7IAȘI publică un interviu realizat „la cald”, la o zi după ce Răzvan Timofciuc a primit votul pentru funcția de viceprimar, oferind la schimb votul său pentru aprobarea bugetului realizat de Mihai Chirica. Cel mai vehement adversar al primarului i-a devenit astfel aliat lui Mihai Chirica. „De aici până la a fi „mâna dreaptă” a celui cu care am o istorie a unui conflict aproape permanent, este cale lungă…”, explică Timofciuc. Mai departe, acesta dezvăluie detaliile „contractului” încheiat cu Mihai Chirica, precum și condițiile în care acesta poate fi rupt. Care este diferența dintre gestul său și cel al lui Cezar Baciu sau care au fost garanțiile oferite de Mihai Chirica pentru respectarea înțelegerii, sunt alte două întrebări la care Timofciuc a răspuns. Acesta nu a uitat nici de răfuielile cu foști colegi din USR sau de prieteniile destrămate.
Reporter: Ați fost în ultimii șapte ani principalul adversar al primarului Mihai Chirica. Cum este acum să fiți mâna dreaptă a acestuia?
Răzvan Timofciuc: Așa este, in ultimii 7 ani am fost în arenă și am apărat interesul public din opoziție. În timp ce cei care acum se erijează în „adversarii primarului Chirica” au fugit în Parlament pe funcții călduțe și nu mai prididesc ei de grija ieșenilor, eu am investit timp, energie, resurse din Consiliul Local și din contactul direct cu cetățenii. Am fost „răsplătit” pentru asta cu o excludere nedreaptă și abuzivă din USR ca parte a unor reglări de conturi din organizație.
Nu am descoperit deodată o simpatie reciprocă, conjuctura politică a făcut în așa fel încât interesele noastre să se intersecteze: PNL-PMP au rămas fără majoritate în CL, iar eu am fost exclus nedrept din USR. Puteam rămâne un consilier din 27 fără niciun impact sau să mă alătur unei majorități pentru a mă ocupa direct pentru ca o parte dintre proiectele pe care le-am susținut în ultimii ani să devină realitate. De aici până la a fi „mâna dreaptă” a celui cu care am o istorie a unui conflict aproape permanent, este cale lungă… Din păcate, la noi instituția se confundă cu omul. Instituția Primăriei este a ieșenilor, nu a lui Chirica, cum nu a fost nici a lui Nechita sau a lui Simirad.
R.: Ați criticat gestul fostului dvs coleg Cezar Baciu, care și-a oferit susținerea pentru primarul Mihai Chirica în schimbul funcției de viceprimar. Cu ce este diferită situația dvs de acum?
R.T.: Diferența este că eu am fost exlus din USR după ce 3 ani am slujit această organizație și am investit mult în acest partid. Am rămas un consilier marginalizat de proprii mei colegi în Consiliul Local. Eu am făcut acest compromis cu condiția ca în buget să fie prevăzute investiții în săli de sport la școli, construirea de noi creșe, construirea de noi corpuri de clădire la școli sau extindere pentru că multe sunt supraaglomerate, construirea de noi parcuri în cartiere sau amenajarea unui nou parc de mari dimensiuni după 150 ani după ce va fi mutat Depoul CTP de la Gară.
Înțelegerea este să mă ocup direct de aceste proiecte din poziția de viceprimar, să am un control direct astfel încât ele să nu rămână simple promisiuni, ci să fie puse în practică.
R.: Ați avut vreo discuție cu colegii dvs din USR despre această oportunitate? Dacă da, care au fost concluziile dezbaterilor? Veți colabora în continuare cu foștii dvs colegi de partid?
R.T.: Hai să fim serioși, USR Iași nu a intrat la guvernarea locală pentru că cei care sunt în Parlament și își doreau să fie candidații partidului la Primărie, precum și cei de la conducerea partidului nu doreau ca vreun coleg consilier local să reprezinte partidul din acestă funcție și eventual după să crească politic. La Miroslava, USR a intrat în alianță cu un primar PNL, la Sector 3 cu un primar PSD, la fel și în alte locuri din țară. Nu a contat niciodată interesul public, ci luptele de putere din cadrul partidului. Atât. Îmi doresc să colaborez cu colegii din USR pentru că în Consiliul Local sunt oameni buni, profesioniști, care au idei bune pentru Iași.
R.: Veți rămâne aceeași voce critică atunci când vor fi semnalizate derapaje ale administrației Chirica sau din acest moment se pune batista pe țambal?
R.T.: Negocierea noastră e clară: sunt prevăzute o serie de proiecte în buget menționate mai sus, sunt susținut din funcția de viceprimar și mă ocup de ele și votez bugetul. E un compromis pe care pe unii i-a dezamăgit, iar alții l-au înțeles. Vă dați seama că nu o să fiu acum ipocrit să merg dimineața la Primărie și să încerc să mișc proiectele pe care le-am susținut, iar seara să înjur aceeași administrație. Dar acolo unde, în propuneri de hotărâri de CL, de exemplu, voi considera că nu respectă legea sau nu sunt oportune, voi vota așa cum voi considera că este corect.
