copiem altceva. Noi desenăm produse noi şi avem nevoie de oameni foarte buni. Din timpul facultăţii nu-i pot lua, pentru că nouă ne trebuie oameni cu experienţă.

 

– Cifra de afaceri cum a evoluat?

– A crescut foarte mult până în 2005, când a fost apogeul nostru, când am acumulat cu produse foarte ieftine 80% din piaţă. După 2006 au intrat chinezii pe piaţă şi ne-au luat 10% din piaţă. Din 2010 am început regândirea produselor şi curba cifrei de afaceri a fost staţionară şi a crescut uşor anul trecut. Mă nemulţumeşte dar aştept să terminăm anul 2013 cu o creştere de 20%.

Cu profitul stăm foarte prost. Este foarte costisitor să faci cercetare în România. Îţi trebuie resurse foarte mari. Arunci tot ce nu-ţi iese. Cercetarea chiar nu este pentru oricine. Ceea ce ne deosebeşte de alţii este că am avut curaj să cheltuim bani. A scăzut puţin cererea, dar a compensat creşterea pe videointerfoane.

 

Declaraţie:
„Nu poţi crea un pol puternic al oamenilor de afaceri din Iaşi, care să apere democraţia şi valorile unui stat de drept, pentru că majoritatea fac afaceri cu statul şi sunt dependenţi de politicieni.”
Marian Berdan, patron Electra

 

 

„Austriecii ne-au dat răspunsul în
două săptămâni. Românii, nici în şase luni”

 

– Se vorbeşte mult de lipsa măsurilor economice care să ajute firmele româneşti. În ce măsură este afectată Electra?

– Dezinteresul total al clasei politice faţă de industrie ne afectează îngrozitor. Procedurile sunt gândite ca şi cum faci comerţ. Dar să faci producţie nu este acelaşi lucru. Tot sistemul este gândit pe comerţ, nu pe producţie. Iar Guvernul este total dezinteresat, dar toate au fost la fel.

Apoi sunt corupţii care îngreunează activitatea tuturor celor cinstiţi. Apare o chestie ilegală produsă de cineva, nu este pedepsit cel care a produs-o, ci Guvernul ia nişte măsuri suplimentare care îngreunează activitatea celor care produc şi-şi văd de treabă. În loc să-l pedepsească pe ăla, te trezeşti tu cu mult mai multe condiţii de îndeplinit.

 

– Dar se spune că ideal este ca statul să iasă din economie, pentru că mai mult încurcă. De ce fel de ajutor aveţi nevoie?

– Asta trebuie să gândească cei care conduc. Eu vă dau un exemplu concret şi înţelegeţi după aceea. Am deschis o firmă nouă în Austria, pentru a evita proasta reputaţie a României pe plan european şi asta e o temă pentru liderii politici.

Prin acea firmă putem mult mai uşor să ne găsim clienţi în Europa, pentru că prezintă produsele ca fiind din Austria, dar fabricate în România. În plus, omul nostru de la Viena a avut nevoie de informaţii de la Ambasada României la Moscova. A trimis un mail acum şase luni, solicitând informaţii despre cum se poate intra pe piaţa rusească. Avem confirmarea că a fost deschis, dar nu a primit niciun răspuns. I-a trimis un mail şi ataşatului economic al Ambasadei Austriei la Moscova, solicitând aceleaşi informaţii. A doua zi a primit un telefon de la ataşatul economic şi acesta i-a cerut un termen de două săptămâni să rezolve problema. După două săptămâni a primit zeci de pagini cu date despre concurenţă, informaţii economice, detalii legate de transport, cazări pentru fiecare ţară din fostul bloc sovietic. Asta este diferenţa dintre cum ajută statul românesc şi cum ajută cel austriac. Acolo se lucrează pentru om, aici nu.

 

Declaraţie:
„Am fost la Târgul Internaţional de la Frankfurt pe cheltuiala mea, am plătit 25.000 de euro. Toate firmele din estul Europei aveau standuri finanţate de guvernele lor.”
Marian Berdan, patron Electra
 

 

 „Un politician trebuie să gândească pentru toată ţara, nu doar pentru judeţul lui”

 

– Aţi avut un traseu sinuos în politică, apariţii scurte şi apoi tăceri lungi. Doar cochetaţi cu politica sau acum v-aţi hotărât să vă implicaţi serios?

