Un ieșean a scos la iveală o situație incredibilă din municipiu. Irinel Bucur, care locuiește în apropiere de râul Ciric, arată că instituțiile responsabile cu decolmatarea cursului de apă nu și-au făcut treaba și că există un risc major de inundații din această cauză.
”Că tot suntem în momentul în care se văd „rezultatele” incapacității Apelor Române, și în special Aba Prut Bârlad, care prin incapacitatea sa de a efectua lucrările necesare, crează situații care se transformă în tragedii pentru mulți oameni. Eu personal am o problemă cu râul Ciric, râu care a fost prevăzut prin construcție să preia o anumită cantitate de apă pe secundă (debit pt doamna chelneriță ca la aceeași instituție a fost angajată), debit care acum nu mai poate fi preluat deoarece acesta este colmatat parțial, stuful fiind de 3m înălțime.
S-au făcut nenumărate cereri pentru a se decolmata, canalul fiind betonat însă de fiecare data se răspunde că nu sunt fonduri. Cum adică nu ai fonduri pt a face lucrările necesare, lucrări care să prevină inundarea întregii zone în caz că există necesitatea deversării controlate din cele 3 lacuri din amonte, la capacitatea maximă construită? Cine răspunde în acest caz când pagubele vor fi extrem de ridicate pentru că Aba Prut Bârlad nu a efectuat lucrările regulate de decolmatare?
Simpla afirmație că nu au bani arată o proastă administrare deoarece, la fiecare rectificare bugetară, Apele Române rămân fără bani pt că nu-i cheltuie! Deci bani au, dar în schimb nu vor să-și facă treaba prevăzută prin fișa postului și în statutul instituției!”, a mai spus Irinel Bucur.
Acesta a arătat că pot apărea mari probleme în cartierul Green Park în cazul în care râul Ciric se umflă și iese din matcă.
Da, eu locuiesc în Green Park și acest cartier e primul vizat de o deversare prin ieșirea din matcă a râului Ciric. Urmează mai nou și Kaufland și multe alte locuințe colective din zona Metalurgiei! Poate poate aude cineva și se apucă de decolmatat, aducând canalul și albia la debitul prevăzut prin construcție! Scuze de genul broasca migratoare nu mai pot fi folosite, conform răspunsului de la Agenția de Protecție a Mediului!”, a spus Irinel Bucur.
Problema a fost expusă și de Cătălin Urtoi, inginer hidro.
”Râul Ciric este un afluent al râului Bahlui, care are o lungime de 17 km și se varsă în Bahlui pe teritoriul orașului Iași, după ce în amonte formează câteva lacuri de baraj artificial: Lacul Dorobanț, Lacul Aroneanu, Lacurile Ciric (Lacul Ciric I, Lacul Ciric II și Lacul Ciric III – Veneția). Canalul despre care face vorbire dl Irinel Bucur, este unul amenajat în albia minoră a râului Ciric și conform legislației și standardelor tehnice din punct de vedere hidrotehnic trebuie să asigure curgerea nestingherită, din mal în mal, a apelor la niveluri obișnuite, iar în caz de viitură să fie pregătit să preia debitele ce vin din amonte, debite ce vor fi controlate de cele cinci lacuri artificiale cu barajele aferente, dar care nu vor putea reține o cantitate mai mare de apă decât pentru cât au fost dimensionate. Prin urmare, acea vegetație din albia minoră nu are ce căuta pe acel curs al râului Ciric! Acea vegetație reține cantitățile de pământ și pietriș pe care le aduce cursul de apă, iar la o viitură este un obstacol în calea acestui curs de apa și poate duce la creșterea necontrolată a nivelului apei în zona respectivă, la revărsarea apei în albia majoră și inundarea acestei zone”, a spus Cătălin Urtoi, inginer hidro.
Administrația Bazinală de Ape Prut- Bârlad nu a furnizat, până la această oră, un punct de vedere referitor la problema semnalată de ieșenii din zona Green Park.
ABAPRUT BARLAD, putori ca si cei de la ABASIRET BACAU !! Asteapta sa vina BIDEU din USA sa le decolmateze cursul de apa !!