Inspectorii au avut un șoc când au verificat produsele lactate din România: s-au descoperit nereguli majore în hypermarketuri

Supermarket

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat un val de controale în perioada 16-29 martie, dezvăluind nereguli semnificative în produsele lactate comercializate pe piața din România. Potrivit informațiilor furnizate de Mediafax, aproape 1.000 de inspecții au fost efectuate în diverse locații, de la depozite alimentare autorizate până la unități de reambalare și distribuție.

Inspecțiile au vizat atât produsele lactate obținute în țările membre UE/țări terțe, cât și cele reambalate în România, subliniind importanța respectării riguroase a normelor sanitare veterinare în toate etapele procesului de producție și comercializare.

Conform raportului ANSVSA, rezultatele controalelor au fost alarmante. Un număr de 101 amenzi au fost aplicate, însumând o valoare totală de 703.200 de lei. În plus, au fost emise 4 ordonanțe de suspendare a activității și 2 ordonanțe de interzicere a acesteia. Autoritățile au luat măsuri ferme, dispunând chiar și reținerea oficială a 14.443 de kilograme de produse lactate.

Printre neregulile constatate s-au numărat încălcări grave ale normelor de ambalare, etichetare și depozitare, precum și lipsa echipamentului de protecție adecvat pentru personalul care manipulează alimentele. În plus, au fost identificate mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare, ceea ce pune în pericol siguranța și calitatea acestora.

Inspectorii au descoperit discrepanțe semnificative între informațiile declarate și realitatea produselor. Analizele de laborator au relevat procente mai mici de grăsime, substanță uscată și proteină decât cele indicate pe etichetă, în timp ce conținutul de cloruri/sare a depășit limitele permise. Mai mult, au fost observate neconcordanțe privind specia de proveniență a laptelui, comparativ cu informațiile prezentate pe ambalaj.

În lumina acestor constatări, ANSVSA a intensificat eforturile pentru garantarea respectării standardelor de calitate și siguranță în industria lactatelor. Au fost recoltate 148 de probe pentru analize ulterioare, în scopul asigurării conformității produselor cu normele în vigoare și protejării intereselor consumatorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here