Foștii șefi ai Aeroportului cer 135.000 lei pentru că au stat acasă. Politicienii fac blat, ieșenii plătesc

@ Doi foși membri ai Consiliului de Administrație al Aeroportului Iași cer Consiliului Județean să le achite câte 135.000 lei deși nu au mai participat la nicio ședință @ Mitică Rebegea și Gheorghe Carp, persoane fidele fostului președinte CJ Maricel Popa, au fost schimbați din funcție în aprilie 2021 și înlocuiți cu oameni ai noului președinte, Costel Alexe @ Pe principiul „corb la corb nu scoate ochii”, hotărârea CJ-ului a lăsat o portiță celor doi foști membri ai CA prin care aceștia pot fi remunerați ca și cum ar fi fost în continuare la conducerea Aeroportului @ Hotărârea a fost luată în plenul Consiliului Județean, dar fără a fi invocată vreo culpă a celor doi @ Potrivit contractului de mandat al membrilor CA, „în cazul revocării mandatului pentru alte motive decât încălcarea culpabilă, mandantul (n.r. – Consiliul Județean Iași) va plăti mandatarului (n.r. – membrilor CA) daune interese sub forma unei compensații egale cu valoarea numărului de indemnizații rămase până la expirarea de drept a contractului de mandat, precum și contravaloarea componentei variabile calculată la nivel de 100% aferentă aceleiași perioade” @ Carp și Rebegea au dat în judecată Consiliul Județean pentru a pune mâna pe bani, dar procesul este un simulacru

Doi foști membri ai Consiliului de Administrație al Aeroportului Iași au dat în judecată Consiliul Județean Iași și regia aeroportuară pentru plata de daune interese. Mitică Rebegea și Gheorghe Carp solicită Tribunalului Iași pronunțarea unor hotărâri prin care să le fie achitate câte 67.500 lei pentru fiecare cu titlu daune interese și alte obligații contractuale restante. Cererile de chemare în judecată ale lui Rebegea și Carp sunt identice, sunt redactate de acelși avocat și au fost depuse ambele în aceeași zi, având alocate numere consecutive. În luna aprilie 2021 Consiliul Județean a decis încetarea mandatelor de membri în Consiliul de Administrație a Aeroportului pentru Rebegea și Carp, cu 5 luni îaninte de expirarea de drept a contractelor acestora. Rebegea și Carp erau fideli fostului președinte al CJ, Maricel Popa, iar noul președinte, Costel Alexe, dorea să-și instaleze oamenii săi în fruntea aerogării ieșene. Pe principiul corb la corb nu scoate ochii, hotărârea CJ-ului a lăsat o portiță celor doi foști membri ai CA prin care aceștia pot fi remunerați ca și cum ar fi fost în continuare la conducerea Aeroportului. Dacă instanța le dă dreptate, Rebegea și Carp vor primi din banii noștri, ai ieșenilor, 135.000 de lei deși nu au făcut nimic pentru comunitate. Cine din administrația județeană va răspunde pentru această decizie politică păguboasă? Costel Alexe tace și nu răspunde la nicio întrebare. Directorul Aeroportului, Romeo Vatră, pasează răspunderea la Consiliul Județean, deși la momentul adoptării deciziei era consilier județean și a votat în favoarea încetării mandatelor lui Rebegea și Carp.

