INTERVIU Ce sunt lichenii decorativi și cum se întrețin?

Cu siguranță ați văzut cel puțin în imagini, dacă nu pe viu, diverse aranjamente cu licheni decorativi. Ce sunt lichenii stabilizați, cum se întrețin și care sunt avantajele acestor decorațiuni aflăm de la Elena Gheorghiță în rândurile de mai jos

 

  1. De unde această pasiune? O considerați o artă sau un simplu hobby?

 

Pentru mine această pasiune a apărut din dorința de a-mi schimba aspectul interior al casei. De mult timp îmi doream un colț “viu”, care să-și păstreze aspectul indiferent de anotimp. Am început să mă documentez și am descoperit lichenii și mușchii decorativi. La început mi-am făcut un mic tablou, apoi un perete întreg și în final am început să le fac prietenilor mici decorațiuni interioare. Așa am realizat că decorațiunile cu licheni au devenit un hobby care l-am dus la stadiul de artă.

 

  1. Ce sunt lichenii stabilizați?

 

Lichenii sunt de fapt niște mușchi care cresc în condiții aspre și temperaturi foarte scăzute. Ei se pot găsi pe sol, pe scoarța copacilor sau pe stânci. Datorită faptului că se pot adapta în orice climat, au proprietatea de a se păstra “vii” în mediul interior cel puțin 10 ani, fără a li se acordă niciun fel de îngrijire. Pentru a supraviețui în urma recoltării ei sunt stabilizați, adică sunt conservați într-o soluție specială pe bază de glicerină și alte componente naturale, astfel încât sunt menținuți într-o stare latentă de repaus, fără a-și pierde din proprietăți.

 

  1. Pot fi utilizați și la interior și la exterior?

 

Lichenii stabilizați sunt folosiți atât în interior cât și în exterior, cu o singură mențiune și anume faptul că atunci când sunt utilizați în exterior trebuie amplasați într-o zonă umbrită, pentru a evita degradarea culorii.

 

  1. Care este avantajul acestor decorațiuni?

 

Decorațiunile cu licheni stabilizați au numeroase avantaje cum ar fi: purifică aerul din încăpere și elimină dioxidul de carbon, mențin constant nivelul umidității, au proprietăți ignifuge împiedicând astfel răspândirea unui incendiu, sunt un material fono-absorbant, participă la nivelul sănătății și nu în ultimul rând, nu necesită îngrijire de niciun fel, păstrându-și culoarea și textura cel puțin 10 ani.

 

  1. Care sunt cele mai solicitate aranjamente?

 

Lichenii stabilizați ne permit realizarea a numeroase decorațiuni, de la tablouri în diferite forme și mărimi, până la pereți, lustre și mobilier decorat cu aceste plante uimitoare. Cele mai solicitate decorațiuni sunt tablourile realizate cu licheni, deoarece pot fi personalizate fiind realizate handmade și, de asemenea, pot fi un cadou ideal pentru o persoană dragă.

Pe Elena o puteti găsi aici: https://www.facebook.com/licheni.decorativi.is/

Andrei VILICHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here