Guvernul PNL, la braţ cu o curbă politică de la Chişinău

despre frăţia trans-pruteană a reziduurilor morale cu tricolor în chept şi jeg pe obraz

 

 Cu cîteva zile în urmă, Eugen Tomac, adică lacheul rotofei al beţivanului politic Băsescu, anunţa, pe un ton de învingător la Mărăşeşti, o mare victorie a guvernului Iohannis – Orban : numirea ca secretar de stat, la conducerea noului Departament pentru Relaţia cu Republica Moldova, a vicepreşedintei unui partid din stînga Prutului, Ana Guţu . Prilej pentru ca lacheul PMP-ist să-i aplice premierului mandolinist cîteva pupături dorsale, zdravene şi umede, ornate cu sunetele clasice de trombon flatulistic, pe care pseudo-basarabeanul vopsit Tomac le slobozeşte tradiţional, cu ocazia emisiilor sale verbale de patriot presupus civil.

Dacă trecem peste lingăismul PMP-ist faţă de ” fratele mai mare ” al coaliţiei guvernamentale cu perdea străvezie şi felinar galben, am putea crede că lacheul băsist are dreptate, în slugărnicia lui de cîine dresat, care a lins mîna ce l-a hrănit : premierul Orban a numit în funcţie o persoană respectabilă, o intelectuală patrioată, o lideră a unionismului basarabean etc etc.

Nu, zău … ? Cei care nu s-au născut chiar ieri şi nu cred în zmei patriotici şi zîne unioniste pot afla uşor cine e, de fapt, Ana Guţu, noua stea bucureşteană a basarabenismului de carton tricolor : o prostituată morală notorie, care scuipă unde-a lins şi eventual viceversa, cu dezinvoltura unei vechi profesioniste. Sau a unei vechi profesii, dacă doriţi.

Ori poate vi se pare că nu e prostituţie morală, publică, în văzul lumii, faptul că Ana Guţu a acceptat să fie decorată de primitivul romînofob Voronin, prestînd la schimb diferite slugărnicii, pentru ca mai apoi, peste nu mult timp, să devină mare unionistă şi să se bată cu cărămida tricoloră în pieptu-i de aramă ?

Dacă aţi uitat sau nu ştiţi cine e Vladimir Voronin, iată, voilà, look, bitte, vot : e acel general de miliţie sovietic devenit preşedinte comunist al Republicii Moldova, prilej cu care declara public, fără nici o ezitare, ceva absolut evident : ” Romînia e ultimul imperiu al Europei „. Tot în acea perioadă, sub conducerea lui Voronin, partidul comunist din RM difuza un clip electoral cu totul grotesc, prin care îi informa pe basarabeni că inundaţiile catastrofale, ce înecaseră mai multe sate din stînga Prutului, erau cauzate de Romînia, care pusese o bombă ce aruncase în aer un dig de pe graniţă.

Nu, asta nu e SF sovietic de propagandă stalinistă, e realitate voroninistă contemporană din Republica Moldova. E drept, vocea din acel clip era a unui ziarist patriot din Bacău, onorat apoi, cu flori şi cu busuioc, de prefectura din judeţul de baştină. Da’ nu ne mai punem noi pentru atîta lucru, nuu … ?

Ana Guţu, proaspăta secretară de stat din guvernul Iohannis – Orban, primea decoraţia de la Voronin şi îl pupa în dosul curţii prezidenţiale taman în vremurile imperiului romînesc, care vroia să cotropească iar sărmana Basarabie, şi ale bombei puse de faşîştii rumîni, ca să arunce în aer digul de pe Prut şi să înece oameni, case şi animale. Ceea ce e absolut OK, patriotic, onorabil şi lăudabil, după cum ne spune numirea acestei individe cleioase ca membră a echipei guvernului PNL.

Ionel Brătianu probabil că se bucură şi el de numirea asta, super-patriotică, şi regretă amarnic că n-a numit în guvernul lui măcar un colaboraţionist cu stăpînirea austro-ungară din Transilvania. Deşi parcă, după primul război mondial, unii colaboraţionişti au făcut ceva puşcărie, neprimind nici funcţii în guvern, nici ” Steaua Romîniei „, ca madam tovarăşa Ana Guţu. Ei, da’ asta era după război, noi mai avem oleacă pînă atunci, putem deci să ne relaxăm.

După o asemenea mega-mizerie cu franjuri tricolori, mai are rost să întrebăm ce scria oare în avizul obligatoriu al serviciilor de informaţii, în legătură cu propunerea de numire a madamei Guţu ? Sau care e părerea ambasadorului Romîniei la Chişinău, Daniel Ioniţă, în această chestiune mai mult decît dezgustătoare ? Ori ce impact are această nouă răsplătire bucureşteană a prostituţiei morale din Basarabia post-sovietică ?

Nici nu prea mai are rost să ne punem asemenea întrebări retorice, cîtă vreme miliardarul Vladimir Plahotniuc, vechi amic al unor patrioţi bucureşteni cu grade grele, e naşul neoficial al partidului basarabean unde tovarăşa Guţu e şefă. Aaa, dacă nu ştiaţi : printr-o recentă decizie publică a secretarului de stat Mike Pompeo, Departamentul de Stat al SUA  i-a interzis lui Plahotniuc, împreună cu întreaga familie, intrarea pe teritoriul american. Din motive de corupţie gravă şi cestiuni anti-democratice. Exact ca în cazul lui Dragnea, by the way.

Din păcate, partidele romîneze au deja o tradiţie urît mirositoare în promovarea unor personaje basarabene dubioase, de la oportunista Iuliana Gorea-Costin la fostul lingău sovietic Ion Hadîrcă. Nu mai departe de 15 ianuarie 2020, cu steagul lui Eminescu fluturat festiv, o delegaţie de consilieri municipali din ograda freneticei primărese G. Firea se pupa fratern şi oficial, sub conducerea vice-primarului Bădulescu, cu Ivan Ceban, primarul socialist al Chişinăului. Socialist, adică din partidul anti-romînesc al pro-putinistului Dodon. Adică partidul din care face parte un deputat care a rupt public, în plină şedinţă a parlamentului, harta Romîniei.

Aşa că premierul-marionetă Orban are o scuză : dacă pesedista Firea patronează înfrăţirea la Chişinău cu duşmanii primitivi ai Romîniei, de ce n-ar aduce şi el, în guvernul de la Bucureşti, o fostă pupătoare în dosul politic al unui lider din tribul anti-romînismului de grotă stalinistă ? Dacă a nimerit orbul Brăila, de ce n-ar nimeri şi Orbanul Chişinăul ?

Her Iohannis, băi, Orbane, dacă mai veniţi la Iaşi de Ziua Unirii, cred că ar trebui să schimbaţi refrenul : ” Hai să dăm stînă cu stînă, / Cei cu lupii plini de lînă ” . Da, ” her ” e cu un singur ” r „, că-i cuvîntul rusesc, nu cel nemţesc. Vă explică madam Guţu ce înseamnă, că-i o vorbă veche, ca şi meseria aferentă. Her bleg, cu panglici tricolore, evident.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here