Incredibil! Un cartier întreg din Bacău, în pericol de a sări în aer. Autoritățile au nevoie de hârtii pentru a acționa

Foto: desteptarea.ro

Foto: desteptarea.ro

Locuitorii unui cartier al Bacăului precum şi băcăuanii care îşi petrec timpul liber în Parcul natural Gherăieşti se află, în prezent, sub ameninţarea unui „pericol public major”, ca urmare a unor degajări necontrolate de gaz şi a unor instalaţii improvizate de captare a gazului metan rezultat din emanaţiile unei foste sonde, închise exploatării în anii 1960.

 

Faptul a fost relevat, vineri, în Raportul special solicitat în regim de urgenţă de conducerea Prefecturii judeţului Bacău, document pe baza căruia Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a decis o serie de măsuri cu aplicabilitate chiar din această săptămână.

 

„Este cel mai complex şi profesionist Raport care analizează şi propune măsuri, cu termene şi responsabilităţi, adoptat de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bacău. Prin punerea în aplicare a deciziilor luate, dorim eliminarea totală a unui pericol public major care există şi ameninţă vieţile oamenilor şi distrugeri materiale importante, în prezent, în zona cartierului de vile Gherăieşti”, a declarat prefectul Dorian Pocovnicu.

 

Potrivit acestuia, situaţia este urmare atât a „neglijării, de către cei care au pus ‘dop’ pe vechea instalaţie de exploatare, urmăririi evoluţiei în timp a modului cum se comportă lucrarea, dacă mai sunt ori nu emanaţii, precum şi a iresponsabilităţii unor persoane care au conceput şi realizat instalaţii ilegale de preluare printr-o reţea special concepută pentru transferul în locuinţe a gazului emanat (…), iresponsabilitate ce pune în pericol vieţile oamenilor din zonă ori a celor care o tranzitează”.

 

Prefectul judeţului Bacău a precizat că „toate constatările şi probele identificate vor fi anunţate Agenţiei Naţionale a Resurselor Minerale (ANRM), cea care are competenţele legale de a dispune măsurile ce se impun, atât din punct de vedere al rezolvării tehnice, dar şi a sesizării organelor de anchetă penale”. ANRM gestionează resursele statului, iar în caz de furturi din proprietatea acestuia are obligaţia să ceară anchete din partea instituţiilor de stat abilitate.

 

„A fost identificată o instalaţie improvizată de alimentare cu gaz metan, racordată la trei din puţurile de foraj (…) montată prin sistemul de canalizare existent”, se subliniază în Nota de constatare întocmită de o Comisie mixtă din care fac parte Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bacău, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean, Primăria Bacău şi firma E.ON Gaz Distribuţie.

 

Documentul mai subliniază că traseul conductelor ilegale, disimulate în căminele reţelelor de apă canal şi acoperite cu o plasă pentru a nu fi identificate, peste care s-au pus frunze uscate, conduce către mai multe vile din zonă.

 

„S-au blocat, într-o primă fază, la începutul acestei săptămâni, vanele de aducţiune a gazului, dar, a doua zi, erau racordate din nou. Ca urmare, s-a trecut (…) la demontarea şi dezafectarea a aproximativ 150 metri liniari de conductă şi opt cuple de racord identificate deocamdată din reţeaua improvizată”, a declarat colonelul Ion Mihalache, inspector şef al ISU Bacău.

 

În context, chestorul Vasile Oprişan, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău, a precizat că aşteaptă „o sesizare oficială pentru declanşarea de cercetări privind sustrageri de gaz în zonă şi, eventual, dacă se impune întocmirea unui dosar penal”.

 

Prezenţa unei „lentile” subterane de gaze naturale, situată sub zona rezidenţială şi Parcul natural Gherăieşti a fost semnalată la puţin timp după ce s-au dat în folosinţă, în urmă cu 15 ani, primele vile din zonă. Specialiştii au precizat atunci că acest depozit este format artificial, presupunându-se că ar fi alimentat continuu, printr-un strat de pietriş aflat la 800 metri adâncime, cu un gaz provenind de la o de sondă de mare adâncime, de la aproximativ 2.200 metri, prin care se realiza exploatarea combustibilului gazos în anii 1960 – 1970, dar care ulterior a fost închisă prin motarea unui „dop”. Această supoziţie este reatestată în prezent de specialiştii care investighează cazul, din cauza faptului că gazul emanat este identic cu acela exploatat prin sonda închisă, aflată la 10 km de zona Gherăieşti.

 

Emanaţiile „lentilei” pot conduce la explozie, gazul natural neputând fi detectat, fiind incolor şi insipid faţă de cel distribuit legal, ce conţine pentru identificare mercaptan. Ca urmare a faptului că nu poate fi detectat decât cu aparatură specializată, în condiţii de inhalare de durată, pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa oamenilor prin nocivitatea deosebită, subliniază specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică Bacău.

 

„Pentru ca această emanaţie să nu mai prezinte un pericol public major pentru oamenii ce locuiesc în cele aproape o sută de locuinţe din zonă, se impune de urgenţă montarea unui sistem automat de monitorizare a degajărilor de gaze în cartier, cu ramificaţii în curţi, case şi subsoluri”, a precizat Constantin Toma, subprefectul judeţului Bacău.

 

Potrivit acestuia, „fără acest sistem, prezenţa oamenilor în zona cartierului ori Parcului natural Gherăieşti prezintă un mare risc”.

 

Se impune, de asemenea, în regim de urgenţă, indentificarea exactă şi găsirea soluţiilor tehnice şi a finanţărilor pentru eliminarea sursei primare de gaz natural care alimentează necontrolat acumularea de sub case.

 

„Pentru aceasta, în regim de urgenţă, trebuie verificate traseele sondelor săpate în anii 1960 (…) verificat, în special, modul de conservare după oprirea exploatării. Ambele măsuri sunt complementare şi au un caracter de urgenţă, urmând a fi completate cu altele ce vor fi identificate de specialiştii ce lucrează, în prezent, în zonă”, a concluzionat prefectul Dorian Pocovnicu.

 

(Sursa: radioiasi.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here