R.: Care sunt proiectele pe care Răzvan Timofciuc vrea să le implementeze la Primăria Iași în calitate de viceprimar? Care sunt domeniile și activitățile din administrația locală pe care le veți coordona?
R.T.: Finalizarea sălilor de sport la școlile gimanziale „Al. Vlahuță”, „George Coșbuc” (Dacia) și „Nicolae Iorga” (CUG), demararea construcției de săli de sport la școlile gimnazile „Otilia Cazimir” și „Gh. I. Brătianu”, extinderea și construirea de noi corpuri de școli la școlile „Nicolae Iorga” și „Veronica Micle”, o sumă record de 11 milioane lei pentru achiziția de terenuri sau exproprieri în vederea amenajării de parcuri și spații de relaxare în CUG, la Rond Vechi, în Frumoasa, Dacia, Păcurari sau Bucium (zona Plopii fără soț). O sumă record de 1.7 mil. lei pentru realizarea unui concurs internațional de soluții pentru amenajarea unui parc pe 4.5 ha în locul depoului CTP din zona Gării, fonduri pentru finalizarea pasajului subetran din zona Mănăstirii Frumoasa.
Am susținut construirea de noi creșe în cartierele Bucium, Nicolina și Galata.
Amendamentele mele la buget însumează 25 mil. lei. Am preferat să susțin acele proiecte pe care le-am promovat de-a lungul anilor și care răspund nevoilor educației și creșterii calității vieții în oraș.
Știu că Iașul are probleme sistemice în zona mobilității, parcărilor sau dezvoltării urbanistice. Știu că Iașul are nevoie de o sală polivalentă, stadion sau șosea de centură. Iașul are nevoie de proiecte mari, de anvergură.
Însă, să fim serioși, era complet nefezabil să condiționez votul pe buget de astfel de invesțiții care au nevoie de ani de zile pentru implementare.
11.000 de elevi fac sportul în săli de clasă improvizate. 7000 de elevi învață în schimbul doi din caua supraaglomerării școlilor. 250 familii nu au loc la creșele publice din cauza locurilor insuficiente. De 150 ani nu s-au mai construit noi parcuri în Municipiul Iași. În cartiere este o nevoie acută de spații de relaxare și de promenadă.
R.: Ce v-a garantat la negocieri Mihai Chirica?
R.T.: Că se va ține de cuvânt în privința susținerii la buget a investițiilor menționate adineauri. Asta s-a întâmplat. Pe cale de consecință, am votat bugetul. Că dispoziția privind atribuțiile mele ca viceprimar va cuprinde coordonarea domeniilor unde pot avea un impact direct asupra acestor investiții, astfel încât ele să devină realitate. Că nu voi avea parte de blocaje în exercitatea autorității. Încă aștept ca acestea două din urmă să se întâmple.
R.: Ce veți face în cazul în care niciun proiect dintre cele pe care vi le-ați propus nu va fi susținut și implementat de către primărie?
R.T.: Ceea ce este și firesc: nu voi mai asigura votul pentru majoritatea din Consiliul Local. Aceste proiecte reprezintă prețul pentru acest compromis care pentru mine are riscuri reputaționale semnificative. Dacă voi vedea că niciun proiect din cele agreate nu este susținut și implementat, nu mă voi ține nici eu de partea mea de înțelegere privind susținerea proiectelor municipalității ca parte a unei majorități în Consiliul Local în acest moment. Se va ajunge la un blocaj instituțional, lucru pe care eu nu mi-l doresc.
R.: Vă aflați într-un război de anduranță cu ANI, care recent v-a mai aplicat o lovitură, constantând o incompatribilitate. Ați avut două ghiulele atârnate de picior, de una ați scăpat. Ce o să faceți în continuare în privința candidaturii la alegerile din 2024?
R.T.: Cred că am fost cel mai hăituit consilier local în acești ani, ca dovadă și aceste „ghiulele” în care în niciun moment nu a existat vreun interes patrimonial sau personal! Îmi doresc o carieră politică pe termen lung, îmi doresc să le demonstrez în aceste 8 luni ieșenilor că cu voință, determinare și implicare se pot mișca lucrurile, că nu suntem condamnați la mediocritate, că putem orașul cu cel mai performant sistem de educație din România și orașul cu cea mai bună calitate a vieții.
Mincinosul si oportunistul. A uitat sa spuna ca il va ajuta pe dezvoltatorul Caras sa-si rezolve problema bloocurilor din Copou, sa intre in legalitate. Ca doar nu degeaba i-a dat papitoiului asta o vila in Bucium pe ceva firrfirei, asa de ochii lumii.
In ultima poza are pe fundal cladirea de birouri cu probleme de autorizareeee :))