În jur de 60.000 de soldaţi ruşi se îndreaptă către graniţa cu Ucraina. Analist politic: ,,Suntem în pragul unui nou Război Rece”

 

 

În jur de 60.000 de soldaţi ruşi se îndreaptă către graniţa cu Ucraina, în ciuda ameninţărilor Vestului privind impunerea unor sancţiuni în situaţia în care Kremlinul nu renunţă la ideea anexării peninsulei Crimeea. Localnicii au votat duminică alipirea la Rusia, însă referendumul nu este recunoscut de Uniunea Europeană şi Statele Unite. În ciuda acestui fapt, Parlamentul peninsulei a proclamat luni independenţa regiunii de Ucraina şi a început demersurile pentru a deveni oficial parte a Rusiei.
 

Ucraina a închis graniţele cu Rusia şi va mobiliza în jur de 15.000 de voluntari în următoarele două săptămâni pentru apăra integritatea teritorială a statului, potrivit unor oficiali de la Kiev, citaţi de Bloomberg.

„Suntem în pragul unui nou Război Rece. Viziunea Europei că Rusia este un stat benign care poate fi integrat economic şi politic a devenit istorie”, este de părere Fredrik Erixon, directorul Centrului European pentru economie politică internaţională din Bruxelles.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în mod categoric, nu va fi război în zona Mării Negre, iar românii nu trebuie să se teamă de vreo agresiune din partea Rusiei sau a Ucrainei, România neavând riscuri de securitate directe, potrivit Mediafax.

Casa Albă a anunţat duminică seara că respinge referendumul privind alipirea peninsulei la Rusia.

„Nu vom recunoaşte rezultatele acestui referendum administrat sub ameninţarea unor violenţe şi intimidări a intervenţiei militare din Rusia”, se arată în comunicat. „Acţiunile Rusiei sunt periculoase şi destabilizatoare. Intervenţiile militare şi violarea tratatelor internaţionale vor însemna costuri mari pentru Rusia”, potrivit textului citat.

 

Referendumul din Crimeea

Rezultatele referendumului din Crimeea au arătat că peste 96% dintre votanţi sunt de acord cu alipirea peninsulei separatiste ucrainene la Rusia.

Uniunea Europeană a condamnat în mod oficial, duminică, referendumul din Crimeea, catalogându-l drept „ilegal şi ilegitim”, şi a anunţat că va adopta sancţiuni luni, potrivit AFP.

Luni, Parlamentul Crimeei a proclamat independenţa peninsulei de Ucraina şi a cerut alipirea la Rusia.

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here