Huzur pe bani europeni la Casa Corpului Didactic. Mii de euro incasati illegal de sefa institutiei

@Inspectoratul Scolar Judetean este bun de plata pentru niste plati ilegale facute in cadrul unui proiect cu finantare europeana

@Lidia Andronache, fosta sefa a Casei Corpului Didactic a incasat ilegal peste jumatate de miliard de lei in acest proiect si refuza sa dea acesti bani inapoi

@ Organismul Intermediar al POSDRU a inceput demersurile de executare silita a Inspectoratului pentru recuperarea sumelor

@ Sefa ISJ refuza sa dea explicatii publice despre aceasta situatie, ca si cum ar avea ceva de ascuns

Inspectoratul Scolar Judetean Iasi se lupta in instanta cu Casa Corpului Didactic si cu fosta sefa a acestei institutii, Lidia Andronache. Marul discordiei il reprezinta o suma de bani platita de catre CCD, in mod nejustificat, catre Lidia Andronache, in cadrul unui proiect cu finantare europeana. Inspectoratul Scolar Judetean a derulat, timp de doia ani si jumatate, un proiect confinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) pentru formarea continua a unui grup tinta de 5.000 de profesori de matematica din Regiunea de Nord Est, valoarea finantarii fiind de aproximativ 21 milioane de lei. Parteneri in cadrul acestui proiect au fost Siveco si Casa Corpului Didactic Iasi. Inspectoratul Scolar, in calitate de beneficiar, este direct raspunzator in fata Organismului Intermediar al POSDRU pentru modul de cheltuire a sumelor din cadrul proiectului, chiar si pentru banii pe care i-au cheltuit partenerii sai, respectiv Casa Corpului Didactic si Siveco.

Jumatate de miliard pentru sefa CCD

In urma verificarii modului de cheltuire a sumelor prevazute in bugetul proiectului, Organismul Intermediar al POSDRU a depistat mai multe sume care au fost cheltuite in mod nejustificat, declarandu-le astfel neeligibile, printre care si suma de 51.651 lei achitati catre Lidia Andronache cu titlu de salarii. Organismul Intermediar al POSDRU a remis pe data de 2 martie 2016 conducerii ISJ Iasi un proces-verbal de constatare a neregulilor si de stabilire a sumelor declarate neeligibile. Astfel, ISJ Iasi, in calitate de beneficiar al proiectului, a fost declarat direct raspunzator de achitarea sumei totale de 51.651 de lei, banii reprezentand salariile achitate nejustificat, pe perioada proiectului educational, catre profesoara de educatie plastica, Lidia Andronache, sefa CCD Iasi. Inspectoratul a contestat documentul insa institutia a pierdut procesul definitiv si irevocabil, fiind buna de plata in acest moment.

Prinde orbul scoate-i ochii

Astfel ca, Inspectoratul este obligat acum sa recupereze sumele in cauza de la partenerul din proiect care a facut platile considerate neeligibile. Pe 15 februarie 2017, Inspectoratul Scolar Judetean a trimis conducerii Casei Corpului Didactic o notificare in care li s-a pus in vedere achitarea sumei imputate in urma controlului efectuat de Organismul Intermediar al POSDRU. Debitul constatat, de 52.000 de lei, reprezinta cheltuielile neeligibile care au fost incasate in mod nejustificat de catre fostul director al CCD, Lidia Andronache. Actualul director Casei Corpului Didactic, Silviu Iordache, a motivat neplata prin lipsa de fonduri si a transmis Inspectoratului, printr-o adresa datata 3 ianurie 2018, faptul ca i-a adus la cunostinta profesoarei Andronache continutul procesului-verbal de constatare a neregulilor si despre faptul ca va trebui sa returneze sumele incasate ilegal.

ISJ se teme de blocarea conturilor 

In lipsa bunavointei Lidiei Andronache de a returna banii incasati ilegal, ISJ  a chemat in judecata partenerul din proiect, Casa Corpului Didactic Iasi, in calitate de autoritate juridica responsabila de modul de cheltuire a sumelor ce i-au fost alocate.  Reprezentantii ISJ solicita instantei sa oblige CCD la plata urgenta a sumei de 52.000 lei motivat de faptul ca finantatorul proiectului a inceput demersurile de recuperare a sumelor imputate, prin intermediul ANAF-ului, fapt ce va duce la blocarea conturilor institutiei. “Precizam ca OIPOSDRU a inceput sa faca demersurile in ceea ce priveste recuperarea acestor sume de la Inspectorat, prin intermediul inspectorilor ANAF. Din acest motiv este posibil ca institutia noastra sa fie in imposibilitatea de a mai face plati curente, de a acorda burse elevilor sau de a deconta naveta cadrelor didactice. Acest lucru ar putea duce chiar la blocarea activitatii institutiei. Cerem instantei de judecata sa oblige Casa Corpului Didactic sa plateasca debitul in valoare de 51.651 lei, suma reprezentand salariile incasate de profesoara Lidia Andronache. De asemenea, mai solicitam instantei sa oblige CCD Iasi sa depuna la dosarul cauzei toate contractele individuale de munca cat si statele de plata ce contin sumele platite ca drepturi salariale, pentru tot personalul propriu, care a participat la Proiectul POSDRU 87” mentioneaza reprezentantii ISJ Iasi in cererea adresata instantei de judecata.

Ce are de ascuns sefa ISJ

Reactia inspectorului general al ISJ, Genoveva Farcas, a fost una cel putin bizara. Contactata telefonic de redactorii 7 Est, sefa ISJ Iasi, a refuzat sa ofere explicatiile necesare in cazul sumelor cheltuite ilegal in cadrul acestui proiect european. Sefa ISJ a fugit de responsabilitate si a delegat purtatorul de cuvant sa transmita o declaratie insipida. “Dosarul la care faceti referire se afla pe rolul Tribunalului Iasi, inregistrat cu nr. 2781/99/2018, momentan acesta aflandu-se in procedura de filtru. In functie de solutia instantei, ISJ va lua toate masurile legale”, a precizat Sabina Manea, purtatorul de cuvant al ISJ Iasi. De ce refuza ISJ-ul sa ofere detalii despre ceea ce s-a intamplat in cadrul acestui proiect cu finantare europeana in conditiile in care raportul organismului de control din cadrul POSDRU este un document public? Ce are de ascuns sefa ISJ in acest caz?

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here