Fratele lui Șorănescu, țepuit de Spitalul Socola

Mihai Șorănescu, fratele cunoscutului om de afaceri Constantin Șorănescu, administratorul Complexului Bellaria (fostul Onyx), țipă în gura mare prin oraș că a fost țepuit de conducerea actuală a Institutului de Psihiatrie Socola cu peste 63.000 de lei. Prejudiciul reprezintă o cantitate de aproximativ 250 de metri cubi de lemne pentru foc, ce au fost livrate în iarnă, în câteva tranșe, către Secția exterioară Bârnova, aparținând unității spitalicești. Managerul de la Socola susține că spitalul întâmpină greutăți financiare mari și că nu există în acest moment nici un ban în conturile instituției.

Jale mare la Institutul de Psihiatrie Socola Iași. Bate vântul prin conturile și așa goale ale unității medicale iar jupânii de la Casa Asigurărilor de Sănătate Iași se fac că plouă. În timp ce managerul institutului, dr. Gabriel Ovidiu Oprișanu se chinuie în justiție, ca să recupereze de la stat peste 2,56 milioane de lei, unitatea spitalicească este asaltată în prezent din toate părțile de către creditori.

Recent, ieșeanul Mihai Șorănescu, fratele mult mai cunoscutului afacerist Constantin Șorănescu, proprietarul Complexului hotelier Bellaria, a dat în judecată Institutul Socola pe motiv că nu i-au fost achitate lemnele de foc pe care le-ar fi livrat astă-iarnă unității medicale. Potrivit contractului încheiat între firma lui Șorănescu, Notirwood SRL și conducerea actuală de la Socola, datoria totală a ajus la suma de 63.819,70 de lei.

Într-o plângere înaintată Judecătoriei Iași, Mihai Șorănescu, prin intermediul avocatului său, Ionuț Iftode, solicită emiterea unei ordonanțe de plată privind achitarea unui număr de patru-cinci facturi restante emise în perioada ianuarie-februarie 2017, și recunoscute de altfel de către debitor, respectiv Institutul de Psihiatrie. În perioada menționată, SC Notirwood SRL a livrat spitalului, în tranșe, cantități importante de material lemnos, necesar pentru încălzirea unității exterioare de psihiatrie de la Bîrnova, secție care aparține de institut. În total, cantitatea de lemn asigurată spitalului pentru încălzire a fost de aproape 250 de metri cubi. Deși, conducerea unității medicale a fost somată în numeroase rânduri să-și plătească debitul, acest lucru nu s-a întâmplat.

Șorănescu: “Datoria este datorie”

“Conducerea spitalului nu a contestat niciodată calitatea materialului lemnos pe care l-am livrat și nici nu s-a opus în vreun fel facturilor emise de noi. Le-au fost acordate și termene a câte 15 zile pentru a-și achita datoriile și a-și executa benevol obligațiile stabilite în contract, însă notificările noastre nu rămas fără răspuns. Livrările materialului lemnos s-au făcut către secția exterioară de la Bârnova”, a precizat în plângere, Mihai Șorănescu, administratorul SC Notirwood SRL Iași.

Socola are de recuperat peste 2,56 milioane de lei 

În replică, într-o întâmpinare depusă la dosarul cauzei, Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie Socola, susține că intituția pe care o conduce traversează o criză financiară fără precedent deoarece are de recuperat de la CAS Iași, o mulțime de bani.

“Unitatea medicală nu și-a plătit facturile restante din cauză că nu sunt bani. Instituțiile spitalicești întocmesc bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul financiar în curs abia după semnarea contractului de prestări servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate, respectiv CAS Iași.  Până la acea dată se lucrează doar cu bugete provizorii care acoperă doar cheltuielile de salarii și un minim pentru alte cheltuieli de funcționare. Totodată, institutul întâmpină greutăți financiare mari și datorită faptului că CAS Iași nu decontează toate serviciile medicale prestate motiv pentru care suntem în imposibilitatea de a ne plăti furnizorii. În două procese similare, ambele aflate pe rolul Tribunalului Iași,  spitalul a solicitat conducerii CAS Iași achitarea sumei de 2.560.000 lei. Ținând cont de situația financiară gravă a unității medicale, vă rugăm ca, în situația în care veți admite acțiunea, să hotărâți ca plata datoriei să fie efectuată în mod eșalonat, pe parcursul a cinci rate astfel încât să putem suporta financiar achitarea integrală a debitului”, a conchis juristul Institutului de Psihiatrie Socola, Ionel Lucian Sandovici.

 

Nicu SAMSON

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here