Revocați fără un motiv oficial

Prin hotărârea 141 din 28 aprilie 2021, Consiliul Județean Iași a decis încetarea mandatelor de administratori a doi membri din Consiliul de Administrație al Aeroportului Iași: Mitică Rebegea și Gheorghe Carp. Hotărârea prevede că încetarea se face în baza art 8 aln 1 litera c din contractul de mandat, respectiv ca urmare a voinței unilaterale a uneia dintre părți. Dispozitivul hotărârii enumeră mai multe rapoarte și referate, dar fără a se face vreo referire la vreo culpă a celor doi membri ai CA ca temei pentru încetarea mandatelor. Întrucât hotărârea CJ-ului nu invocă vina lui Rebegea sau Carp pentru revocarea din funcție, cei doi consideră că în speța lor sunt aplicabile prevederile art 9 aln 2 din contractul de mandat. Potrivit acestui articol, ”în cazul revocării mandatului pentru alte motive decât încălcarea culpabilă, mandantul (n.r. – Consiliul Județean Iași) va plăti mandatarului (n.r. – membrilor CA) daune interese sub forma unei compensații egale cu valoarea numărului de indemnizații rămase până la expirarea de drept a contractului de mandat, precum și contravaloarea componentei variabile calculată la nivel de 100% aferentă aceleiași perioade.” Plata acestor sume trebuie făcută în termen de maxim 30 de zile de la data încetării contractului de mandat.

Plătiți regește ca să stea acasă

Conform art 15 din contractul de mandat, membrii Consiliului de Administrație primesc o indemnizație fixă lunară în cuantum de 2.500 lei și o componentă variabilă ce nu poate depăși maxim 12 indemnizații lunare fixe. Prin urmare, Mitică Rebegea și Gheorghe Carp consideră că sunt îndreptățiți să primească plata a 5,5 indemnizații fixe lunare, respectiv suma de 13.750 lei, și a componentei variabile egală cu indemnizația fixă aferentă aceleiași perioade. În total, daunele interese pentru revocarea din funcție a celor doi s-ar ridica la suma de 27.500 lei pentru fiecare membru al CA. Însă cererile de chemare în judecată mai conțin și alte capete de solicitări. Ambii vor ca instanța să oblige Aeroportul Iași și la plata componentei variabile pentru anul 2020, sumă ce nu le-a fost achitată deși există un raport care confirmă îndeplinirea criteriilor de performanță stabilite prin contractul de mandat. Valoarea acestei componente se ridică la 30.000 de lei pentru fiecare dintre ei. Pe lângă această sumă, Carp și Rebegea solicită și plata componentei variabile pentru primele 4 luni din anul 2021 cât au fost în funcție în Consiliul de Administrație. Situațiile financiare ale anului 2021 urmează să fie închise la începutul anului 2022, iar dacă criteriile de performanță au fost îndeplinite, Rebegea și Carp mai au dreptul la o compensație egală cu patru indemnizații lunare, respectiv încă câte 10.000 de lei fiecare. În total, pretențiile foștilor membri ai CA se ridică la 67.500 lei fiecare.

Nu aveau dreptul legal să ocupe funcțiile

Directorul Aeroportului, Romeo Vatră, consilier județean la data aprobării hotărârii de încetare a mandatelor lui Carp și Rebegea, susține că cei doi au dreptul la compensații doar dacă încetarea s-a produs fără justă cauză. Vatră susține că CJ a încetat mandatele lui Rebegea și Carp deoarece aceștia nu îndeplineau condițiile legate de studii, fapt pentru care nici măcar nu aveau dreptul să ocupe acele funcții.

În cazul lor există un raport al comisiei juridice în care se explică motivele încetării mandatului. Cei doi membri ai CA nu îndeplineau condițiile de studii pentru a ocupa o astfel de funcție și prin urmare era necesară adoptarea unei hotărâri pentru intrarea în legalitate. Conform contractului de mandat ei pot beneficia de o compensație dacă încetarea s-a produs fără justă cauză. Or, în cazul de față exista un motiv întemeiat pentru încetarea mandatului. În orice caz, dacă instanța va dispune, daunele vor fi achitate de Consiliul Județean întrucât ei sunt care au decis să înmceteze mandatele.” a declarat Romeo Vatră.

7IAȘI a încercat să afle și punctul de vedere al președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe. Până la ora închiderii ediției Alexe nu a explicat temeiul deciziei și nici nu a precizat din ce surse se vor achita costurile acestei decizii politice.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here