Francezii cu venituri minime, indignați după ce au văzut fluturașul de SALARIU al președintelui Emmanuel Macron

Indignare în Franța după ce fluturașul de salariu al lui Emmanuel Macron arată că el câștigă de patru ori peste salariul mediu. Divulgarea salariului lunar al președintelui francez Emmanuel Macron vine în contextul creșterii șomajului. Tinerii sunt cei mai afectați. 

În martie 2023, Emmanuel Macron a declanșat un val de furie după ce a apărut la un interviu pe tema controversatei legi a pensiilor având la mână un ceas care valorează 80.000 de euro. Președintele și-a scos discret ceasul de pe mână în ultima parte a interviului.

Macron câștigă de patru ori peste salariul mediu

Fluturașii de salariu ai lui Emmanuel Macron au dezvăluit că președintele statului francez primește de patru ori salariul mediu. Un fost jurnalist este cel care a publicat date despre venitul lunar al președintelui pentru lunile decembrie 2023 și ianuarie 2024, potrivit Express. Xavier Berne a reușit să facă acest lucru prin utilizarea unei legi din 1978. Aceasta stipulează că:

„Oricine poate obține acces la documente deținute de o administrație ca parte a misiunii sale de serviciu public, indiferent de forma sau suportul lor”.

Sindicatele franceze au cerut salarii mai bune. Muncitorii, fermierii și constructorii organizează proteste din 2018 (Protestul Vestelor Galbene).  În decembrie 2023, liderul francez a primit suma de 14.523,94 €. În luna următoare a câștigat puțin mai mult,  încasând 14.586,32 €.

Salariul mediu lunar în Franța variază de la 3.000 € la 3.500 €. Salariul minim brut lunar este de 1.766,92 €. Francezii muncesc 35 de ore pe săptămână. Situația socială din Franța se degradează de un an de la protestele împotriva creșterii vârstei de pensionare.

Cât a câștigat președintele în primul mandat

Potrivit Bloomberg, Emmanuel Macron a înregistrat venituri de puțin peste 1,07 milioane de euro în primul său mandat de cinci ani în calitate de președinte francez.

Pe lângă 196.000 de euro în salarii anuale plătite de stat, Macron a obținut câștiguri de capital de aproximativ 6.000 de euro în majoritatea anilor și redevențe pentru cartea sa publicată din 2016, „Revoluția”.

Încasările au variat de la zero în 2020 la 141.000 de euro în 2018. Revista Forbes a publicat un articol în care arată că sunt alți lideri europeni care câștigă mai bine, dar în țări unde PIB-ul pe cap de locuitor e mai ridicat. Președintele Elveției primește puțin peste 423.000 de euro pe an. Cancelarul german este plătit cu 350.000 de euro pe an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here