Gip Est în grațiile lui Chirica: teren gratis de la Primărie și contracte de sute de mii de lei

O firmă din grupul Gip Est a fost dată în judecată de Primăria Iași pentru că de mai mulți ani ocupă un teren din zona Țicău, aparținând domeniului public, fără să plătească redevențele. GIP ocupă terenul respectiv încă din anul 2007, însă nu are niciun fel de contract cu Primăria Iași. După mai mulți ani de păsuire, în 2023, municipalitatea s-a trezit și a întocmit o notă de calcul privind suma datorată de GIP începând cu anul 2020. Primăria cere 145.000 lei în contul a patru ani pentru lipsa de folosință a terenului din zona Sărărie – Albineț. GIP nu a achitat niciun leu, iar subordonații lui Chirica au mai dormit încă un an de zile până au acționat firma în instanță.  În tot acest timp, societatea Gip Est a încasat sute de mii lei de la Primăria Iași și societățile din subordinea acesteia în contul unor contracte publice. 

În august 2024, Primăria Iași a dat în judecată firma Gip Tehnic SRL cerând plata sumei de 145.989 lei pentru folosirea fără contract al  unui teren aparținând domeniului public în suprafață de 222 mp din zona Sărărie – Albineț. Gip Est a cumpărat în anul 2007, la o licitație publică, un imobil ce a aparținut societății Compiața, fără a dobândi și terenul aferent. Societatea a folosit terenul aferent imobilului în toți acești ani fără a avea un contract încheiat cu Primăria Iași. În tot acest timp în care GIP a beneficiat de utilizarea domeniului public fără contract și fără a achita o redevență, societatea a fost răsfățată de către Primăria Iași și societățile din subordine cu contracte de sute de mii de lei.

În 2007, Gip Est a cumpărat de la lichidatorul Compiața clădirea fostului complex Țicău. În 2012, Gip Est a vândut clădirea către o altă firmă din grup, Gip Tehnic. Terenul de sub clădire și calea de acces au aparținut în totalitate municipalității. În anul 2017, o parte din teren a fost retrocedat de către instanță către foștii proprietari, Primăria rămânând cu 222 mp reprezentând teren ocupat de clădiri și cale de acces din strada Albineț. În iunie 2023, angajații Primăriei se trezesc brusc și susțin că terenul proprietate publică pe care se află clădirea și calea de acces sunt ocupate fără contract de închiriere de firma respectivă și astfel aceasta este bună de plată. Direcția de Exploatare a Patrimoniului întocmește o notă de calcul pentru lipsa de folosință a terenului pentru perioada 01.06.2020 – 31.05.2023. Valoarea de plată pentru lipsa de folosință se ridica la suma de 120.942 lei. Deși a fost întocmit pe data de 6 iunie 2023, DAPP transmite documentul către GIP Tehnic abia pe 11 august 2023! După care liniște totală. În februarie 2024, DAPP notifică GIP că a mai întocmit o notă de calcul pentru perioada iunie – decembrie 2023 și că suma totală datorată a depășit 145.000 lei. DAPP pune în vedere GIP să achite debitul, în caz contrar urmând să fie acționați în instanță. Până la fapte, angajații DAPP mai trag un pui de somn și abia în august 2024 depun la instanță cererea de chemare în judecată.

”Ocupă terenul fără drept de folosință”

Primăria a depus o acțiune în instanță prin care cere firmei să plătească circa 145.000 lei în contul folosirii terenului și a căii de acces. „În prezenta cauză sunt îndeplinite condițiile generale pentru incidența răspunderii civile delictuale, acestea fiind: sâvârșirea unei fapte ilicite cu vinovăție, existența unui prejudiciu și legătura de cauzalitate între faptă și prejudiciu. Astfel, fapta ilicită constă în ocuparea terenului în suprafață de 222 mp fără a deține un drept de folosință valabil. Prejudiciul constă în contravaloarea lipsei de folosință, respectiv taxa calculată de autoritățile locale în cuantum de 145.989 lei. Solicităm obligarea pârâtei la plata sumei de 120.942 lei, reprezentând contravaloarea pentru folosința terenului de 222 mp din strada Albineț, de care pârâta a beneficiat în perioada 1 iunie 2020- 31 mai 2025 și a sumei de 25.047 lei, ce reprezintă lipsă folosință teren pentru perioada 1 iunie 2023- 31 decembrie 2023”, se arată în acțiunea primăriei.  Municipalitatea a calculat pe întreaga perioadă sume lunare cuprinse între 3.100 și 3.500 lei, indexate cu rata inflației, bani pe care Gip Tehnic SRL îi datorează pentru teren și calea de acces.

Gip are contracte cu Primăria Iași, dar nu plătește redevențele pe terenul ocupat

Gip Tehnic este administrată de Lucian Valentin Dicu, care este și asociat alături de Marian Alin Adochiței. În 2023 a avut o cifră de afaceri de 3.400.000 lei, un profit de 227.000 lei și datorii de peste 2.200.000 lei, cu doar 5 angajați înregistrați. Ca obiect de activitate, Gip Tehnic SRL se ocupă de lucrări de instalații sanitare, de încălzire și aer condiționat. Lucian Dicu este ”design departament manager” la Gip Est, cealalată societate din grup.

Gip Est este administrată de Ștefan Martin, unic asociat fiind Dorian Eduard Marin. În 2023 a avut o cifră de afaceri de aproape 30.000.000 lei, un profit de 646.000 lei și datorii de 9.700.000 lei, având peste 400 de angajați.

În toți acești ani, Gip Est SRL a primit prin încredințare directă mai multe contracte publice de la municipiul Iași și societățile din subordinea Consiliului Local. Sute de mii de lei din bugetul local au fost plătiți către firmele din grupul GIP Est, iar acestea nu s-au sinchisit să achite către bugetul local sumele datorate ca urmare a folosirii domeniului public.

Vlad ROTARU

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here