(FOTO) Casa pe care Chirica a plătit 800.000 de euro din banii ieșenilor se dărâmă. Clădirea trebuia inaugurată în 2018, anul Centenarului Marii Uniri

@ 812.000 euro a plătit Primăria Iași omului de afaceri Cătălin Crișu pentru imobilul în care în 2018 trebuia inaugurat Muzeul Centenarului Marii Uniri @ În 2021, clădirea se dezintegrează, este folosită ca spațiu de depozitare și a devenit ținta spărgătorilor @ Hoții au încercat de două ori să spargă imobilul de pe Cuza Vodă dar, pentru că nu există pază, Poliția a fost alertată de către vecinii din cartier @ După ce a cumpărat clădirea, Primăria Iași a descoperit că aceasta se încadrează în clasa de risc seismic II și că nu are bani pentru consolidare @ La București, Chirica&co nu reprezintă nimic și prin urmare nu există bani și pentru Iași @ În aprilie 2021, șeful PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a cerut printr-o interpelare adresată Ministerului Culturii fonduri pentru consolidarea imobilului @ Ministrul Bogdan Gheorghiu (PNL) nu a răspuns nici după cinci luni la interpelarea colegului ieșean @ De pe urma tranzacției imobiliare nu a câștigat decât fostul proprietar, Cătălin Crișu, care se străduia de ani de zile să vândă casa @ Primarul Mihai Chirica a uitat de Muzeul Unirii, dar participă cu regularitate la parastase în Cimitirul Eternitatea

Clădirea achiziționată în 2017 de Primăria Iași pentru amenajarea unui Muzeu al Centenarului Marii Uniri se descompune. Semnele degradării sunt vizibile la fațada clădirii, care este crăpată și din care s-au desprins bucăți de zidărie cu tot cu tencuială. Au trecut trei ani de la anul Centenar, iar imobilul de pe strada Cuza Vodă 41 este folosit ca spațiu de depozitare. Prin geamurile Casei Callimachi se vede cum în interior au fost aruncați saci, materiale de construcții și tot felul de piese de mobilier. Aici mai sunt depozitate și piese de la Muzeul de Științe ale Naturii, aflat acum în renovare.

3,7 milioane de lei sau aproximativ 812.000 euro (raportat la cursul BNR de la acea vreme) a plătit municipalitatea ieșeană omului de afaceri Cătălin Crișu pentru imobilul de pe strada Cuza Vodă. În 2017, Mihai Chirica asigura ieșenii că imobilul se află în „stare bună” și că banii lor sunt folosiți cu chibzuință, nu doar de dragul de a fi cheltuiți.

„Nu acumulăm patrimoniu ca să avem pe ce cheltui. Trebuie să acumulăm un patrimoniu pe care să-l punem în slujba comunităţii. (…) Sper că vom reuşi să conturăm şi mai bine contribuţia Iaşului la momentul Centenar“, este declarația lui Mihai Chirica din august 2017, consemnată de Ziarul de Iași.

Clădirea nici măcar nu este păzită. Hoții au încercat să dea două lovituri

Casa Callimachi se degradează de la zi la zi, iar municipalitatea nu a intervenit până în prezent cu niciun fel de lucrări. Ba mai mult, a lăsat imobilul de izbeliște, fără pază. Imediat după achiziționarea imobilului, același primar Mihai Chirica anunța că paza va fi asigurată de către echipaje ale Poliției Locale. Nu s-a întâmplat așa, fapt pentru care Casa Callimachi a devenit una dintre țintele hoților.

„În ultimii doi ani, au fost două încercări de spargeri. Hoții au văzut că nu este pază și au încercat să intre. O dată au încercat să rupă gratiile de la parter. Noi, vecinii, am sunat la Poliție și hoții au fugit”, a povestit unul dintre locatarii imobilelor învecinate.

Clasa de risc seismic II. Cerșim bani la București pentru consolidare

Deși primarul Mihai Chirica oferea asigurări pentru „starea bună” a clădirii, o expertiză tehnică plătită de municipalitate după semnarea contractului de vânzare-cumpărare, a arătat că imobilul se încadrează în clasa de risc seismic II.

În aceste condiții sunt necesare intervenții imediate pentru consolidarea clădirii monument istoric. Primăria Iași nu a găsit bani decât pentru proiectare, pentru lucrările de consolidare nu are fonduri.

La începutul lunii aprilie a acsetui an, actualul lider al PNL Iași, deputatul Alexandru Muraru, a adresat o interpelare Ministerului Culturii, solicitând alocarea de fonduri pentru consolidarea Casei Callimachi. Deși este coleg de partid cu ministrul Bogdan Gheorghiu, acesta din urmă nici măcar nu a răspuns la interpelare.

 

„În urma unei expertize tehnice, s-a constatat că clădirea se încadrează în clasa de risc seismic II corespunzătoare construcțiilor care sunt efectul cutremurului pot prezenta degradări structurale majore.

În Consiliul Local s-au aprobat indicatorii tehnico-economici pentru consolidarea și reabilitarea clădirii Casa Ghica – Callimachi.

Primăria municipiului Iași a realizat proiectul tehnic, iar valoarea investiției se ridică la 1,42 milioane lei.

Având în vedere valoarea patrimonială și istorică a acestei clădiri, precum și resursele limitate ale autorității publice locale, vă rog, domnule ministru, să aveți în vedere alocarea de fonduri de la bugetul național pentru realizarea investiției”, se arată în textul interpelării adresate pe 7 aprilie 2021 ministrului Culturii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here