Inspector la Urbanism, îmbogățit peste noapte! Palatul cu vedere la lac lipsește din declarația de avere

Florin Grierașu, inspector la Urbanism în Primăria Iași, și-a construit în mare secret o vilă în Moara de Vânt, pe platoul de deasupra lacului Aroneanu @ Micul palat de aproape 400 de metri pătrați nu a fost trecut în declarația de avere @ Florin Grierașu a prosperat în același ritm cu dezvoltatorii cărora le-a eliberat autorizații de construire @ Până în 2017, Florin Grierașu locuia într-un apartament moștenit de la părinți, aflat la parterul unui bloc din Tătărași @ Acum, trăiește în lux și opulență într-o vilă modernă cu vedere la lac și circulă cu un BMW seria 5

Coincidență sau nu, averea unui funcționar de la Serviciul de Urbanism al Primăriei Iași a înflorit în ultimii ani la fel ca afacerile dezvoltatorilor imobiliari privilegiați de municipalitate.

Florin Grierașu, inspector la Urbanism, s-a mutat dintr-un apartament modest de la parterul unui bloc vechi din Tătărași direct într-o vilă imensă de aproape 400 metri pătrați în Moara de Vânt.

Palat de 200.000 de euro din leafa de bugetar

Vila lui Florin Grierașu, care tronează pe coama dealului de deasupra lacului Aroneanu, nu apare în declarația de avere a acestuia. Omisiunea are și o explicație: costurile pentru ridicarea unei asemenea clădiri imense nu pot fi justificate. Autorizația de construire a vilei cu patru nivele și o suprafață desfășurată de 398 metri pătrați a fost emisă în luna noiembrie a anului 2017.

Clădirea este impunătoare și este supravegheată de camere video montate la limitele proprietății. De asemenea, aceasta dispune de sisteme de producere a energiei cu panouri fotovoltaice.

Luând în calcul prețurile minimale de pe piață de ridicare a unei construcții cu 400 de euro/metru pătrat, rezultă că vila valorează aproximativ 160.000 de euro. La această sumă se adaugă terenul, gardul și alte amenajări edilitare, care însumate ridică prețul aproximativ al proprietății la 200.000 de euro.

 

În cea mai recentă declarație de avere a lui Florin Grierașu, înregistrată în luna iunie a anului trecut, sunt trecute cele două suprafețe de teren care formează proprietatea, una de 592 metri pătrați și alta de 141 metri pătrați, dar nu este pomenită clădirea edificată pe teren în care locuiește inspectorul de la Urbanism alături de soția sa.

Anul trecut, Florin Grierașu a fost plătit cu un salariu lunar de 3.700 lei, în vreme ce salariul soției a fost de 2.700 lei. În 2016, cei doi au contractat un credit de 60.000 lei, iar un an mai târziu a mai obținut un împrumut de la bancă tot de 60.000 lei. Pentru cele două suprafețe de teren, familia Grierașu a achitat aproximativ 20.000 de euro.

Calculele matematice și realitatea economică actuală arată că veniturile lui Grierașu nu puteau susține ridicarea micului palat cu vedere la lac.

Parchează BMW-ul la trei străzi distanță de primărie

Cel mai descurcăreț inspector de la Urbanism a trecut de la apartament la vilă somptuoasă, dar a schimbat și mașina. A renunțat la vechiul BMW seria 3 și a cumpărat un BMW mai performant, seria 5. Pentru că știe că nu trebuie să bată la ochi, Florin Grierașu vine cu mașina până în apropierea primăriei, dar o parchează la câteva străzi distanță. Pe ușa primăriei intră și iese ca un funcționar modest, dar la o distanță de 100 metri se transformă într-un om cu stare, care circulă cu BMW și locuiește într-o casă „ultimul răcnet”, cu vedere la lac.

Grierașu: „Nu sunt obligat să vă spun cu ce bani mi-am făcut casa”

Contactat de 7IAȘI, inspectorul Florin Grierașu a susținut că modul în care a dobândit și și-a construit averea nu este un lucru ce ține de sfera de interes public.

„Faceți o solicitare scrisă și vă voi răspunde. Nu sunt obligat să vă spun cu ce bani mi-am făcut casa”, a spus telefonic Florin Grierașu.

Modelul Chirica

Probleme serioase cu privire la justificarea averii are și „șeful ăl’ mare”, primarul Mihai Chirica. De luni bune de zile, primarul ezită să lămurească problemele semnalate de presa locală: domeniul de la Frasin construit pe firma fratelui, Ioan Chirica, muncitor la Antibiotice, și mașina Mercedes GLE folosită de Chirica și familia acestuia, dar înregistrată pe firma soacrei din județul Neamț.

Bianca CRISTEA

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here