ÎNFIORĂTOR: Filmul morţii unei lăuze

O tânără mamă care acum trebuia să-şi strângă fata la piept, putrezeşte într-un sicriu, la trei metri sub pământ.

Înainte de a muri, femeia a trecut prin chinuri groznice. Însemnările medicale surprind coşmarul, oră cu oră. Straniu: unele notaţii medicale din acest dosar nu sunt în ordine cronologică.

7 ianuarie 2013, Carmen Obadă s-a internat la “Elena Doamna”

17 ianuarie, ziua fatidică:

            PUNE CU CEASURI

             ora 10 – a intrat în travaliu

             ora 16.30 – a născut

             ora 16.30 – hemoragie moderată

             ora 18.00 – extirparea uterului

             ora 19:14 – i-au fost făcute analize

             ora 22:14 – alte analize

             ora 23.00 – altă operaţie, femeia avea în abdomen aproximativ un litru de sânge şi cheaguri

18 ianuarie: a fost transferată la spitalul Spiridon, la Terapie Intensivă

18 februarie: Carmen Obadă a murit

Medicii de la Maternitatea „Elena Doamna” au intrat la audieri. Ei trebuie să le explice anchetatorilor ce s-a întâmplat în ianuarie când Carmen Obadă (37 ani), o femeie gravidă, a murit la scurt timp de la naştere. Rudele femeii şi avocatul susţin că Obadă nu a fost corect îngrijită, ceea ce a dus la hemoragie, apoi la moarte. Anchetatorii iau în calcul modul cum s-a deteriorat starea femeii. Încă se mai aşteaptă concluziile autopsiei.

 

Şase ore de travaliu

Conform însemnărilor trecute în fişele medicale pacienta s-a prezentat la spital pe data de 7 ianuarie 2013. Atunci a rămas internată. Rudele spun că s-a dus la spital pentru că se simţea rău. Cum a fost îngrijită din acel momet este scris pe fiecare zi în parte în fişa de observaţie. Curios este că notaţiile pe zilele de spitalizare nu sunt în ordine cronologică. Este ca şi cum au fost adăugate ulterior.

Femeia a intrat în travaliu pe 17 ianuarie la ora 10 dimineaţa. Naşterea naturală s-a produs după aproape şase ore de travaliu, adică pe la 16.30. Imediat după aceea a început hemoragia moderată. Apar recomandări pentru controale interne. Avocatul care se ocupă acum de caz spune că era mai bine să fi făcut cezariană. “A născut natural deşi se trebuia intervenit, poate, printr-o operaţie de cezariană. Stresul pe care l-a suportat în momentul naşterii naturale a dus evident la afectarea întregului organism ceea ce poate să constituie o culpă medicală”, a afirmat avocatul Cistian Bărcan.

 

Ciopârţită în operaţii

După aproape o oră de sângerare s-a decis extirparea uterului, ca măsură de oprire a hemoragiei. După prima intervenţie, starea pacientei s-a înrăutăţit iar. La ora 23 medicii au dus-o din nou în sala de operaţie. Au intervenit a doua oară, când deja femeia avea în abdomen aproximativ 1 litru de sânge şi cheaguri. Tot acum medicii au găsit o leziune la nivelul ovarului şi au încercat din nou să oprească sângerarea. Deja după miezul nopţii pacienta a fost dusă la terapie intensivă. Principalul acuzat în acest caz este medicul Ştefan Buţureanu. În convorbirea purtată telefonic, medicul declară atunci că s-au depus eforturi ca să se oprească hemoragia. “A născut natural pentru că n-avea nicio indicaţie de cezariană”, a fost explicaţia seacă a medicului Ştefan Buţureanu.

 

Alte două operaţii

Femeia a fost apoi transferată la Spitalul „Sf. Spiridon”. Acolo a ajuns cu şoc hemoragic şi, printre altele, cu observaţie de peritonită generalizată prin perforaţie digestive. Din însemnările medicilor de la Terapie Intensivă din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” reiese că evoluţia nu a fost bună. Starea femeii s-a tot agravat de la o zi la alta. Pentru ca pacientă a fost transferată deja în stare foarte gravă şi aici a mai fost supusă, pe rând, la alte două intervenţii chirurgicale. Aproape o lună a stat conectată la aparate. Nu a fost de-ajuns. Femeia a murit.

 

Trei orfani de mamă

Acum fratele victimei încearcă să afle ce s-a întâmplat exact în acest caz şi cine se face vinovat de moarte surorii sale. Femeia adusese pe lume o fetiţă. Au botezat-o Carmen, în memoria mamei moarte. Fetiţa este acum crescută de Iulian Ciasnog, fratele victimei.

Cazul a ajuns pe masă judecătorilor. La audieri sunt chemate toate cadrele medicale care au fost prezente în momentul în care Carmen Obada a trecut prin clipele de coşmar. În urma acestei drame cumplite, trei copii au rămas orfani.

„I-a extirpat uterul fără acordul nimănui. Nici noi nu ştim ce-a făcut cu ea. Vreau să merg până în pânzele albe să se facă dreptate pentru că a omorât-o şi au rămas trei copii”, Iulian Ciasnog, fratele victimei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here