Încă un bloc între case! Schrotter a intrat cu buldozerele în clădirile de pe Toma Cozma

Zaharia și Irina Schrotter ridică un bloc de locuințe colective între casele de pe strada Toma Cozma @ Afaceriștii ieșeni au dărâmat casa și anexele de pe terenul de 1.000 mp pe care l-au cumpărat în 2019 de la o persoană fizică @ Vecinii sunt revoltați: „Rămânem fără lumină de la soare!”

Afaceriștii ieșeni Zaharia și Irina Schrotter încearcă o lovitură imobiliară cu un proiect care stârnește nemulțumirea vecinilor: un bloc-plombă, între casele de pe strada Toma Cozma. Terenul de 970 mp, situat la numărul 92 al străzii Toma Cozma, este amplasat într-o zonă în care sunt construite doar case, pe partea dreaptă a arterei care coboară de la Corpul A al Universității Cuza până la Piața Păcurari.

În prima zi a lunii iulie Schrotter a obținut de la Primăria Iași autorizația de demolare a casei și a anexelor de pe teren precum și aprobarea pentru amenajarea de șantier. Terenul a fost împrejmuit, iar buldozerele au pus la pământ clădirile. Peisajul este dezolant, dar vecinii sunt îngrijorați de ceea ce urmează să se construiască, un bloc de locuințe colective.

„Atât noi cât și vecinii de la blocurile de vizavi suntem îngrijorați cu privire la ceea ce urmează să se construiască aici. Practic, o clădire înaltă lasă întreaga zonă fără lumină naturală. Pur și simplu, rămânem fără lumină de la soare”, susține proprietarul unei case învecinate.

Comisia Zonală a Monumentelor a cedat: „AVIZ FAVORABIL”

Afaceriștii ieșeni Zaharia și Irina Schrotter au cumpărat terenul de pe strada Toma Cozma nr. 92 în iulie 2019, moment de la care au demarat procedurile pentru obținerea aprobărilor necesare construirii unui bloc de apartamente.

În martie 2020, municipalitatea ieșeană a emis un certificat de urbanism pentru „demolare construcții C1 și C2 – construire imobil locuințe colective”.

Însă, deoarece terenul este amplasat într-o zonă protejată cu regim de protecție, „Centru Istoric și Curte Domnească”, a fost necesar avizul Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI), organism care a respins în repetate rânduri proiectul imobiliar. Cu toate acestea, în cadrul ședinței din luna iunie, proiectul a primit „aviz favorabil” din partea CZMI.

Câteva zile mai târziu, pe 1 iulie, Primăria Municipiului Iași a emis autorizația pentru amenajarea de șantier și demolarea clădirilor existente pe pe strada Toma Cozma.

Schrotter, afaceri de milioane în Iași și în țară

Irina Schrotter este una dintre cele mai cunoscute femei de afaceri din țară, în special datorită carierei sale în industria modei.

În 2008, aceasta a cochetat cu politica, încercând să candideze ca independent pentru funcția de primar al municipiului Iași. S-a retras din cursă, preferând să susțină din umbră opoziția primarului de la acea vreme, Gheorghe Nichita.

Zaharia Schrotter, „Zobi” pentru apropiați, este unul dintre cei mai vechi oameni de afaceri din Iași, la sfârșitul anilor 90, numărându-se printre bogați ieșeni. A investit în imobiliare, publicitate , textile, dar și într-o fabrică de corpuri de iluminat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here