Intermediarul “mitei” de la UPA, condamnat doi ani și jumătate cu suspendare

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României au decis să îl condamne la doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare pe afaceristul ieşean Dan Melinte.

Omul de afaceri a fost găsit vinovat pentru luare de mită după ce a intermediat o şpagă pe care un student s-a oferit să o ofere unor cadre universitare de la Universitatea „Petre An­drei“ (UPA) din Iaşi, pentru a obţine mai repede diploma de absolvire. Dan Melinte a fost judecat în formă simplificată, el recunoscând comiterea faptei. Judecătorii de la Curtea Supremă doar au confirmat sentinţa dată de colegii lor de la Iaşi.

Potrivit DNA, în perioada decembrie 2015 – 3 iunie 2016, Dan Florin Drugă, titular de curs la disciplinele Teoria Generală a Dreptului şi Drept penal, ar fi cerut, prin intermediul lui Dan Melinte, suma de 18.900 de lei de la un student pentru a-l promova pe acesta direct în anul III. Melinte este proprietarul unei pizzerii unde, spun anchetatorii, mai multe cadre universitare luau masa gratuit. De asemenea, în referatul prin care Melinte a fost reţinut, anchetatorii menţionau că acesta ar fi obişnuit să intermedieze presupuse mite luate de cadre universitare de la UPA.

În ceea ce îl priveşte pe studentul care ar fi dat mita, acesta ar fi urmat să fie promovat deşi nu susţinuse exemanele aferente anilor de studiu, nu s-ar fi prezentat la cursurile obligatorii şi nici nu ar fi achitat taxele de şcolarizare prezăvute de regulamentul unităţii de învăţământ.

Într-un final, pe data de 6 iunie 2016, Dan Florin Drugă a primit suma de 19.000 de lei de la respectivul student, cu titlu de mită, iar pentru intermediere a remis ulterior suma de 3.500 de lei inculpatului Melinte Dan, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea flagrantului.

Într-un dosar disjuns din cel în care a fost condamnat Dan Melinte mai sunt judecate şi alte cadre universitare de la UPA, printre care şi rectorul Sorin Bocancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here