– Eu sunt un mare naiv în politică. Am intrat în PNL în 1999, apropiat fiind de domnul Oprea. Conducerea actuală a PNL a lucrat să ajungă la acest nivel cam din 2002. Din 2002 a fost grupul tinerilor din Iaşi coordonat de la centru de Bogdan Olteanu şi Cristi Boureanu, cu siguranţă sprijiniţi din spate de Patriciu. De atunci a început ofensiva să fie daţi jos seniorii. Mi s-a făcut şi mie oferta să mă alătur lor prin 2003. Nu mi-a plăcut felul în care voiau să-l dea jos pe Mogoş şi m-am retras. În 2005 m-au exclus din PNL – le mulţumesc mult, mi-au făcut foarte mult bine – pentru c-am apărut cu domnul Oprea într-o şedinţă de înfiinţare a Partidului Liberal Democrat.

În politică am fost destul de activ şi am cheltuit bani pentru partid, nu pentru mine să ajung undeva. Am intrat în partid să contribui şi eu la a îndrepta situaţia din România, am urmărit nişte principii strict liberale. De câte ori mă întrebau ce vreau le spuneam că nimic. Nu am avut niciodată contracte cu statul, nu am avut comenzi de la stat niciodată. O singură dată am participat la o licitaţie care a fost blocată, că era Electra şi nu era firma care trebuia.

 

– V-am văzut pe listele Mişcării Populare, aţi apărut în fotografiile de la şedinţele lor.

– După 2005 am stat complet liniştit, deşi am avut anumite simpatii faţă de profesorul Oprea, deşi şi el greşeşte. Nu sunt adeptul acelor acţiuni politicianiste… Ştiu că aşa se întâmplă, dar nu e normal. Faptul că a fost Cristian Adomniţei ministrul Învăţământului nu ştiu dacă a adus ceva Iaşului, dar toată lumea aşa a perceput şi nu este normal. Un politician trebuie să gândească pentru toată ţara.

Cu Mişcarea Populară am fost contactat în primăvară şi mi s-a spus doar de fundaţie. Eu am doi copii la care mă gândesc. Vreau să sprijin un proces de modernizare în care generaţiile care vin să aibă altceva decât am avut noi. Degeaba am bani şi locuiesc în ditamai căsoiul şi ies pe stradă şi dau de săraci, borfaşi, străzi proaste.

 

– Şi în Mişcarea Populară aveţi planuri mari?

– Nici vorbă. Nu vreau să ajung parlamentar. Am spus că intru doar în fundaţie. Se simţea că trebuie făcut un partid. Am acceptat să intru după foarte multe insistenţe. Am şi mult de lucru cu firma acum, la cotitură, că ori o ia în sus, ori o ia în jos. Am mai stat de vorbă cu Baconschi, cu Lăzăroiu şi am intrat. Sunt acum vicepreşedinte interimar, până vor fi alegeri. La alegeri nici nu voi participa. Până acum nu s-a discutat despre cine apucă ciolanul şi cine nu. Dacă în mintea unora o fi fost asta nu ştiu. PMP are un program foarte bun pe care aştept să-l pună în aplicare. Dacă nu, mă retrag.

 

 

 „Căsoiul”, singura trufie pe care şi-o reproşează

 

– De curiozitate, câţi metri pătraţi are casa dumneavoastră?

– Casa mea are foarte mulţi metri pătraţi. Şi asta pentru c-am fost prost atunci şi am lăsat inclusiv mărimea pe mâna arhitectului. El mi-a zis: domnul Berdan, dar dumneata eşti om de afaceri, o să ai invitaţi acasă, îţi trebuie un living mare. Şi totul s-a dus în 500 de metri pătraţi. Acum casa e goală şi-mi dau seama că trufia strică. A fost singurul moment pe care mi-l reproşez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here