Guvernul oficializează astăzi data alegerilor prezidenţiale, scrutinul urmând să aibă loc pe 2, respectiv pe 16 noiembrie

 

 

Legea pentru alegerea preşedintelui României ar urma să fie modificată, cu şase luni înainte de scrutin, printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă aflat pe masa Guvernului. Ordonanţa nu se află în mapa oficială, însă premierul Victor Ponta a confirmat la începutul şedinţei de Guvern intenţia de a schimba o serie de articole prin ordonanţă.
 

La pachet va fi aprobată hotărârea pentru stabilirea datei scrutinului. Astfel, turul întâi ar urma să fie organizat pe 2 noiembrie, în timp ce turul al doilea se va desfăşura pe 16 noiembrie. Datele intrate în şedinţa de Guvern au rămas aceleaşi negociate la finalul anului trecut în USL. Mandatul actualului preşedinte, Traian Băsescu, se va încheia însă pe 21 decembrie.

 

 

Textul ordonanţei aflate în mapa neoficială a lui Ponta prevede, printre altele, modificarea termenului până la care Guvernul este obligat să anunţe data alegerilor, de la 45 la 60 de zile, obligativitatea ca toate candidaturile să fie depuse cu 45 de zile înaintea primului tur de scrutin, ca şi redefinirea sintagmei partid parlamentar. Totodată, potrivit Notei de fundamentare funcţionalii publici ar urma să poată fio numiţi preşedinţi ai secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora.

 

 

O modificare aflată în discuţie se referă la desfiinţarea secţiilor speciale cu posibilitatea exercitării dreptului de vot la orice secţie de votare, în cazul alegătorilor care în ziua votării se află în altă comună, în alt oraş sau municipiu decât cel de domiciliu.

 

 

În prezent, legea permite organizarea secţiilor speciale de regulă în gări, autogări şi aerogări, precum şi campusuri universitate.

 

“Din practica anterioară a organizării alegerilor s-a constatat că au fost situaţii în care câteva sute de secţii de votare din localităţile mari şi din zonele turistice au fost extrem de aglomerate, iar în alte câteva mii de astfel de secţii, constituite în localităţile mici, rurale, fluxul alegătorilor a fost deosebit de redus”, se arată în nota de fundamentare a Guvernului.

 

 

Executivul justifică eliminarea din lege a secţiilor de votare speciale invocând imposibilitatea estimării numărului de alegători care se vor prezenta la vot, fapt care determină la rândul său dificultăţi în estimarea corectă a numărului de buletine de vot care trebuie repartizat fiecărei secţii de votare speciale.

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here